17.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Πατριάρχης στην Τρίγλια για τα Θεοφάνεια με το Ιουλιανό ημερολόγιο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι. Ναό του Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια της Βιθυνίας, της Μητροπόλεως Προύσης, επί τη εορτή των Θεοφανείων με το Ιουλιανό ημερολόγιο, καθώς στην περιοχή διαμένουν αρκετοί σλαβόφωνοι.

Ο Πατριάρχης τέλεσε τον Μ. Αγιασμό των Θεοφανείων, κατά την τάξιν.

Παρέστη ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας μαζί με πολυμελή Αντιπροσωπεία Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων Δήμων της Περιφερειακής Ενώσεως Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), καθώς και προσκυνητές από την Ελλάδα.

Τον Πατριάρχη προσφώνησε ο οικείος ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ και αντιφώνησε καταλλήλως ο Παναγιώτατος.

Στο μήνυμά του, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε πως τα Θεοφάνεια είναι «η αποκάλυψη του ύψιστου μυστηρίου της θρησκείας μας» και υπογράμμισε πως «η χάρη του βαφτίσματος μας δίνει τη χαρά μιας νέας ζωής». Πρόσθεσε, δε, πως «δεν συναντούμε πλέον στη μικρασιατική γη τις ακμάζουσες άλλοτε κοινότητες, τα σχολεία, τις εκκλησίες και μοναστήρια. Βρίσκουμε όμως παντού το αποτύπωμα των προγόνων μας. Την αγάπη τους για την παιδεία. Την κοινωνική τους ευαισθησία και μέριμνα. Σε όλα αυτά ανακαλύπτουμε τη σφραγίδα της ορθοδοξίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος προς τους νέους και τις νέες, τους συμβούλεψε «να γνωρίζουν και να ενστερνιστούν τις αξίες που έσωσαν το Γένος και να αποτελούν εγγύηση για το μέλλον. Κάθε γενιά είναι ο κρίκος της αλυσίδας που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το παρόν με το μέλλον. Εάν σπάσει ένας κρίκος καταλύεται η συνοχή».

Ο δήμαρχος Μουδανίων είπε, από την πλευρά του, πως «η ειρήνη είναι ένα δώρο και αγαθό» και δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει την προσπάθεια να αναστηλώσει και άλλα μνημεία, όπως για παράδειγμα το παλαιό ελαιοτριβείο των Ρωμιών και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Στη σημερινή τελετή συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι Καλαμαριάς, Θέρμης, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Κορδελιού Ευόσμου, Παύλου Μελά, Νεάπολης Συκεών, Ωραιοκάστρου, Σκύδρας, Αλμωπίας, Αλεξάνδρειας, Κιλκίς, Παιονίας, Βισαλτίας, Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Νέας Προποντίδας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ