15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Αυστραλίας Μακάριος στην “Φωνή της Ελλάδας”

«Η φιλοσοφία μας δεν είναι ότι κάνουμε να το έχουμε για τον εαυτό μας. Αυτό δεν είναι ορθοδόξως θεολογικός προσανατολισμός. Η φιλοσοφία μας και ο οραματισμός μας είναι να κάνουμε ένα άνοιγμα. Αυτό κάνει άλλωστε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Να κάνουμε ένα άνοιγμα στους Αυστραλούς. Να πούμε σε όλη την Αυστραλιανή κοινωνία ότι αυτό το οποίο έχουμε, το οποίο είναι ένας πολύτιμος θησαυρός, δεν το κρατούμε για τον εαυτό μας. Είτε λέγεται πίστη, είτε λέγεται παράδοση, είτε λέγεται γλώσσα, είτε λέγεται ιστορία, είτε λέγεται φιλότιμο. Τα ήθη και τα έθιμά μας ελάτε να τα ζήσετε κι εσείς. Δεν τα κρατούμε για τον εαυτό μας».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στη Φωνή της Ελλάδας και στον Προκόπη Αγγελόπουλο, στην εκπομπή «Πάρε τον Χρόνο σου», ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Μακάριος. Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας ήταν καλεσμένος στο στούντιο της εκπομπής και βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για τη σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Ομογένεια, τις πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των δεσμών των Ελλήνων Ορθοδόξων μεταξύ τους και με την Αρχιεπισκοπή. Αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγαλόπνοα σχέδια – πρωτοβουλίες της Αρχιεπισκοπής για την ανακαίνιση του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με αγιογραφίες που θα παρουσιάζουν όλη τη «διαδρομή» της Ορθόδοξης Πίστης, την ανέγερση της νέας Θεολογικής Σχολής (για την οποία έχουν ήδη βγει οι άδειες), η υλοποίηση του σχεδίου ΧΩΡΑ (εμπνευσμένο από τη μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολης), με άξονα την αξιοποίηση του παλιού μοναστηριού του «Άξιον Εστί» ένα εμβληματικό κτίριο στην περιοχή της Βικτώριας που θα αποτελέσει τη βάση ενός σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου της Ορθοδοξίας.
Ο Σεβασμιότατος στάθηκε στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και της κυβέρνησης της Αυστραλίας γι’ αυτά τα σχέδια, τα οποία πρόσφατα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο κ. Μακάριος με τον πρωθυπουργό της χώρας, Anthony Albanese.
Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας με μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ελλήνων στον Κόσμο μιλά για τη σχέση του με την Ομογένεια αλλά και για το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Εκκλησίας σήμερα, μια εποχή που αναδεικνύονται, με τον πιο ακραίο τόπο, μεγάλες Κοινωνικές και Οικονομικές ανισότητες. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι σε ό,τι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνονται για τέτοια θέματα από την Εκκλησία προς την εκάστοτε Εξουσία, προσωπική του άποψη είναι ότι ο ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι αυτός και τέτοιες παρεμβάσεις δεν πρέπει να γίνονται.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, επικρίνοντας τη στάση της και τις βλέψεις της για δημιουργία “τρίτης Ρώμης” και την προσπάθεια επιβολής της Ρωσικής Εκκλησίας και ανάδειξή της ως πρωταγωνίστριας στον χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν σε στρογγυλή τράπεζα σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα, που έγινε στη διάρκεια εθιμοτυπικής του επίσκεψης στο Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.
Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας αναφέρθηκε, κλείνοντας, και στο φιλόδοξο σχέδιο καταγραφής των ιστοριών των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία, μέσα από το πρόγραμμα «Οι Άνθρωποί μας και οι Ιστορίες τους», μια προσπάθεια που έχει τεθεί ήδη υπό την αιγίδα του Ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και έχει εξασφαλίσει και τη συνεργασία της Ελληνικής Δορυφορικής Τηλεόρασης, που θα προβάλλει αυτές τις ιστορίες. Είναι ένα σχέδιο που ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πέμπτης ηπείρου θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό. «Πρέπει να προλάβουμε να καταγράψουμε και να διασώσουμε τις ιστορίες των ανθρώπων που έγραψαν τις σημαντικότερες σελίδες της Ιστορίας του Ελληνισμού της Αυστραλίας. Να μην τους αφήσουμε να «φύγουν» με το παράπονο ότι περιφρονήθηκαν» συμπληρώνει ο κ. Μακάριος, κάνοντας σαφές ότι όσο περνάει από το χέρι του δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο, ως δείγμα σεβασμού προς την Τρίτη Ηλικία.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου, στο ertecho.gr

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ