11.2 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ο Μόσχας Κύριλλος κατασκόπευε την Ελβετία για λογαριασμό της KGB

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο Ρώσος Ορθόδοξος Πατριάρχης Κύριλλος κατασκόπευε την Ελβετία για λογαριασμό της KGB τη δεκαετία του 1970.

Αυτός είναι ο τίτλος της ειδήσεως που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η γαλλόφωνη ραδιοτηλεόραση. Ο Ρώσος Ορθόδοξος Πατριάρχης Κύριλλος, ένθερμος υπερασπιστής της εισβολής στην Ουκρανία, κατασκόπευε την Ελβετία για λογαριασμό της KGB τη δεκαετία του 1970, αναφέρουν η γαλλόφωνη εφημερίδα Le Matin Dimanche και η γερμανόφωνη εφημερίδα SonntagsZeitung, που μπόρεσαν να συμβουλευτούν αποχαρακτηρισμένα αρχεία. 

Στη δεκαετία του 1970, ο Κύριλλος ζούσε στη Γενεύη ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC).
Εκείνη την εποχή, όπως επισημαίνουν η Le Matin Dimanche και η SonntagsZeitung, η δραστηριότητά του ως ιερέως ήταν μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η Ρωσική Εκκλησία είχε πράγματι συνάψει μια συμφωνία με το σοβιετικό καθεστώς, που της επέτρεψε να επιβιώσει και να έχει λίγο άνοιγμα προς τις ξένες χώρες. Αλλά, όφειλε ως αντάλλαγμα να κατασκοπεύει για λογαριασμό της κυβερνήσεως.

Ο φάκελος που συνέταξε η ομοσπονδιακή αστυνομία για το πρόσωπο που είναι σήμερα ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας «επιβεβαιώνει ότι ο «Μονσιγιόρ Κύριλλος», όπως αποκαλείται σε αυτό το έγγραφο, ανήκει στην KGB», την ξένη υπηρεσία πληροφοριών της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης.
Κωδικό όνομα: “Mikhailov”
Η αποστολή του Κύριλλου, του οποίου η κωδική ονομασία ήταν «Μιχαήλοφ», ήταν, επίσης, να επηρεάζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στο οποίο είχε διεισδύσει η KGB. Σύμφωνα με ένα βιβλίο του γερμανού θεολόγου Γκέρχαρντ Μπεσιέ, οι Σοβιετικοί ήθελαν το ίδρυμα στη Γενεύη (το ΠΣΕ) να καταγγέλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους και να μετριάσει την κριτική του για την έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας στην ΕΣΣΔ.
Σήμερα, η Ρωσική Εκκλησία αρνείται κάθε σχόλιο επί της κατασκοπευτικής δραστηριότητας του Κύριλλου στη Γενεύη. Και το ΠΣΕ λέει ότι «δεν έχει καμία ενημέρωση» για αυτό το θέμα.

Εκτενή αναφορά στο θέμα έκανε και η εφημερίδα Tages-Anzeiger (στο άρθρο της: Putins Patriarch war Spion in der Schweiz) επικαλούμενη ακριβώς τα αποχαρακτηρισμένα κρατικά αρχεία της περιόδου 1969 -1989.

Πρέπει να σημειωθεί πως η ουδέτερη Ελβετία υιοθέτησε όλες τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία για τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία και στην πορεία τις διεύρυνε, γι’ αυτό και η Μόσχα θεωρεί πως δεν είναι πια “ουδέτερη” η Ελβετία.

Πάντως, η είδηση για την δράση του Μόσχας Κυρίλλου ως κατασκόπου στην Ελβετία, κάνει το γύρο του κόσμου και όλοι αντιλαμβάνονται τιν σφιχτό εναγκαλισμό της Ρωσικής Εκκλησίας με το καθεστώς, κάθε φορά. Είτε το κομμουνιστικό στο πρόσφατο παρελθόν, είτε του Πούτιν σήμερα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ