16.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Το Νιχώρι του Βοσπόρου τιμά τον Κ.Π. Καβάφη

Φως Φαναρίου

Ήταν πριν δέκα χρόνια!

Σάββατο 13 Απριλίου 2013 και το Νιχώρι του Βοσπόρου τίμησε πανηγυρικά τον μεγάλο μας ποιητή Κ. Π. Καβάφη, ο οποίος είχε Πολίτικη καταγωγή, έζησε για ένα διάστημα της νεότητός του (1882-1885) σ’ αυτό το θαυμάσιο προάστιο της Κωνσταντινούπολης και έγραψε κι ένα ποίημα για το Νιχώρι. 

Στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Καβάφη στον αυλόγυρο του Ναού της Παναγίας Κουμαριώτισσας, εκ μέρους της Κοινότητας Νεοχωρίου μίλησε ο τότε Προέδρός της Παντελής Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Sarıyer Sukru Genç, ο οποίος ευχήθηκε ο Καβάφης να είναι ο εκφραστής της ομορφιάς και της συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. Ακολούθησε χαιρετισμός της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη, η οποία φιλοτέχνησε την προτομή του ποιητή και μετά μαθητές από το Αβερώφειο Σχολείο της Αλεξάνδρειας απήγγειλαν ποιήματα του Καβάφη σε αραβικά, αγγλικά, γαλλικά, τουρκικά και ελληνικά. 

Δέκα χρόνια μετά, το Νιχώρι εξακολουθεί να τιμά τον ποιητή του.

Το ερχόμενο Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στον αυλόγυρο της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, υπό το όμμα της προτομής του ποιητή, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμα εκδήλωση προς τιμήν του, για τα 90 χρόνια από το θάνατο του και τα 140 από το πέρασμά του στο Νιχώρι.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ