21.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μνήμη Περγάμου Ιωάννου σήμερα στο Φανάρι

Φως Φαναρίου

Σήμερα Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος και συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πισιδίας κ. Ιώβ και Σηλυβρίας κ. Μαξίμου.

Κατά την Θ. Λειτουργία τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννου (Ζηζιούλα), διακεκριμένου ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου, σπουδαίου θεολόγου του καιρού μας, με παγκόσμια ακτινοβολία και τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Στη συνέχεια, στην Αίθουσα του Θρόνου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μίλησε (ελληνικά και αγγλικά) διεξοδικά για την μεγάλη συμβολή και προσφορά του μακαριστού Γέροντος Περγάμου Ιωάννου στην θεολογία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ολόκληρο τον Χριστιανισμό.

Παρέστησαν: ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι, προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, Άρχοντες της Μ.τ.Χ.Ε. και πολλοί πιστοί.

Μετά τον Πατριάρχη, στην προσωπικότητα και το έργο του Περγάμου Ιωάννου αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας στη συνέχεια, εξήρε τις αδελφικές σχέσεις των δύο Εκκλησιών, Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ