16 C
Athens
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Οι “δωρεές” του Πούτιν στον Μόσχας Κύριλλο για την στήριξη στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 15 Μαϊου 2023, ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, “ανταποκρινόμενος σε πολυάριθμα αιτήματα πιστών”, της δώρισε με διάταγμά του ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης της χώρας, την Αγία Τριάδα του Αντρέι Ρουμπλιόφ, μια νέα ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσικής Εκκλησίας στην πολιτική σκηνή της Μόσχας.

Η εικόνα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας του Σεργκίεφ Ποσάντ, του αποκαλούμενου και «Βατικανού» της ρωσικής ορθοδοξίας, κοντά στην πρωτεύουσα.

Εκτός από την εικόνα, στην εκκλησία παραχωρείται επίσης ο τάφος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, του μεσαιωνικού πρίγκιπα και εθνικού ήρωα της Ρωσίας, με βάση μια συμφωνία που υπέγραψε στις 10 Μαΐου το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Το Μουσείο θα παραχωρήσει τον τάφο, που είναι ιδιοκτησία του κράτους, για 49 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης, εξήγησε το Μουσείο διευκρινίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτές οι “δωρεές” καταδεικνύουν την αυξανόμενη επιρροή της ισχυρής Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο κράτος, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος στα κηρύγματά του έχει εκφράσει την υποστήριξή του στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία ενώ τον Απρίλιο ο πρόεδρο Πούτιν χαιρέτισε τον «ενωτικό» ρόλο της Εκκλησίας για την κοινωνία και τη νεολαία, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει «μεγάλες προκλήσεις».

Η γραμμή του Πατριάρχη Μόσχας υπέρ του πολέμου δεν είναι απλώς σταθερή, είναι αμείλικτη! Τρανό, πρόσφατο παράδειγμα ο ιερέας του Πατριαρχείου Μόσχας, π. Ιωάννης Κοβάλ, Ουκρανός στην καταγωγή από το Λουχάνσκ, ο οποίος τιμωρήθηκε από τον Μόσχας Κύριλλο επειδή αντί της προσευχής που έχει δώσει εντολή να κάνουν, δηλαδή το “Βοήθησε, Θεέ μου, τον λαό σου και δώσε μας νίκη με τη δύναμή σου”, εκείνος έλεγε: “Βοήθησε, Θεέ μου, τον λαό σου και δώσε μας ειρήνη με τη δύναμή σου”. Τιμωρήθηκε, φυσικά, άνευ δίκης ή απολογίας, επειδή αντί για “νίκη” ζητούσε “ειρήνη”. Ο π. Ιωάννης Κοβάλ υπηρετούσε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου της επαρχίας Μόσχας. Αποτελεί το τέλειο παράδειγμα του τρόπου που ενεργεί το Πατριαρχείο Μόσχας για την επίτευξη ενός ιδεολογικά ενοποιημένου κλήρου. Δεν υπάρχει ανοχή σε όσους μιλούν για ειρήνη και όχι για νίκη της Ρωσίας. Έτσι, ο φόβος παραμένει το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιεί η επίσημη Εκκλησία στη Ρωσία για να κρατήσει τον κλήρο υπό αυστηρό έλεγχο. Η παραμικρή παρέκκλιση συνιστά “πόλεμο”!

Άλλωστε, προ ημερών σε κήρυγμά του ο Πατριάρχης Μόσχας χαρακτήρισε τους Ρώσους που σταμάτησαν να υπηρετούν την πατρίδα «εσωτερικούς εχθρούς» και τον πατριωτισμό μια από τις «μέγιστες αρετές» και ήταν απόλυτος: “Πρέπει να ενσταλάξουμε στον κόσμο, και μέσω του εκκλησιαστικού κηρύγματος την αγάπη για την πατρίδα”.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ