test
32.3 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ειδήσεις από την Μητρόπολη Βελγίου (25-26 Μαρτίου 2023)

Διορθόδοξο Συλλείτουργο στην Ολλανδία

Την Κυριακή του αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, την Δ΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, 26 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο από ετών καθιερωμένο Διορθόδοξο Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό του αγίου Νικολάου στο Rotterdam, συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Δοσιθέου (Πατριαρχείο Γεωργίας) και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, και με την συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και εξ άλλων ορθοδόξων παρουσιών στην Ολλανδία. Κατά το αυτό Συλλείτουργο τελέστηκε και η εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Daniël Becker.

Στην Θεία Λειτουργία έψαλλαν ο χορός του Καθεδρικού Ναού και η ολλανδόφωνη χορωδία της Ενορίας του αγίου Νεκταρίου Eindhoven.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστες τον κ. Παναγιώτη Γιαννάκο και τον κ. Ευθύμιο Γαγιάνο εκ της Ενορίας των αγίων Αποστόλου Ιακώβου και Παρασκευής της Επιβατινής στην Χάγη.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την συμμετοχή όλων στο συλλείτουργο και ευχαρίστησε τους συλλειτουργήσαντες αρχιερείς και τους κληρικούς, τους ψάλτες και όλους τους πιστούς οι οποίοι προσήλθαν στην Θεία Λειτουργία από όλη την επικράτεια της Ολλανδίας. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τις Εξοχώτατες Πρέσβεις της Ελλάδος στην Ολλανδία κα Αικατερίνα Γκίνη και της Βορείου Μακεδονίας στην Ολλανδία κα Beti Јačeva, και τον Επικεφαλής Υπεύθυνο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τους ορθοδόξους εφημερίους στις φυλακές της Ολλανδίας κ. Jan-Gerd Heetderks για την τιμητική παρουσία τους.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον νέο πρεσβύτερο της Μητροπόλεως μετά της συζύγου και των τέκνων αυτού και όλους όσοι ήρθαν να συμπροσευχηθούν γι’ αυτόν.

Ακολούθησε δεξίωση σε αίθουσα παρακείμενη του Ναού.

Ο νεοχειροτονηθείς είναι ολλανδός στην καταγωγή, έγγαμος και πατέρας τεσσάρων τέκνων. Ο Θεός να ευλογεί και να καθιστά τον νέο πρεσβύτερο της Ιεράς Μητροπόλεως πάντοτε άξιο!

Εγκαίνια Καθολικού Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου στο Asten, Ολλανδίας

Με λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 τα εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου στο Asten της Ολλανδίας, στην περιοχή του Eindhoven. Μετά τον Όρθρο, έλαβε χώρα η τελετή των Εγκαινίων και εν συνεχεία η πρώτη Θεία Λειτουργία στον εγκαινιασμένο πλέον Ναό προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου, συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Δοσιθέου (Πατριαρχείο Γεωργίας) και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αριανζού κ. Βαρθολομαίου, βοηθού επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, και με την συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ευχαρίστησε τους συλλειτουργούς αρχιερείς, τους ιερείς και τους διακόνους που τον πλαισίωναν, τους ψάλτες και όλους όσοι εργάστηκαν για την άρτια διεξαγωγή και οργάνωση των Εγκαινίων καθώς και τους προσκυνητές που προσήλθαν στην χαρμόσυνη αυτή ημέρα στην Μονή.

Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε την αδελφότητα της Ιεράς Μονής για την όλη προετοιμασία της σπουδαίας για την ιστορία της Μονής ημέρας των Εγκαινίων και ευχήθηκε δια των πρεσβειών της Θεοτόκου για την καλή πρόοδο και αύξηση της αδελφότητας.

Ακολούθησε εόρτιο κέρασμα για όλους τους προσκυνητές.

Η Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου στο Asten της Ολλανδίας ιδρύθηκε το 1989 από την μακαριστή Γερόντισσα Μαρία και με την ευλογία και την υποστήριξη του τότε Μητροπολίτου Βελγίου κυρού Παντελεήμονος και την σπουδαία βοήθεια μιας ολλανδικής οικογένειας, η οποία παραχωρεί το αγρόκτημά της προς μετατροπή και εγκατάσταση της Μονής. Την ημέρα της πανηγύρεως της Μονής, του έτους 1989, γίνονται και τα θυρανοίξια του ναού της Μονής και τελείται και η πρώτη Θεία Λειτουργία.

Με τους κόπους, τον αγώνα και την προσευχή, το μοναστήρι σιγά σιγά διαμορφώνεται και αποκτά τους απαραίτητους χώρους. Σιγά σιγά δημιουργείται και η πρώτη αδελφότητα υπό την ηγουμενία της Γερόντισσας Μαρίας εξ αδελφών διαφόρων καταβολών και παραδόσεων, δίνοντας με τον τρόπο αυτό και το οικουμενικό μήνυμα της ορθοδοξίας. Ταυτόχρονα, το μοναστήρι γίνεται γνωστό και στον κόσμο και το επισκέπτονται προσκυνητές όχι μόνο από την Μητρόπολη Βελγίου αλλά και από γειτονικές Μητροπόλεις.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ