16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εκοιμήθη ο εραστής της Πόλεως Γέρων Δοσίθεος της Μονής Τατάρνης

Εκοιμήθη ο πολιός Γέρων Δοσίθεος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τατάρνης.

Ο π. Δοσίθεος ήταν γνωστός για την αφοσίωση του στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Ρωμαίικη παράδοση.

«Δεν είμαι Πολίτης, έλεγε, είμαι ένας Ρωμηός και σαν τέτοιος αισθάνομαι Πολίτης. Πολίτες δεν είναι μόνο όσοι γεννήθηκαν στην Πόλη. Πολίτες είναι και όσοι αισθάνονται Ρωμηοί».

Ανάμεσα στο πλούσιο και σημαντικό συγγραφικό του έργο, ξεχωρίζουν τα βιβλία για την Πόλη: Θέλω να πιώ όλο το Βόσπορο (5 ἐκδόσεις), Μια γοργόνα στον Κεράτιο, Πολίτικη Ανθολογία, Ευλογημένες στιγμές με τον Πατριάρχη μας.

Το Ημερολόγιο – Αγιολόγιο της Eταιρείας Bυζαντινών Mελετών N. Πρεβέζης για το 2020 ήταν αφιερωμένο στον – μακαριστό πλέον – Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τατάρνης Ευρυτανίας Γέροντα Δοσίθεο Κανέλλο. 

Στην καλαίσθητη έκδοση προτάσσεται Γράμμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, προς τον Πρόεδρο της Eταιρείας Bυζαντινών Mελετών N. Πρεβέζης κ. Ευάγγελο Κατσίμπρα, Άρχοντα Δεπουτάτο της Μ.τ.Χ.Ε. 

Ο Πατριάρχης συγχαίρει και επευλογεί την έκδοση «και την εύστοχον αφιέρωσιν» του Αγιολογίου στον Ηγούμενο Δοσίθεο, τον «εραστή» της Κωνσταντινούπολης, του οποίου εξαίρει τα χαρίσματα, την προσφορά και την αφοσίωσή του στην Μητέρα Εκκλησία. 

Στο Αγιολόγιο, μετά το Πατριαρχικό Γράμμα, υπάρχει ένα εκτενές αφιέρωμα στη Μονή Τατάρνης και το Γέροντα Δοσίθεο, ο οποίος συμπλήρωσε 50 χρόνια στην Ηγουμενία της Μονής.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ