14 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος στην Μελβούρνη

Αυστραλίας Μακάριος: «Όσο πιο κοντά είμαστε στον Χριστό, τόσο πιο ελαφρύς είναι ο σταυρός μας»

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής περιοδείας του στη Βικτώρια, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος την Παρασκευή, 17 Μαρτίου, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού, στο Box Hill της Μελβούρνης, και χοροστάτησε στην Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Εν πληθούση εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε καταλλήλως για το ιερότατο πρόσωπο της Παναγίας, «η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρεσβεία της ανθρωπότητας στον ουρανό», όπως υπογράμμισε. Εστίασε, μεταξύ άλλων, στην υπακοή της στο θέλημα του Θεού και επισήμανε ότι, χάρη σε αυτή τη στάση της, «άλλαξε τη ροή της ιστορίας».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επικείμενη εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, κατά τη Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, η οποία, όχι τυχαία, έχει τοποθετηθεί από την Εκκλησία μας στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε καταρχάς ότι δια της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού, οι πιστοί ενδυναμώνονται ώστε να συνεχίσουν τον πνευματικό τους αγώνα μέχρι την Ανάσταση.

Ακολούθως, επισήμανε ότι ο σταυρός είναι παρών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, ακόμα και στις θλίψεις και τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Υπογράμμισε όμως ότι «όσο πιο κοντά είμαστε στον Χριστό, τόσο πιο ελαφρύς είναι ο σταυρός μας». Παρότρυνε δε «να σηκώνουμε αγόγγυστα τον σταυρό μας» και, έχοντας θερμή πίστη, κάθε φορά που πάμε να πέσουμε, να σηκώνουμε ξανά το κεφάλι και να προχωράμε μπροστά. «Αυτός ο σταυρός θα μας οδηγήσει στη σωτηρία», συμπλήρωσε.

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος εξέφρασε τη χαρά του για αυτή την πρώτη φορά που είχε την ευκαιρία να χοροστατήσει στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού, στο Box Hill, και ευχαρίστησε για την φιλοξενία τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Διονύσιο Ράλλη.

Σημειώνεται ότι στην Ακολουθία συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος και πλειάδα κληρικών από την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Μελβούρνης.

Ιερατική Σύναξη των κληρικών Μελβούρνης και Northcote Βικτώριας

Με μεγάλη επιτυχία και πνευματική ωφέλεια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 18 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στη Μελβούρνη, Ιερατική Σύναξη των κληρικών των Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών Μελβούρνης και Northcote, στην οποία προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Παρόντες σε αυτήν, πέραν των κληρικών των δύο Περιφερειών, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, μετά την εναρκτήρια προσευχή, αναφέρθηκε εισαγωγικά στον ορθόδοξο μοναχισμό, όπως αυτός βιώνεται στο παγκόσμιο κέντρο του μοναχισμού που είναι το Άγιο Όρος, με αφορμή την παρουσία στην Αυστραλία, αυτή την περίοδο, του Ιερομονάχου Αντίπα Αγιορείτου, Γέροντος του κελλίου της Αγίας Άννας. Αφού καλωσόρισε τον φιλοξενούμενο αγιορείτη Ιερομόναχο, του παραχώρησε τον λόγο και ο π. Αντίπας, με μεγάλη θεολογική απλότητα και σαφήνεια, ομίλησε σχετικά με την ενότητα της Εκκλησίας και τις διάφορες κατά καιρούς ζηλωτικές τάσεις που ανακύπτουν, οι οποίες συνήθως οδηγούν εκτός Εκκλησίας τους πιστούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο π. Αντίπας μίλησε για την εκκοσμίκευση μέσα στην Εκκλησία, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την προσωπική αυτονόμηση του κάθε κληρικού και λαϊκού, και παρουσίασε πολλούς Ιερούς Κανόνες που απαγορεύουν την αυτόνομη αποκοπή από το σώμα της Εκκλησίας. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Πολλές φορές, κάποιοι μας λένε να φύγουμε από την Εκκλησία, διότι ο τάδε Δεσπότης είναι αιρετικός ή αυτά που κάνει δεν είναι Ορθόδοξα. Να ξέρετε πως το τί είναι αιρετικό και τί όχι, η Εκκλησία θα μας το πει και όχι ο κάθε καλόγηρος και ο κάθε περιπλανώμενος λαϊκός. Γι’ αυτό να ακούτε τη φωνή της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου σας. Οι ζηλωτικές φωνές έχουν αποφορά. Όλα τα ζηλωτικά κείμενα βρωμάνε, διότι αντί να οδηγούν τους ανθρώπους στη σωτηρία, τους οδηγούν εκτός της Εκκλησίας. Και εκτός της Εκκλησίας σωτηρία δεν υπάρχει».

Μετά την εισήγηση του π. Αντίπα ακολούθησε διάλογος με τους κληρικούς, και τέλος κέρασμα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ