23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ειδήσεις από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (14-19 Ιανουαρίου 2023)

Εορτή του Αγίου Μακαρίου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, τιμάται η μνήμη του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, στον οποίο η ΟΑΚ έχει αφιερώσει παρεκκλήσιο (Κάθισμα) στους βράχους βορείως του Ιδρύματος.

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, η Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού θα τελεσθεί στις 16:00 υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Αγαθάγγελου.

Στη συνέχεια θα έχουμε τη χαρά να υποδεχθούμε τη Λογοτέχνη Μαρινέλλα Βλαχάκη, η οποία θα αναγνώσει το θεατρικό μονόλογο του βιβλίου της «Σταθούλα. Ράφτρα εκ Πόντου». Ένα βιβλίο που η ηρωίδα θα μάς μεταφέρει τα διλήμματα, τα αδιέξοδα, τον πόνο και την απελπισία του ξεριζωμού του ανθρώπου και τα οφέλη μιας «πρόσωπο προς πρόσωπο» επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Το πρωί της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου 2023 θα τελεσθεί η ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Ιδρύματος.

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της διασποράς του Κορωνοϊού:

Σε διήγηση του Αγίου Μακαρίου με ισχυρά πνευματικά μηνύματα σχετικά με την ανθρώπινη επικοινωνία και την ύπαρξη του ανθρώπου ως «Πρόσωπο προς Πρόσωπο», βασίζεται το πρόγραμμα ΛΟΓΟΥ  και  ΤΕΧΝΗΣ, το οποίο αναπτύσσει από ετών η Ακαδημία σε διεθνές επίπεδο. Περισσότερα από 350 έργα καλλιτεχνών, από όλες τις Ηπείρους έχουν δωριθεί ήδη και εκτίθενται στην ΟΑΚ. Είναι σημαντικό στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε ως Ελλάδα και ως Ευρώπη, αλλά και ως ανθρωπότητα, να βρούμε και πάλι το αληθινό νόημα των ανθρωπίνων σχέσεων, που βασίζονται στην «πρόσωπο προς πρόσωπο» κοινωνία μας.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΟΑΚ)

«Renato Mordo. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός.

Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων»

      Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης της ΟΑΚ για τον Renato Mordo, του πρώτου διευθυντή και σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της Ελλάδος, διεξήχθη επιτυχώς, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, Επιμορφωτική Συνάντηση για εκπαιδευτικούς που έφερε τον τίτλο «Renato Mordo. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων».

    Τη συνάντηση προλόγισε και συντόνισε η κα. Αικατερίνη Καρκαλά- Ζορμπά, ενώ στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος  Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, εστιάζοντας στην αξία της συλλογικότητας, ειδικά στην περίπτωση σκοτεινών ιστορικών περιόδων, σημειώνοντας ότι «Μια γέφυρα δεν μπορεί να κατασκευαστεί αν η μία πλευρά γκρεμίσει τους στύλους που τη στηρίζουν. Ο διάλογος δεν είναι αυτοσκοπός. Ο διάλογος πρέπει να φέρει στο φως αυτό που συμβαίνει. Ο διάλογος πρέπει να επιστήσει την προσοχή στην αδικία, πρέπει να εντοπίσει τόσο τα θύματα όσο και τους δράστες – και τους υποστηρικτές τους. Έχω την εντύπωση ότι αυτό το έπραξε ήδη ο Renato Mordo με τον βίο και την πολιτεία του».

    Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο πρώτος κεντρικός ομιλητής, ο ελληνιστής – επιμελητής της Έκθεσης του Renato Mordo, κος Τόρστεν Ίσραελ/ Torsten Israel, ο οποίος και εξέθεσε το πρωτότυπο ερευνητικό του πρόγραμμα που έφερε τον τίτλο «Συναντώντας την Ελλάδα: Ο Ρενάτο Μόρντο και οι Γερμανοί και Αυστριακοί εμιγκρέδες της περιόδου1933-1945», αποκαλύπτοντας πτυχές του βίου και του έργου του Ρενάτο Μόρντο και φωτίζοντας τις Ελληνογερμανικές πολιτιστικές ανταλλαγές, που στόχο έχουν να συντηρούν άσβεστη την μνήμη λειτουργώντας ως γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των λαών «Ο Ρενάτο Μόρντο και άλλοι φαίνεται πως γεφύρωσαν μαζί με τους Έλληνες φίλους τους το πρότερο χάσμα και συνέχισαν τον ελληνογερμανικό πολιτιστικό διάλογο, ο οποίος παραμένει ανεξάντλητος».

    Την εκδήλωση επιλόγισε ο έτερος κεντρικός ομιλητής  Δρ. Γεώργιος Καρκάνης, Διευθυντής του Γυμνασίου Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά, ο οποίος προσέγγισε τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μέσα από εκπαιδευτικές ερευνητικές δράσεις μαθητών του 1ου Λυκείου Χανίων και του Γυμνασίου Αλικιανού, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας κατά την περίοδο 1941-1944 και προβάλλοντας και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό με προφορικές μαρτυρίες αρκετών Κρητών.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ξενάγηση των παρευρισκομένων στην Έκθεση.

Η «Μπελ Μπεσαμέλ» στην Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ «Το Φως»

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023, οι μικροί φίλοι του Ιδρύματος, επισκέφθηκαν την Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ, για να περάσουν ένα «Σάββατο στη Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ» και να ακούσουν από την συγγραφέα Χριστίνα Κωνσταντουδάκη το παραμύθι της, με τίτλο: «Μπελ Μπεσαμέλ».

Η συγγραφέας, αφού ανάγνωσε το παραμύθι, κάλεσε τα παιδιά να λύσουν γρίφους και να βρούν τα σωστά συστατικά για την μαγειρική της Μπελ Μπεσαμέλ, ενώ, στο τέλος ζωγράφισαν.

Οι μικροί φίλοι, ανανέωσαν το ραντεβού τους στη Βιβλιοθήκη για το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 16:00, όπου θα μας διαβάσει η κα Άρτεμις Πλανάκη, το παραμύθι με τίτλο: «Ο γλύκος και η μοναχούδα».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ