test
35.8 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και της ACT Alliance στους σεισμόπληκτους της Νότιας Τουρκίας

Φως Φαναρίου

Αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και της ACT Alliance επισκέπτεται την Τουρκία αυτή την εβδομάδα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την υποστήριξη στις Εκκλησίες που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας του WCC, Αιδ. Καθ. Dr Jerry Pillay και ο Γενικός Γραμματέας της ACT Alliance Rudelmar Bueno de Faria, συνοδευόμενοι από τον Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Λάκη Βίγκα, πρώτο εκλεγμένο εκπρόσωπο των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία, επισκέφθηκαν κοινότητες στη νότια Τουρκία από τις 4 έως τις 6 Απριλίου.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Μερσίνα, το Iskenderun και την Αντιόχεια, συμπεριλαμβανομένων κοινοτήτων στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, στο Αρμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Λατίνους Καθολικούς και άλλους.

«Η επίσκεψη είναι εξαιρετικά συμβολική κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας των Δυτικών Χριστιανών και κατά την τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στο ανατολικό ημερολόγιο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WCC, Αιδ. Καθ. Dr Jerry Pillay. «Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις τις καταστροφές και τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία. Εκτός από την καταστροφή κτιρίων, σπιτιών, περιουσιών και εκκλησιών είναι τα συναισθηματικά και ψυχολογικά τραύματα που σημάδεψαν πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τους αγαπημένους τους και σχεδόν τα πάντα».

Ο Dr Pillay είπε, επίσης: «Ήμουν βαθιά συντετριμμένος βλέποντας το μεγαλύτερο μέρος της Αντιόχειας εντελώς κατεστραμμένο και τώρα πολύ άδειο. Οι ηγέτες της εκκλησίας ανησυχούν πολύ για τη μείωση του αριθμού των Χριστιανών στην Τουρκία και προβληματίζονται εάν οι Χριστιανοί θα επιστρέψουν σε αυτή τη γη που έχει τόση βιβλική ιστορία». Και πρόσθεσε: «Προσευχόμαστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να διατηρούν μια ζωντανή χριστιανική παρουσία σε αυτή την ιστορική πόλη».

«Η μεγαλύτερη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η παροχή στέγης στους εκτοπισμένους και η χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων», υπογράμμισε ο Dr Jerry Pillay. «Οι Εκκλησίες προσπαθούν να χτίσουν προσωρινά σπίτια για τους ανθρώπους και ζητούν βοήθεια».

Στον απόηχο του σεισμού, υπάρχει σοβαρή ανάγκη που σχετίζεται με την έλλειψη τροφής, νερού και υγειονομικής περίθαλψης.

Ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές τόσο σε ζωές όσο και σε περιουσίες.

Ο Γενικός Γραμματέας της ACT Alliance Rudelmar Bueno de Faria δήλωσε: «Μετά τον σεισμό οι Εκκλησίες έκαναν ό,τι έκαναν πάντα. Άνοιξαν τις πόρτες, τις καρδιές τους και τα χέρια τους για να βοηθήσουν τους γείτονές τους που επλήγησαν από αυτό το τραγικό συμβάν».

Ο Bueno de Faria πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, είδαμε τη δέσμευση των Εκκλησιών σε αυτό το έργο, να συνεχίσουν να εξυπηρετούν όσους επλήγησαν από τον σεισμό στο πνεύμα της οικουμενικής διακονίας». Και κατέληξε: «Η ανάγκη για διεθνή οικονομική στήριξη είναι κρίσιμη, καθώς η ανοικοδόμηση θα πάρει χρόνο και θα είναι δαπανηρή».

Ο Γενικός Γραμματέας του WCC, Αιδ. Dr Jerry Pillay τόνισε: «Ενθαρρύνουμε τα μέλη του WCC και άλλους να προσφέρουν συνεχή υποστήριξη στους ανθρώπους στην Τουρκία και σε άλλα μέρη του κόσμου που έχουν πληγεί από σεισμούς και καταστροφές. Είθε ο Αναστάς Κύριος, Ιησούς Χριστός, να μας δώσει ελπίδα και ειρήνη σε αυτές τις ταραγμένες και δύσκολες στιγμές. Στον Χριστό είναι η ελπίδα μας!».

Αυτή η προσκυνηματική επίσκεψη αλληλεγγύης ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Κοιμητήριο της Αντιόχειας.

Στην Αντιόχεια την Αντιπροσωπεία συνόδευσε ο π. Παύλος Ορντουλούγλου, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ