22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φώτα ολόφωτα στο Μεσάχωρο

Κοινότητα Μεσαχώρου

Με την παραδοσιακή ιεροπρέπεια και την Πολίτικη σεμνότητα γιορτάστηκαν και φέτος τα Άγια Θεοφάνεια στο Μεσάχωρο (Ortaköy).

Το πρωΐ της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου 2023 τελέστηκαν στο Ιερό Ναό του Αγίου Φωκά ο Όρθρος της Δεσποτικής εορτής, ο Μέγας Αγιασμός και η Θεία Λειτουργία, με ιερουργό τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικό Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Καισάριος Χρόνης, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Παλαιού Μπάνιου Διπλοκιονίου και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ευάγγελος Γρηγοριάδης, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Μεσαχώρου, ενώ διακόνησε ο Ιερολ. Διάκονος της Σειράς κ. Βαρνάβας Γρηγοριάδης.

Εκκλησιάστηκαν οι ευσεβείς ενορίτες του Μεσαχώρου, με επικεφαλής την νεοεκλεγείσα Εφοροεπιτροπή, καθώς επίσης και πλήθος ευλαβών χριστιανών από την Πόλη και το εξωτερικό.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας σχηματίστηκε ιερή πομπή, της οποίας προηγείτο ο Τίμιος Σταυρός με τα Εξαπτέρυγα, ακολουθούσε η ανθοστόλιστη εικόνα της Βάπτισης του Χριστού, οι χοροί των ιεροψαλτών, ψάλλοντας τα τροπάρια «Φωνή Κυρίου επί των υδάτων…», ο Ιερός Κλήρος, με τον Μητροπολίτη και σύσσωμο το ευλαβές εκκλησίασμα. Η ιερή πομπή κατευθύνθηκε στην παρακείμενη προβλήτα, από όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στον Βόσπορο. Την ώρα που ο Δεσπότης μας έψαλε μαζί με τον Ιερό Κλήρο το Απολυτίκιο «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε…», ο Τίμιος Σταυρός καταδύθηκε στη θάλασσα. Αμέσως αρκετοί κολυμβητές έπεσαν στα καταγάλανα νερά του Βοσπόρου. Και την στιγμή που ακούστηκε «και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς…», ο κ. Στράτος Δολτσινιάδης, με την προτροπή του Σεβασμιωτάτου, άφησε να πετάξει ένα πάλλευκο περιστέρι στον σκοτεινό ουρανό εκείνης της ημέρας, για να φωτίσει την Πόλη και τον κόσμο!

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε από τον Βόσπορο ο Νικόλαος Όζντογαν και τον παρέδωσε στον Μητροπολίτη μας. Εκείνος με την σειρά του ευλόγησε και συγχάρηκε όλους τους γενναίους κολυμβητές. Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας σχηματίστηκε η ίδια λιτανευτική πομπή επιστροφής στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωκά, όπου ο Δεσπότης μας αγίασε το πολυπληθές εκκλησίασμα με τον Μεγάλο Αγιασμό και οι Ιερείς διένειμαν το αντίδωρο.

Επακολούθησε στην παρακείμενη Κοινοτική Αίθουσα η τελετή της κοπής της Αγιοβασιλόπιττας. Το χρυσό φλουρί έλαχε στο κομμάτι του Μάριου Γρηγοριάδη, μαθητή της Ζ´ τάξης του Ζαππείου Εκπαιδευτηρίου. Στη συνέχεια δόθηκε ως ευλογία ένας χρυσός σταυρός στον Νικόλαο Όζντογαν, μαθητή της ΙΑ’ τάξης του ίδιου Σχολείου, ο οποίος -όπως ήδη αναφέρθηκε προηγουμένως- είχε ανασύρει τον Τίμιο Σταυρό από τα νερά του Βοσπόρου.

Τέλος, παρατέθηκε πλούσια δεξίωση, κατά την διάρκεια της οποίας δόθηκε η ευκαιρία της επικοινωνίας μεταξύ των πολυπληθών συνδαιτυμόνων και της ανταλλαγής εορτίων ευχών.

Η Κοινότητα Μεσαχώρου δοξάζει το όνομα του Αγίου Θεού, διότι αξιωθήκαμε, μετά τους διετείς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, να γιορτάσουμε εφέτος το Άγιο Δωδεκαήμερο, κατά τα πατροπαράδοτα έθιμα της πίστης μας, ευχαριστεί τις αρμόδιες Αρχές, για την ολοπρόθυμη συμβολή τους στην άρτια και ασφαλή διοργάνωση της παραδοσιακής τελετής της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στον Βόσπορο και εύχεται σε όλους και στον καθένα χωριστά χρόνια πολλά, υγιεινά και καλοφωτισμένα!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ