14.2 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Δημιουργία πρότυπου Φοιτητικού Κέντρου στην κοινότητα των Αγίων Κων/νου και Ελένης στο Κέμπριτζ

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στη Βοστώνη και συγκεκριμένα στην ιστορική κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ, η οποία βρίσκεται σε κοντινές αποστάσεις από τα κορυφαία πανεπιστήμια του Harvard, του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης, γνωστό ως ΜΙΤ, του Tufts και στην απέναντι όχθη του ποταμού Τσαρλς του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ιδρύθηκε πρότυπο Φοιτητικό Κέντρο.

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Μπέμπης εξήγησε πως «η κοινότητα του Κέμπριτζ, ευρισκόμενη στο κέντρο της πόλης και κοντά στο σταθμό του τρένου, ανέκαθεν υποδεχόταν με θέρμη και εξυπηρετούσε τους φοιτητές των πανεπιστημίων της περιοχής. Ωστόσο, την τελευταία τετραετία αποφασίστηκε μια πιο οργανωμένη προσέγγιση διακονίας των φοιτητών, μέσα από τη σύμπραξη με το Ορθόδοξο Crossroad Institute για τη δημιουργία του φοιτητικού κέντρου με την επωνυμία Telos Center. Το κέντρο απευθύνεται σε φοιτητές και νέους ενήλικες που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή και που αναζητούν ευκαιρίες συναναστροφής ιδιαίτερα μετά την ταλαιπωρία της πανδημίας».

Ο π. Βασίλειος υπογράμμισε πως «η ίδρυση του Κέντρου υπήρξε αποτέλεσμα του οράματος και της προτροπής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βοστώνης κ. Μεθοδίου, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, της θέλησης να υλοποιηθεί από τον τότε πρόεδρο κ. Ηρακλή Σιωρά με τη στήριξη του ενοριακού συμβουλίου και της αποδοχής της Δρα Αννας Μπεζερίδου, εκ μέρους του Crossroad Institute, να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας του. Η σημερινή πρόεδρος του ενοριακού συμβουλίου κ. Ρένα Χάγκερτι είναι επίσης ένθερμος συμπαραστάτης. Τα εγκαίνια λειτουργίας του Κέντρου έγιναν το Δεκέμβριο του 2021 με την τέλεση Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο».

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος με τον πρώην πρόεδρο Ηρακλή Σιωρά της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΕΜΠΡΙΤΖ

Στην ερώτηση γιατί ονομάσθηκε «Telos Center», είπε πως «η λέξη τέλος χρησιμοποιείται με την αρχική της σημασία, του σκοπού, καθώς το κέντρο σκοπεύει να καλλιεργήσει την αγάπη προς την Ορθόδοξη πνευματικότητα και την εκκλησιαστική ζωή στους Ορθόδοξους φοιτητές. Αποβλέπει στη σύναξη των νέων ενηλίκων που εκκλησιάζονται στο ναό μας, αλλά και εκείνων που προέρχονται από άλλες κοινότητες και επιθυμούν να γνωριστούν με συνομηλίκους τους, να αποκτήσουν νέες γνωστικές εμπειρίες και να δραστηριοποιηθούν. Να σημειωθεί ότι το Κέντρο είναι διαθέσιμο και χρησιμοποιείται τακτικά για συναθροίσεις και από τη νεολαία της κοινότητας μας, την γνωστή GOYA».

Είπε ακόμα, ότι «το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά, πρωινές και βραδινές ώρες. Οι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πρόγραμμα μελέτης Αγίας Γραφής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους, να παρακολουθούν κάθε Πέμπτη βράδυ την Ακολουθία της Παράκλησης, να παρευρίσκονται σε συνεστιάσεις, συζητήσεις και διαλέξεις από καταξιωμένους Ορθόδοξους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και να δραστηριοποιούνται εφόσον το επιθυμούν στις μηνιαίες εξορμήσεις συμπαράστασης στους άστεγους της πόλης».

Στην ερώτηση πόσο κόστισε η ίδρυσή του και πόσο στοιχίζει η λειτουργία του, είπε πως «τα έξοδα για τη λειτουργία του Κέντρου καλύπτονται από το Crossroad Institute και δεν υπάρχει επιβάρυνση της κοινότητας. Το Ινστιτούτο πληρώνει και τον μισθό του υπεύθυνου επόπτη του Κέντρου. Τα απαιτούμενα έργα για τη δημιουργία του στοίχισαν 150 χιλιάδες δολάρια, ποσό που καλύφθηκε από τρεις γενναιόδωρους υποστηρικτές των ενοριακών προσπαθειών για αγκάλιασμα των νέων ενηλίκων».

Τον π. Βασίλειο Μπέμπη πλαισιώνουν η Άννα Μπεζερίδου διευθύντρια του Ινστιτούτου Crossroad και η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ρένα Χάγκερτι. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΕΜΠΡΙΤΖ

Ο π. Βασίλειος ανέφερε ότι «η ανταπόκριση των φοιτητών είναι μεγάλη. Δεκάδες το επισκέπτονται διότι εκτός των εκδηλώσεων και της ευκαιρίας για συναναστροφή, ο εσωτερικός του χώρος είναι ελκυστικά διαμορφωμένος, με wifi σύνδεση, πολύμπριζα για τη χρήση φορητών υπολογιστών, βιβλιοθήκη με Ορθόδοξα βιβλία, τζάκι, κουζίνα και μηχάνημα καφέ διαφόρων τύπων, οθόνη προβολής ταινιών και μία εξέδρα για ομιλητές ή μουσικούς.

Οι φοιτητές που έρχονται στο κέντρο συχνότερα είναι από τα γειτονικά πανεπιστήμια του Harvard, του ΜΙΤ, του Tufts και του Boston University λόγω εγγύτητας. Επειδή όμως η κοινότητα είναι δίπλα στον κεντρικό σταθμό του Κέμπριτζ δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής φοιτητών από όλα τα πανεπιστήμια της ευρύτερης Βοστώνης. Πέραν των φοιτητών, στο Κέντρο συμμετέχουν και υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί ερευνητές».

Για το Ινστιτούτο Crossroad είπε πως «είναι γνωστό λόγω της δραστηριοποίησης του στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και των καλοκαιρινών προγραμμάτων που προσφέρει σε τελειόφοιτους γυμνασίου σε Βοστώνη, Σικάγο και Καλιφόρνια σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις. Πάνω από 1.100 έφηβοι έχουν παρακολουθήσει τα δεκαήμερα θερινά προγράμματα τα τελευταία 19 χρόνια. Η Δρ Άννα Μπεζερίδου είναι η διευθύντρια του Ινστιτούτου. Ειδικευμένη στην κατήχηση και διακονία νέων ενηλίκων, έχει την εποπτεία του σχετικού ακαδημαϊκού προγράμματος στη Θεολογική Σχολή, στην οποία είναι καθηγήτρια. Είναι επίσης εγγεγραμμένο μέλος της κοινότητας μας».

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος τελεί την Ακολουθία του Αγιασμού στο Φοιτητικό Κέντρο της κοινότητας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ. Διακρίνονται ο π. Θεόδωρος Μπάρμπας, πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Βοστώνης και η Άννα Μπεζερίδου διευθύντρια του Ινστιτούτου Crossroad.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΕΜΠΡΙΤΖ

Αναφορικά πως γίνεται η διαχείριση των χρημάτων του, είπε «το Crossroad Institute έχει το δικό του Διοικητικό Συμβούλιο, με μέλη επιφανείς Ορθόδοξους Χριστιανούς, οι οποίοι εξασφαλίζουν την οικονομική του βιωσιμότητα. Επίσης, λαμβάνει χορηγίες από Αμερικανικά ιδρύματα υποστήριξης παρόμοιων εκπαιδευτικών δράσεων και από εκατοντάδες υποστηρικτές των προσπαθειών του. Είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα οικονομικά του ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές».

Σχετικά με την πορεία της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κέμπριτζ, ο π. Βασίλειος είπε πως «είναι ιστορική με μακρά πορεία συμβολής στην πνευματική ζωή της Εκκλησίας μας στη Νέα Αγγλία, χάρη στο έργο των αειμνήστων προκατόχων μου και όλων των κοινοτικών παραγόντων. Παρά τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, η κοινότητα προχώρησε σε έργα ανακαίνισης του ναού και των αιθουσών της και εργάστηκε για την ανάπτυξη των προγραμμάτων της. Στο Ελληνικό Σχολείο υπήρξε αύξηση των μαθητών, ενώ νέα προγράμματα προστέθηκαν όπως η εβδομαδιαία μελέτη της Αγίας Γραφής και οι εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις των συνταξιούχων ενοριτών».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ