21.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών στο Νιχώρι του Βοσπόρου

ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 προεορτάστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου η εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, με την τέλεση του Όρθρου και τη Θείας Λειτουργίας, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου, Πατριαρχικού Επόπτου της Περιφερείας μας.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Σταύρος Κοφινάς, Συντονιστής του Δικτύου του Πατριαρχείου μας για την ποιμαντική διακονία στον χώρο της Υγείας, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, με θέμα την μνήμη των Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, καθώς επίσης και οι Πρωτοπρεσβύτεροι Διομήδης Παπουής, από την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος και Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, Ιερατικώς Προϊστάμενος Νεοχωρίου, ενώ διακόνησε ο Πατριαρχικός Διάκονος Επιφάνιος Καμιάνοβιτς. Έψαλαν εμμελέστατα οι τακτικοί Ιεροψάλτες της Κοινότητός μας Νίκος Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Ρακτιβάν και ο Γιώργος Κυπριανού, από την Μεγαλόνησο. Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν και 40 εκδρομείς-μέλη του Συλλόγου «Ρωμιοσύνη» από την Κύπρο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην κατάμεστη από πιστούς Κοινοτική μας Αίθουσα, η οποία μόλις ανακαινίστηκε, ο Δεσπότης μας ευλόγησε την πατροπαράδοτη Βασιλόπιττα, την έκοψε και την μοίρασε σε όλους, ευχόμενος για μια καλύτερη χρονιά. Το χρυσό νόμισμα κέρδισε ένας από τους εκδρομείς.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε με θερμά λόγια στο εκκλησίασμα τα μέλη της νέας Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου, υπό την προεδρία της Ευγεν. κας Παρασκευής-Ρέας Καλφάογλου, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή, καθώς και τους διοργανωτές της.

Ακολούθησε, μέσα σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα, μία θαυμάσια δεξίωση, κατά την διάρκεια της οποίας η νέα Πρόεδρος της Κοινότητός μας και ο Εντιμολ. κ. Παντελεήμων Βίγκας, Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ, καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους.

Στη συνέχεια, ο Πατριαρχικός Επόπτης προσέφερε δωράκια στους μαθητές και στις μαθήτριες, τα οποία ήταν προσφορά της οικογενείας Βίγκα, εις μνήμην του αξέχαστου πατέρα τους και παλαιού Προέδρου του Νεοχωρίου Βασιλείου Βίγκα.

Ρίγη συγκινήσεως μας διαπέρασαν όταν ένας επισκέπτης απήγγειλε το γνωστό ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Το Νιχώρι»! Η πανέμορφη αυτή εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια, που ολόψυχα τραγούδησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Η Κοινότητά μας εύχεται σε όλους τους διδάσκοντες και διδασκομένους χρόνια πολλά και καλοφωτισμένα!

Και του χρόνου με υγεία!

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΙΑΣ

Üç Aziz Başrahibin Yortusu

Ortodoks Kilisesi takvimine göre her yıl 30 Ocak gününde evrensel ‘Öğretmenler Günü’ olarak bilinen üç Azizimiz Yüce Vasilios, Tanribilimci Gregorios ve Yuhanna Hrisostomos (Altın Ağızlı) anısına kutsal ayin icra edilmektedir.

Eğitime adanmış bir gün olması sebebiyle bu kutsal yortuyu 29 Ocak Pazar günü Aya Nikola kilisemizdeki ayin ile andık.

Yeniköy Rum İlkokulumuzda hizmet vermiş ögretmenlerimizin ruhuna dua okundu sonrasında yenilenmiş kilise salonunda cemaatimiz ve Kıbrıs’tan gelen misafirlerimiz ile buluşuldu.

Metropolitimiz Sayın Athenagoras Hrisanis öncelikle yeni yılı simgeleyen Vasilopita’yı takdis etti ve hazır bulunanlara dağıttı.

Merhum Vasil Vingas’ın anısına ailesinin getirdiği hediyelerin çocuklara dağıtılmasının akabinde bu anlamlı kutlama tamamlanmış oldu.

Bu sene olduğu gibi bu özel güne anlam ve değer katan daha nice senelerde hep birlikte olmak dileğiyle.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ