24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γιόρτασε η κοινότητα Αγίου Βασιλείου στο Πίμποντι Μασαχουσέτης

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών γιόρτασε η κοινότητα του Αγίου Βασιλείου στην πόλη Πίμποντι της Μασαχουσέτης την Πρωτοχρονιά και τη γιορτή του προστάτη της Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου. Συμμετείχαν ο ιερατικός προϊστάμενος Χριστόφορος Φουστούκος και ο εφημέριος Ιωάννης Μιχαηλίδης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Μεθόδιος χειροθέτησε σε Αναγνώστες τέσσερα ιεροπαίδια για τα οποία το εκκλησίασμα αναφώνησε «Αξιοι». Ακολούθησε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα και ανταλλαγή ευχών ανάμεσα στον Μητροπολίτη Μεθόδιο και τους πιστούς.

Επισημαίνεται ότι η κοινότητα του Αγίου Βασιλείου στο Πίμποντι είναι μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες της Νέας Αγγλίας και βρίσκεται 25 μίλια βορείως της Βοστώνης.

Από την ιστορία της κοινότητας που είναι αναρτημένη στον ιστότοπό της πληροφορούμαστε ότι η κοινότητα ξεκίνησε περί το έτος 1897 με την έλευση των δύο αδελφών Δημητρίου και Γεωργίου Ανδριανού, οι οποίοι ήταν μετανάστες από τη Σπάρτη και μετοίκισαν στην πόλη του Πίμποντι από την πόλη του Λόουελ στην οποία αφίχθηκαν αρχικά.

Από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα κοινότητα του Αγίου Βασιλείου του Πίμποντι Μασαχουσέτης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

Τους πρώτους Ελληνες μετανάστες προσείλκυσε στην περιοχή η βιομηχανία της βυρσοδεψίας η οποία ωστόσο απαιτούσε βασικές γνώσεις της αγγλικής γλώσσας. Πολύ σύντομα ακολούθησαν πολλοί μετανάστες και περί το έτος 1905 πεντακόσιοι Ελληνες κατοικούσαν ήδη στο Πίμποντι και στις γειτονικές πόλεις του Σάλεμ, Μπέβερλι και Ντάνβερς. Η πλειονότητα των μεταναστών ήταν άνδρες οι οποίοι είχαν έλθει στην περιοχή με προοπτική να εργασθούν μερικά χρόνια και να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα και μόνο δέκα έξι οικογένειες υπήρχαν ανάμεσα στους μεγάλους αριθμούς των μεταναστών.

Παρόλο ότι υπήρχαν Ελληνορθόδοξες εκκλησίες στο Λόουελ και τη Βοστώνη η μετάβαση εκείνη την εποχή ήταν δύσκολη, οπότε το 1905 οι Ελληνες μετανάστες αποφάσισαν να ιδρύσουν τη δική τους κοινότητα. Διοργάνωσαν μία χοροεσπερίδα στο δημαρχείο του Πίμποντι στην οποία παρευρέθηκαν πάνω από 700 Ελληνες και συγκέντρωσαν το ποσό των 1.800 δολαρίων. Αγόρασαν τον πρώην σταθμό της Πυροσβεστικής ονόματι Τόρεντ ευρισκόμενο στην οδό Walnut Street του Πίμποντι από την εταιρεία Korn Leather Company με προσωπικές εγγυήσεις των επιχειρηματιών Μιχαήλ Μαντά, Γεωργίου Πάππα, Χρήστου Παρασκευόπουλου, Ευθύμιου Σπηλιώτη, Γεωργίου Μπακόπουλου, Ιωάννη Πραματάρη και Αθανασίου Κουτσογεώργη.

Μετέτρεψαν το κτίριο σε ναό και την πρώτη Ιανουαρίου του 1906 τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία από τον ιερέα Γεώργιο Σακαλλάριο, γι’ αυτό και η γενική συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα να ονομάσει την εκκλησία επ’ ονόματι του Αγίου Βασιλείου. Στις 17 Νοεμβρίου του 1912 ίδρυσαν το Ελληνοαμερικανικό Σχολείο του Αγίου Βασιλείου το οποίο άνοιξε με σαράντα μαθητές.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ