13.4 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Δωρεά του Πάπα Φραγκίσκου θραυσμάτων του Παρθενώνα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ρώμη, Νίκος Τζωίτης

Σε ένα κλίμα σοβαρό και σεμνό προς τιμήν των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, όπως τόνισαν ο αντιπρόσωπος του Πάπα καρδινάλιος  Fernadez Vergez Alzaga, Διοικητής της πόλης του Βατικανού, η υπουργός πολιτισμού της Ελλάδος κυρία Στυλιανή Μενδώνη, καθώς επίσης ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, αιδεσιμολογιώτατος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, παρουσία του Διευθυντή του Μουσείου της Ακροπόλεως καθ. Νικολάου Σταμπολίδη, πραγματοποιήθηκε η παράδοση των τριών Θραυσμάτων του Παρθενώνα, τα οποία ήταν στην κατοχή των Μουσείων  του Βατικανού.

Τα τρία αυτά θραύσματα είχαν αγοραστεί, νομίμως, από το Βατικανό τον 19ο αιώνα και μετά την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο και Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021, ο ίδιος ο Πάπας αποφάσισε να τα δωρίσει στον  Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για να επιστρέψουν  στον φυσιολογικό τους χώρο, τον Παρθενώνα.

Μια δωρεά που  θέλει  να εκφράσει την σημασία και την αξία της κατά Θεόν Αγάπης. Μια χειρονομία που αναδεικνύει τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών, οι οποίες πορεύονται και ενισχύουν τον οικουμενικό διάλογο, που πρέπει να είναι  σημείο αναφοράς και καταλλαγής μεταξύ των χριστιανών, ιδιαίτερα τώρα που τα όπλα στην χριστιανική  Ουκρανία βροντοφωνούν.

Το κάλλος, η ομορφιά, στη θεολογική τους προσέγγιση, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης και καταλλαγής στον μεταξύ μας διάλογο, ώστε να δημιουργεί γέφυρες και να αποσιωπά τους βρυχηθμούς των όπλων, που έχουν μετατρέψει τη Γη του Κυρίου μας, σε χώρο σφαγής, εκφράζοντας έτσι την κατακραυγή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή η πρωτοβουλία  του Πάπα  Φραγκίσκου, όπως τόνισε ο π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ενσαρκώνει μια πρωτοβουλία με πολλαπλές θετικές προεκτάσεις.

Η πρωτοβουλία  αυτή είναι πράγματι ένα σημείο προόδου στο οικουμενικό μονοπάτι της κοινής μας μαρτυρίας για την Αλήθεια. Μια  μαρτυρία, όπως τόνισε ο π. Παπαμικρούλης, που  αποτελεί παράδειγμα και απόδειξη των καρπών μιας κοινής βούλησης των χριστιανών, προς την πλήρη ενότητα, που βασίζεται στην αγάπη, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση.

Μια μαρτυρία των χριστιανών που αποδεικνύει, προσθέτει ο π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, πως όταν συνεργάζονται  δύνανται να δώσουν απαντήσεις στις ιστορικές εκκρεμότητες, οι οποίες είναι πηγή συμφορών για την ανθρωπότητα.

Με αυτή τη χειρονομία του ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως σχολιάστηκε στη Ρώμη, θέλει επίσης να αποτίσει και ένα φόρο τιμής προς το ελληνικό πνεύμα, που αγκάλιασε αποφασιστικά το χριστιανισμό, στα πόδια του Παρθενώνα, ο οποίος εξέφραζε μέχρι τότε την σύγκλιση του Θείου, της Σοφίας, με την ανθρώπινη σκέψη. Μια προσέγγιση που ενστερνίστηκε ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Και όπως παρατηρούσε  ο μακαριστός θεολόγος του Οικουμενικού Θρόνου Μητροπολίτης Περγάμου, Ιωάννης Ζηζιούλας, ο άνθρωπος πρέπει να έχει την σκέψη του πάντα στραμμένη στα έσχατα και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την  ιστορία, η οποία  ταυτίζεται με τον χρόνο, τον θάνατο δηλαδή.

Τέλος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αφού  υπογράμμισε ότι αυτή η πρωτοβουλία του Πάπα  Φραγκίσκου μπορεί να βρει κι άλλους μιμητές, εξέφρασε  τις ευχαριστίες του στον Πάπα Φραγκίσκο, αλλά και στον  Οικουμενικό Πατριάρχη  Βαρθολομαίο, πηγή έμπνευσης, του οποίου τις  πρωτοβουλίες έχει ενστερνιστεί ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως επανειλημμένως το έχει δηλώσει δημοσίως.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ