16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μνήμη Κ.Π. Καβάφη στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Φως Φαναρίου

Το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στον Ι. Ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, στο Νιχώρι του Βοσπόρου, πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του μεγάλου και οικουμενικού ποιητή Κ.Π. Καβάφη (29 Απριλίου 1863 – 29 Απριλίου 1933), με αφορμή τρεις επετείους:

160 χρόνια από τη γέννηση του

90 χρόνια από το θάνατο του

140 από το πέρασμά του από το Νιχώρι, όπου έζησε για ένα διάστημα της νεότητός του (1882-1885).

Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με τρισάγιο μπροστά από την προτομή του ποιητή, η οποία τοποθετήθηκε στον αυλόγυρο της Παναγίας Κουμαριώτισσας ακριβώς πριν 10 χρόνια (2013), με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Κοινότητος, Λάκη Βίγκα, Άρχοντος Μ. Χαρτοφύλακος της Μ.τ.Χ.Ε.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος, Νίκος Καλαμάρης.

Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Hakan Meriçliler, Κώστας Κορτίδη και οι Alicia Kaputag, Maral Fuchs.

Η Maral Fuchs απήγγειλε το ποίημα του Καβάφη “Τα κεριά” στα αρμενικά και είπε ότι στην εφημερίδα Hayrenik που εκδιδόταν στη Βοστώνη, την 1η Ιουλίου 1953 κάνει αναφορά ο Arsen Yergat, ο οποίος είχε γνωρίσει τον Καβάφη, και προέβη στην εξής παρατήρηση: “Εάν ο μεγάλος ποιητής είχε ασχοληθεί με πέτρες και όχι με τις λέξεις, σήμερα θα είχαμε μπροστά μας μεγαλοπρεπή αγάλματα”!

Ποιήματα του Καβάφη απήγγειλε και η καθηγήτρια του Ζαππείου, συγγραφέας Κορνηλία Τσεβίκ-Μπαϊβερτιάν, αλλά και μικρά παιδιά!

Την εκδήλωση παρουσίασαν η Υβόννη Βίγκα και ο Νίκος Παπαϊωάννου.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα και η επιτυχία της όλης εκδήλωσης μεγάλη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ