Αυστραλίας Μακάριος προς ιερείς: Αποφύγετε την αίρεση της «μονοπρόσωπης αυθεντίας»
Μέσα σε κλίμα κατανύξεως και πνευματικής περισυλλογής, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, την Πέμπτη, 2 Μαρτίου, τοπική Ιερατική Σύναξη όλων των κληρικών που διακονούν στο Σύδνεϋ. Κεντρικός ομιλητής της Συνάξεως ήταν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος προήδρευσε και των εργασιών της.
Κατά την εισήγησή του, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι «η αγιότητα είναι μέγεθος και ποιότης εκκλησιαστική». «Πολλές καταστάσεις, που θυμίζουν ίσως αγιότητα και πνευματικότητα, μπορούν να βρεθούν εκτός Εκκλησίας», επισήμανε, «αλλά αγιότητα, ως μετοχή στην αγιότητα του Θεού, δεν δύναται να υπάρξει εκτός του Σώματος του Χριστού και της Εκκλησίας». Δε δίστασε, μάλιστα, να αναφερθεί σε μία σύγχρονη αίρεση, την αίρεση της «μονοπρόσωπης αυθεντίας», καυτηριάζοντας τις τάσεις κάποιων κληρικών, οι οποίοι αποκόπτονται από το σώμα της Εκκλησίας και θεωρούν ότι κατέχουν την αλήθεια. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, εξ αφορμής είτε του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου είτε του κορωνοϊού και των εμβολίων είτε του φανταστικού για κάποιους οικουμενισμού, τινές πιστεύοντας ότι κατέχουν το πλήρωμα της αληθείας και επικαλούμενοι το δήθεν παράδειγμα του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού, ή άλλων Αγίων – ως οι ίδιοι να είναι του ιδίου ήθους, διαμετρήματος και αγιότητος – διαρρηγνύουν την ενότητα της Εκκλησίας, αποκόπτονται από αυτήν και κηρύττουν την αίρεση της μονοπρόσωπης αυθεντίας. Με απλά λόγια, δηλαδή, τονίζουν ότι εκείνοι ως άτομα κατέχουν την αλήθεια και η Εκκλησία κάνει λάθος. Ενώ το παράδειγμα των Αγίων μας είναι το ακριβώς αντίθετο. Οι Άγιοι δεν υπάρχουν εκτός της Εκκλησίας, διότι η Εκκλησία είναι στύλος και εδραίωμα της αληθείας».
Στην Ιερατική Σύναξη παρόντες ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος. Οι παριστάμενοι Αρχιερείς έλαβαν το λόγο και κατέθεσαν τις δικές τους σκέψεις επί της εισηγήσεως του Αρχιεπισκόπου. Παρομοίως και οι ιερείς, κατέθεσαν τις σκέψεις τους, τις ερωτήσεις τους και τους προβληματισμούς τους, ενώ στο τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε διοικητικά θέματα και ευχήθηκε σε όλους καλό το υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Τσουλουκίδη στο Σύδνεϋ
Την Τετάρτη, 1 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στο προάστιο Parramatta του Σύδνεϋ, τελέστηκε σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Νικολάου Τσουλουκίδη.
Προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, περιστοιχούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, και από πλειάδα κληρικών της πόλεως του Σύδνεϋ.
Πλήθος λαού συνέρρευσε στην εκκλησία για να ασπαστεί το σκήνωμα του αειμνήστου κληρικού, ο οποίος είχε διακονήσει ευόρκως την Ενορία – Κοινότητα της Parramatta από το 1960 που έφτασε στην Αυστραλία μέχρι και τη συνταξιοδότησή του, το 2008.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος τόνισε συγκινημένος, κατά τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε, ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας θρηνεί κατ’ άνθρωπον για μια μεγάλη πνευματική απώλεια, για έναν κληρικό που υπηρέτησε την τοπική Εκκλησία επί σχεδόν μισό αιώνα, με πολλή αγάπη, αυτοθυσία και κυρίως εκκλησιαστικό ήθος. «Κάθε άνθρωπος στη ζωή αυτή γράφει τη δική του ιστορία», σημείωσε, «και αν μελετήσουμε τη ζωή του π. Νικολάου, έγραψε πράγματι τη δική του ιστορία, κατά κοινή ομολογία με χρυσά γράμματα».
Ο Σεβασμιώτατος εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο μακαριστός Πρωτοπρεσβύτερος πορεύτηκε καθ’ όλη τη ζωή και τη διακονία του με αξιοπρέπεια, αυταπάρνηση και χωρίς εγωισμούς -με «εκκλησιαστική αρχοντιά», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε- περιβάλλοντας με σεβασμό και εμπιστοσύνη τη νέα γενιά που ανέλαβε να συνεχίσει το έργο του μετά από τη συνταξιοδότησή του. «Όλοι υποκλινόμαστε μπροστά στον π. Νικόλαο, για την προσφορά του, για την αγάπη του, για το ήθος του, για την εκκλησιαστική αρχοντιά και την αξιοπρέπεια την οποία είχε», προσέθεσε.
Επαναλαμβάνοντας ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας έγινε φτωχότερη μετά την εκδημία του π. Νικολάου Τσουλουκίδη, ευχήθηκε ο Θεός να τον αναπαύσει μετά των αγίων και δικαίων, ενώ μετέφερε τα συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στις δύο θυγατέρες του, καθώς επίσης στους λοιπούς συγγενείς και φίλους του και σε όλα τα μέλη της Ενορίας – Κοινότητος Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Parramatta.
Σημειώνεται ότι επικήδειους λόγους εκφώνησαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος.
Μετά το τέλος της Εξοδίου Ακολουθίας, πραγματοποιήθηκε η ταφή του μακαριστού κληρικού στο κοιμητήριο Rookwood.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για την εθνική τραγωδία στην Ελλάδα
«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στην πατρίδα μας», αναφέρει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος σε δήλωσή του αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση τρένων κοντά στα Τέμπη, στην περιοχή της Λάρισας.
«Σύσσωμος ο Ελληνισμός της Αυστραλίας θρηνεί και συμπάσχει με τον ελληνικό λαό, που βιώνει στιγμές ανείπωτου πόνου και οδύνης», προσθέτει ο Σεβασμιώτατος, ενώ συνεχίζει:
«Προσευχόμαστε με όλη μας την καρδιά για τους συμπατριώτες μας που είναι τραυματίες, να αποκατασταθεί γρήγορα η υγεία τους και να αναρρώσουν πλήρως το συντομότερο δυνατό.
Είθε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων, και όσοι πενθούν για την απώλεια συγγενών και οικείων τους προσώπων, να λάβουν εξ ύψους παρηγορία και ενδυνάμωση».