16.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μεγάλη Παρασκευή στην Μελβούρνη προεστώτος του Αυστραλίας Μακαρίου

Με αισθήματα θρησκευτικής ευλαβείας και βαθειάς συγκινήσεως, οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί της πέμπτης ηπείρου συνέρρευσαν κατά χιλιάδες τη Μεγάλη Παρασκευή στους κατά τόπους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, για να προσκυνήσουν τους ανθοστολισμένους Επιταφίους και να ψάλλουν σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τα Εγκώμια: «Η ζωή εν τάφω…», «Αι γενεαί πάσαι…», «Ω γλυκύ μου Έαρ…».

Στην «ελληνοπρεπέστατη» Μελβούρνη, όπου οι ομογενείς είχαν τη χαρά να υποδεχθούν τον Ποιμενάρχη τους, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, το επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της Μ. Παρασκευής ήταν ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο προάστιο Thomastown. Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, ενώ προεξήρχε της Περιφοράς του Επιταφίου στους δρόμους του Thomastown, περιστοιχούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, και τον ιερό Κλήρο, με τη συμμετοχή περίπου 10.000 ευλαβών πιστών.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε με συγκίνηση στο πολυπληθές εκκλησίασμα, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και εμψυχώσεως ενόψει της Αναστάσεως του Θεανθρώπου. «Μην ξεχνάτε ότι για να φτάσουμε στο Μ. Σάββατο και να πούμε το “Χριστός Ανέστη”, πρέπει να περάσουμε από τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή», υπογράμμισε εισαγωγικά και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει Ανάσταση χωρίς σταύρωση. Αυτό να έχετε στη σκέψη σας και να μην χάνετε ποτέ την ελπίδα σας, να μην χάνετε ποτέ το κουράγιο σας, να μην χάνετε ποτέ την πίστη σας. Αυτό είμαστε εμείς οι Ορθόδοξοι Έλληνες. Έχουμε πίστη στον Θεό και έχουμε τον Χριστό μπροστά μας. Αυτόν ακολουθούμε και από Αυτόν παίρνουμε δύναμη για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας».

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος παρακάλεσε τους ομογενείς να διατηρούν την πίστη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των προγόνων τους, επισημαίνοντας με έμφαση: «Μην ξεχνάτε ότι είμαστε Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί και αυτό θα πρέπει να το κρατήσουμε όχι μόνο για εμάς, αλλά για να το κληροδοτήσουμε και να το παραδώσουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη στα παιδιά μας». Τέλος, ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη Ανάσταση.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, εκκινώντας τη διήμερη ποιμαντική περιοδεία του στη Βικτώρια, μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, στο Templestowe της Μελβούρνης, και χοροστάτησε στην Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, και από τους κληρικούς του Ναού.

Οι πιστοί συνέρρευσαν με ευλάβεια και κατέκλυσαν την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, για να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο και να συμμετάσχουν προσευχητικώς στην τελετή τη καταβιβάσεως του σώματος του Κυρίου μας από τον Σταυρό.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη καταρχάς τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Ηλία Κεντρωτή, για την πρόοδο της Ενορίας, ενώ ευχαρίστησε τους ιεροψάλτες για τον ζήλο με τον οποίο διακονούν τα ιερά αναλόγια, εκφράζοντας παράλληλα την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι περιστοιχούνται από νεαρά παιδιά «τα οποία δίδουν υποσχέσεις για την πορεία της Εκκλησίας και για το μέλλον μας».

Ακολούθως, απευθύνθηκε με πατρικούς λόγους προς το εκκλησίασμα, παρουσιάζοντας πέντε βασικές προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε αληθινή σχέση με τον Θεό. Τόνισε, πρώτον, την αξία του τακτικού εκκλησιασμού, ο οποίος εξασφαλίζει στους πιστούς τη διατήρηση του δεσμού τους με το σώμα της Εκκλησίας του Χριστού· δεύτερον, την αξία της συμμετοχής στα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας, ιδίως της Θείας Κοινωνίας και της Ιεράς Εξομολογήσεως· τρίτον, την αξία της προσευχής – όχι μόνο της κοινής προσευχής εν εκκλησία, αλλά και της ιδιωτικής και της οικογενειακής προσευχής· τέταρτον, την αξία της τακτικής αναγνώσεως και μελέτης της Καινής Διαθήκης, που συνιστά τον λόγο του Θεού· πέμπτο και κυριότερο, την αξία της αγάπης και δη της θυσιαστικής αγάπης – όχι της υποκριτικής και συμφεροντολογικής, αλλά της αγάπης του Εσταυρωμένου!

«Αν θέλετε να δείτε τι είναι αγάπη, κοιτάξτε τον εσταυρωμένο Ιησού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ κατέκλεισε με πατρικές ευχές για καλή και ευλογημένη Ανάσταση και με την προτροπή: «Η πίστη να μην μένει στη θεωρία αλλά να γίνεται πράξη, να γίνεται βίωμα της καθημερινότητάς μας και ο Χριστός να αποτελεί μέρος της δικής μας ζωής».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ