16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους από την Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης

Με πρωτοβουλία της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Νομού Πρεβέζης, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 τελέστηκε και φέτος στην Αθήνα, ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας επί τη μνήμη του Πολιούχου Πρεβέζης Αγίου Χαραλάμπους στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής (οδού Ακαδημίας) για τους Πρεβεζάνους ετεροδημότες.

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ανέκαθεν Μητροπολιτικός Ναός στην Πρέβεζα. Από το 1854 όμως, και εξής, ο Άγιος είναι πολιούχος και προστάτης της πόλης, διότι έσωσε τους Πρεβεζάνους από την πανώλη, που εκείνα τα χρόνια αποδεκάτισε τον πληθυσμό. 

Ο εορτασμός για τους Πρεβεζάνους ετεροδημότες τελείται κάθε χρόνο στον ιστορικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Αθηνών, καθώς επ’ ονόματι του Αγίου Χαραλάμπους είναι αφιερωμένη η Αγία Τράπεζα του Νοτίου κλίτους του Ιερού Βήματος (Διακονικό) και στο Ναό φυλάσσεται απότμημα λειψάνου του Αγίου, το οποίο τίθεται προς προσκύνησιν υπό των πιστών την ημέρα της μνήμης του.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η κοπή βασιλόπιτας στο Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού, όπου μίλησε η δραστήρια Αντιπρόεδρος της Εστίας Νέας Σμύρνης κα Θέμις Παπαδοπούλου.

Τις ευχές του απέστειλε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κ. Γιώργος Δημόπουλος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τη συνεργάτιδά του κα Μαρία Λιακάκη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, συμμετέχοντας στον εορτασμό:

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παργινών Αθήνας κ. Αθανάσιος Βέργος, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Δήμαρχο Πάργας κ. Νίκο Ζαχαριά.

Η κα Ρούλα Βαρτελάτου, εκπροσωπώντας την αδελφή της κα Στέλλα Βαρτελάτου, υποψήφια βουλευτή, απευθύνοντας και χαιρετισμό.

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Μάκης Κιάμος.

Ο εκπρόσωπος του Γιώργου Καραμπελιά και του Κινήματος «Άρδην» κ. Νίκος Ντάσιος.

Ο αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ κ. Ιωάννης Γκογκοζώτος.

Ο πρ. αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κ. Αθανάσιος Σπυράκος.

Ο κ. Αναστάσιος Μπάλκος, μέλος της ΔΕΕΠ Ν. Πρεβέζης και αρμόδιος τομεάρχης ετεροδημοτών.

Ο κ. Αθανάσιος Κεραμιδόγλου, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρέβεζα – Ιστορία – Πολιτισμός – Περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Γαλατσίου κ. Αναστάσιος Σμυρνής.

Όλους τους ευχαρίστησε εγκαρδίως ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Νομού Πρεβέζης κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας, Άρχων Δεπουτάτος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ