14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Πατριάρχης σε χειροτονία πρεσβυτέρου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Παρουσία της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, επί τη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής της Υπεραγίας Θεοτόκου, στο ναΰδριο της Σχολής ο Αναστάσιμος Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, κατά την οποία τελέστηκε η εις πρεσβύτερον χειροτονία του εκ των αδελφών της Μονής Μελετίου Στεφανάτου.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Πρόεδρος της Εφορείας της Σχολής, Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου ενταύθα, Μιλήτου κ. Απόστολος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Εφοροταμίας, Πισιδίας κ. Ιώβ και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, εκ των μελών της Εφορείας.

Εκκλησιάστηκαν πιστοί από τα Πριγκηπόννησα, την Πόλη και την Ελλάδα, καθώς και απόφοιτοι της Σχολής.

Ο Καθηγούμενος απευθυνόμενος στον νέο πρεσβύτερο αναφέρθηκε στο ύψος της ιερωσύνης καθώς και στη μέχρι τώρα εύορκο διακονία του στη Σχολή και την Μητέρα Εκκλησία.

Κατά την αντιφώνησή του στο Μέγα Συνοδικό της Σχολής ο νέος πρεσβύτερος εξέφρασε τις ευχαριστίες και την αφοσίωσή του προς τον Παναγιώτατο, την Εφορεία και τον Καθηγούμενο.

Κατακλείων ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στο σημερινό γεγονός της χειροτονίας, επισημαίνοντας ότι κατά τα έτη της λειτουργίας της Σχολής, ετελούντο στο ναΰδριο πολλές χειροτονίες, συνήθως από τον τότε Πρόεδρο της Εφορείας, μακαριστό Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων Δωρόθεο. Ακολούθως ο Παναγιώτατος εξέφρασε την ευαρέσκειά του τόσο προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εφορείας της Σχολής, όσο και προς τον Καθηγούμενο: “συγχαίρω την Σεβαστήν Εφορείαν εν τω προσώπω του Προέδρου της, αγίου Δέρκων, διότι η Σχολή, τήν οποία τόσο πολύ φροντίζει η Εφορεία αποκτά ένα οικονόμο των μυστηρίων του Θεού, ο οποίος παράλληλα με τα λειτουργικά του καθήκοντα στον ναό της Αγίας Τριάδος, θα συνεχίσει και την άλλη υλική και πνευματική προσφορά του προς το μεγάλο αυτό Μοναστήρι και θα μας κάνει να νοιώθουμε πάντοτε υπερήφανοι”.

Ακολούθως επισήμανε ότι “η παρουσία τόσων πολλών αδελφών Αρχιερέων δείχνει όχι μόνον την πατρική στοργή και την εκτίμηση προς το πρόσωπο του πατρός Μελετίου, αλλά δείχνει και την αγάπη τους προς το σέμνωμα αυτό της Πίστεως καί τους Γένους μας, την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία όσο και να μη λειτουργεί εδώ και μισό αιώνα και πλέον, όμως πάντοτε μας ελκύει όλους σαν μαγνήτης και έχει στην καρδιά όλων μας μια ξεχωριστή θέση. Και όταν λέγω όλων μας εννοώ όχι μόνον ημών που ζήσαμε εδώ και φοιτήσαμε εδώ, στον λόφο της Ελπίδος, αλλά και των άλλων αδελφών που δεν εφοίτησαν μεν στη Σχολή, αλλά περιβάλλουν με στοργή, σεβασμό και ευλαβεία και τον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο και τα καθιδρύματά του, όπως είναι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης”.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στον νέο πρεσβύτερο. “Για τον πατέρα Μελέτιο έχω να πω μόνον καλά λόγια. Μας τον έστειλε ο Θεός από την Ελλάδα εδώ, λαϊκόν ακόμη όντα, και από την αρχή της εδώ παρουσίας του έδειξε τα χαρίσματά του και τα προτερήματά του, μεταξύ των οποίων προέχει η σεμνότης του και η εργατικότης του. Εργάζεται νυχθημερόν, αξιοποιεί το αρχείον της Σχολής μας, το οποίον είναι ένα χρυσορυχείο. Και μακάρι να έχει υγεία και δυνάμεις και να μας δώσει πολλούς καρπούς”.

Ακολούθησε δεξίωση και εόρτιος τράπεζα, ευλογηθείσα υπό του Παναγιωτάτου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ