21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βράβευση Πρωτοετών Φοιτητών στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Θεοφάνια στο Κολυμπάρι

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατά τρόπο παραδοσιακό εορτάστηκε και εφέτος η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, η εορτή των Θεοφανίων, στο Κολυμπάρι. Μετά τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Γωνιάς, τελέστηκε στο λιμάνι Κολυμπαρίου η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία πλήθους κόσμου. Πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να βουτήξουν στα νερά και να πιάσουν τον Σταυρό, προκειμένου να λάβουν μία ιδιαίτερη ευλογία και για τη φετινή δύσκολη χρονιά κατά την οποία οι επιπτώσεις της πανδημίας (Covid-19) εξακολουθούν -δυστυχώς- να ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, με μεγάλη επιτυχία στην κατάμεστη Αίθουσα, η πρώτη ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση για τη βράβευση των πρωτοετών φοιτητών του Δήμου Πλατανιά, που εισήχθησαν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας, σε συνεργασία με την ΟΑΚ.

Η εκδήλωση άρχισε με την Ακολουθία κοπής της Αγιοβασιλόπιτας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, Πρόεδρο της ΟΑΚ, ο οποίος στον σύντομο Χαιρετισμό του, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η σημερινή όμορφη μέρα των Θεοφανίων θυμίζει σε όλους μας την ανάγκη να γεμίσουν και πλημμυρίσουν οι ζωές μας από φως. Για να διαλυθούν τα πηχτά σκοτάδια των καιρών μας χρειάζεται να μάθουμε να μοιράζουμε τον χρόνο της ζωής μας, αφρουγκαζόμενοι τις ανάγκες και δυσκολίες των συνανθρώπων μας, καθώς με αυτό τον τρόπο όχι μόνον δεν θα παραμένουμε χωρισμένοι από τον “άλλο”, αλλά θα διπλασιάσουμε και τον χρόνο της ζωής μας, αφού θα ζούμε ταυτόχρονα στον χρόνο και στη ζωή των άλλων» και συνεχίστηκε με παραδοσιακά κάλαντα από τη Χορωδία του Ωδείου της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Χαχλάκη.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, χαιρέτησε την εκδήλωση και σημείωσε τη στήριξη του Δήμου Πλατανιά προς τους νέους φοιτητές. Όλως ιδιαιτέρως αναφέρθηκε και στη σημασία της συνεργασίας με την ΟΑΚ, ένα Ίδρυμα που τιμά τον Δήμο και την Κρήτη. Επίσης, προεβλήθη βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας κας Ζέττας Μακρή, η οποία συνεχάρη τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και τους διοργανωτές για την επιβράβευση των επιτυχόντων, αλλά και την ANEK LINES για τη μακρόχρονη στήριξη της εκδήλωσης.

Χαιρετισμό αντίστοιχα απηύθυναν οι Βουλευτές Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, η εκπρόσωπος της ANEK LINES και υπεύθυνη του Τμήματος Χορηγιών κα Άννα Νικολακάκη και ο Εντεταλμένος σε θέματα Παιδείας Δημοτικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά κ. Γιάννης Δαράκης.

Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους να έχουν ευλογημένη και δημιουργική χρονιά, και αφού αφηγήθηκε μία συγκινησιακά φορτισμένη ιστορία από το παρελθόν, απηύθυνε παραίνεση στους νέους και τις νέες, επισημαίνοντας ότι: «Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεσαι ως άνθρωπος, αν έχεις καρδιά γεμάτη, αγάπη, χαμόγελο στα χείλη και λόγο ζεστό, τότε οι γύρω σου θα πλουτίσουν. Δίνετε έλεος στους ανθρώπους και κοιτάξτε τους με αγάπη! Μην επιτρέπετε σε κανένα να ληστέψει, από το μυαλό σας και από το μυαλό της κοινωνίας, τις πανανθρώπινες αξίες. Και πρωτίστως μην επιτρέπετε η κοινωνία της Κρήτης να παίζει τον ανήξερο νου που παθητικά ληστεύεται… χωρίς αλληλεγγύη!».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κρήτης κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Χρήστος Αρχοντάκης, Ασπασία Λουπάκη, Χρυσούλα Μαραγκουδάκη, Στέλιος Δημητρογιαννάκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Αντώνης Καπνισάκης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ Ευτύχης Μαυρογένης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μανόλης Ντουντουλάκης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Ανθούσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πολυχρόνης Σημαντηράκης και Αλεξία Κουμάκη, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου π. Γεώργιος Σεργάκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης, οι Διευθυντές των Λυκείων Κολυμπαρίου και Αλικιανού Ζαχαρίας Κουτουλάκης και Γιάννης Μαυρογένης αντίστοιχα, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ Αλέξανδρος Παπαδερός καθώς και συγγενείς των επιτυχόντων σπουδαστών και αρκετοί φίλοι του Ιδρύματος. Την εκδήλωση συντόνισε για άλλη μια χρονιά, η υπάλληλος του τμήματος Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Πλατανιά, κα Κατερίνα Καραπατάκη.

Η «Μπελ Μπεσαμέλ» στη Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ «Το Φως»

Η Βιβλιοθήκη της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) «Το Φως» περιμένει τους μικρούς της φίλους το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 11 π.μ., για να περάσουν ένα «Σάββατο στη Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ».

Με μεγάλη χαρά θα υποδεχτούμε τη συγγραφέα του παραμυθιού «Μπελ Μπεσαμέλ», κα Χριστίνα Κωνσταντουδάκη, η οποία θα διαβάσει το βιβλίο στα παιδιά και έπειτα θα ακολουθήσει εικαστική δραστηριότητα.

Χειροποίητα τορτελίνια, παραδοσιακές πίτες και μοσχομυριστές σούπες συνθέτουν μία λαχταριστή ιστορία για την οικογενειακή αγάπη, τις αξίες -που καμιά φορά ξεθωριάζουν από τη λάμψη των «διασημοτήτων»- την ταπεινότητα και την επίτευξη στόχων, που τελικά πάνε χέρι-χέρι, αλλά και τη φιλία και την αλληλεγγύη που ανθίζουν και πάλι σε μία μικρή πόλη, που σχεδόν κανείς δεν ξέρει το όνομά της. Μία μαγειρική περιπέτεια για επίδοξους μικρούς σεφ!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ