13.4 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Λαμπρός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Καθεδρικό Ναό του Σύδνεϋ

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο ομώνυμος Ιερός Καθεδρικός Ναός, στον οποίο τελέστηκε Πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, περιστοιχούμενου από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Ιερατικώς Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και από πολλούς ιερείς της πόλεως του Σύδνεϋ.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αναγνώστηκε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για τη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου, εορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, όπου ο Σεβασμιώτατος, επικαλούμενος τα παραδείγματα της Παρθένου Μαρίας κατά το γεγονός του Ευαγγελισμού και των Ηρώων προγόνων μας κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η εξασφάλιση του αγαθού της ελευθερίας – είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε εθνικό είτε σε πανανθρώπινο – προϋποθέτει να είμαστε εφοδιασμένοι όχι τόσο με υλικά μέσα, όσο, πρωτίστως, με πνευματικά. Προϋποθέτει να διαθέτουμε βαθιά πίστη, αξίες και ιδανικά, με τα οποία θα μπορέσουμε να αποτινάξουμε πρωτίστως τα εσωτερικά μας δεσμά: τους ενδοιασμούς, τους δισταγμούς και τη λογική του κόσμου τούτου η οποία μάς ωθεί προς την απελπισία».

Παρόντες, ανάμεσα στο εκκλησίασμα, ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, καθώς επίσης ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μετά της Πρεσβυτέρας του, Ξανθίππης. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε εγκάρδια τον π. Αλέξανδρο, ο οποίος αυτές τις ημέρες επισκέπτεται την Αυστραλία, και μίλησε με εγκωμιαστικούς λόγους για την προσφορά του στην Εκκλησία και ειδικότερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Από την πλευρά του, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, κληθείς να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό, αναφέρθηκε με συγκίνηση στη μητέρα πατρίδα και τόνισε τους αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν την Ομογένεια της Αυστραλίας με εκείνη της Αμερικής. Επιπλέον, ο π. Αλέξανδρος δήλωσε τον σεβασμό και την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, ενώ ανέτρεξε στην εποχή προ της προσωπικής γνωριμίας τους, ενθυμούμενος τους επαινετικούς λόγους με τους οποίους περιέγραφε ο Οικουμενικός Πατριάρχης την προσωπικότητα του Σεβασμιωτάτου. «Πραγματικά, όταν λειτουργούσατε σήμερα, αισθανόμουν ότι ήταν κοντά μας ο Παναγιώτατος, ο πατέρας μας», επισήμανε χαρακτηριστικά. Τέλος, χαιρέτησε την παρουσία του π. Μιλτιάδη Χρυσαυγή εξαίροντας με την ευκαιρία αυτή την προσωπικότητα του κατά σάρκα υιού του, π. Ιωάννη Χρυσαυγή, Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Θρόνου που υπηρετεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, σε κλίμα συγκινήσεως, τελέστηκε το τετραετές μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, ο οποίος εξεδήμησε εις Κύριον στις 25 Μαρτίου 2019. Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος αναφέρθηκε στην πολυετή και πολύτιμη προσφορά του μακαριστού προκατόχου του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «εποίμανε με πολλή αγάπη και αυτοθυσία το λογικό ποίμνιο της τοπικής μας Εκκλησίας, σε μια εποχή πάρα πολύ δύσκολη για την ενότητα του Ελληνισμού στην Αυστραλία». «Τον έχουμε στη σκέψη μας και στις προσευχές μας, αλλά κυρίως τον έχουμε στις καρδιές μας», υπογράμμισε, ενώ κατακλείοντας ευχήθηκε ο Θεός να τον αναπαύει μετά τον Αγίων και των Δικαίων.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ