18.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

π. Απόστολος Μαλαμούσης: Προσφωνώντας τον Βασιλέα Κωνσταντίνο

Αξιότιμε κ. Ανδριόπουλε, Χρόνια Πολλά και ευλογημένα παρά Κυρίου.

Διάβασα την ανάρτησή σας στην ιστοσελίδα ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήκουσα την διάλεξη σας για τα Πολυχρόνια των Βασιλέων με την παράθεση του σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού, που έλαβε χώρα στις 11 Ιανουαρίου 2017 στην Αθήνα.

Με χαροποίησε το γεγονός ότι στο εξώφυλλο της σχετικής ανακοίνωσης για την διάλεξη εικονίζεται ο Βασιλέας της Ελλάδος Όθωνας, ο δευτερότοκος υιός του Βασιλέα της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄ με την ιστορία των οποίων είμαι προσωπικά εδώ στο Μόναχο στενά συνδεδεμένος.

Επίσης η αναφορά σας στον πρώην Βασιλέα της Ελλάδος Κωνσταντίνο Β΄, που κοιμήθηκε προ ημερών εν Κυρίω, μου θύμισε με συγκίνηση την συνάντησή μου με εκείνον, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που σας επισυνάπττω.

Όταν το 1964 ο Κωνσταντίνος εστέφθη Βασιλέας της Ελλάδος άρχισε μια περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος μαζί με την βασίλισσα σύζυγό του. Τότε ταξίδευσε οδικώς από Θεσσαλονίκη προς Χαλκιδική και πέρασε από την διαστάυρωση Θεσσαλονίκης και Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας, κοντά στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

Στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας λειτουργούσε ιερατική Σχολή στην οποία φοιτούσα τότε ως ιεροσπουδαστής.

Την ημέρα του ταξιδίου του βασιλικού ζεύγους προς Χαλκιδική ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Απόστολος Διμέλης (μετέπειτα Μητροπολίτης Ρόδου) και ο Σχολάρχης της Σχολής με συνοδεία ιεροσπουδαστών, στην οποία μετείχα και εγώ, μεταβήκαμε στην διασταύρωση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης και Ιεράς Μονή και καλωσορίσαμε τον Βασιλέα Κωνσταντίνο και τη σύζυγό του.

Εκεί μου ανέθεσαν να χαιρετίσω με ένα μικρό λογύδριο το βασιλικό ζεύγος και να τους επιδώσω μια ανθοδέσμη. Ο Βασιλέας Κωνσταντίνος οδηγούσε ο ίδιος το αυτοκίνητό του και για λόγους ασφαλείας δεν βγήκε απ’ αυτό, αλλά ήκουσε τον χαιρετισμό μου και ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο, τον διευθυντή και εμένα προσωπικά για την υποδοχή.

Στη συνέχεια ο διευθυντής του Γραφείου του παρέλαβε την ανθοδέσμη και την τοποθέτησε στο αυτοκίνητο της συνοδείας.

Διατηρώ επίσης στενές σχέσεις με τον Βαυαρικό Βασιλικό Οίκο στο Μόναχο. Η βαυαρική Βασιλεία καταργήθηκε ως γνωστό το 1918. Ο σημερινός απόγονος του Bασιλικού Οίκου της Βαυαρίας φέρει τον τίτλο Δούκας (Herzog) και προσφωνείται από όλες τις δημόσιες Αρχές ως «Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης Δούκας Φραντς της Βαυαρίας» (Seine Königliche Hoheit Franz Herzog von Bayern).

Ο Δούκας της Βαυαρίας τελεί κάθε χρόνο ετήσιο μνημόσυνο για τα θανόντα μέλη του Βαυαρικού Βασιλικού Οίκου στην κατακόμβη της κεντρικής ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας όπου είναι οι σαρκοφάγοι των προγόνων του και των συγγενών του, μεταξύ αυτών και του Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος και της βασίλισσας Αμαλίας. Ο Δούκας με προσκαλεί κάθε χρόνο να παραστώ την επιμνημόσυνη αυτή τελετή.

Με εγκάρδιες ευχές

π. Απόστολος Μαλαμούσης

Μόναχο Γερμανίας

 Ελληνοβαυαρική Τελετή Μνήμης για τον Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος το 2017 με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θανατό του, παρουσία του Δούκα Φραντς της Βαυαρίας, εκπροσώπου της Βαυαρικής Κυβέρνησης και άλλων επισήμων.
Ο Δούκας Φραντς της Βαυαρίας προσεύχεται μπροστά στην σαρκοφάγο του Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τον Δήμαρχο της πόλης Όττομπρουν, που πήρε το όνομά της από τον Όθωνα, όταν εκεί ως δεκαεπταετής αποχωρίστηκε από τον πατέρα του Βασιλέα Λουδοβίκο Α΄και ταξίδευσε για την Ελλάδα.

Η ΑΒΥ ο Δούκας Φραντς της Βαυαρίας  και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μπροστά στην σαρκοφάγο του προγόνου του Δούκα, του Βαυαρού Βασιλέα Λουδοβίκου του Α΄, του πατέρα του Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος. Ο Βασιλέας Λουδοβίκος Α΄για να κατευνάσει την οργή των ρωμαιοκαθολικών πιστών για την δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από την τότε Βαυαρική Πολιτεία (1802) διέθεσε χρήματα για να κτιστεί ένα μοναστήρι απέναντι από την Γλυπτοθήκη Μονάχου και άφησε διαθήκη να ενταφιαστεί εκεί για να προσεύχονται οι μοναχοί για την ανάπαυση της ψυχής του. Στο Μοναστήρι αυτό ευρίσκεται μέχρι η σαρκοφάγος του.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ