22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ κατηγορεί τον Μόσχας Κύριλλο για “διαστρέβλωση της θρησκείας”

Ο Γερμανός καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ επικρίνει τη θέση του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Αρχιεπίσκοπος Μονάχου, πάντως, ζητά να αποφευχθεί ο στιγματισμός όλων των μελών της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο καρδινάλιος Μαρξ χαρακτήρισε «τρομακτική» την υποστήριξη του Κυρίλλου στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δικαιολογεί συνεχώς τις ενέργειες του Κρεμλίνου, φτάνοντας στο σημείο να προκαλεί όταν μιλάει για  «μεταφυσική» σύγκρουση ενάντια στις «δυνάμεις του κακού» που αντιπροσωπεύει η Δύση.

Η στάση του τελευταίου είναι μια «διαστροφή της θρησκείας», εξήγησε ο Γερμανός καρδινάλιος στα ΜΜΕ. Μια θέση που έχουν ήδη υιοθετήσει ξεκάθαρα οι άλλες χριστιανικές Εκκλησίες.

Τίθεται όμως το ερώτημα αν ο Κύριλλος Μόσχας μιλάει εξ ονόματος ολόκληρης της Ρωσικής Ορθοδοξίας. Ο καρδινάλιος είναι σε κάθε περίπτωση πεπεισμένος ότι υπάρχουν αποκλίνουσες φωνές που δεν μπορούν να εκφραστούν τώρα. «Πρέπει να κρατήσουμε επαφή μαζί τους για τα υπόλοιπα γεγονότα. Δεν πρέπει να καταδικάζουμε όλα τα μέλη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Πράγματι, αντίθετες απόψεις έχουν ακουστεί στις τάξεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Τον Μάιο, η Ουκρανική Εκκλησία που συνδέεται με το Πατριαρχείο Μόσχας αποσχίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας και κήρυξε την ανεξαρτησία της. Επίσης στη Ρωσία, ιερείς έχουν μιλήσει δημόσια κατά του πολέμου. Όπως ο Ioann Kurmoyarov, που συνελήφθη τον Ιούλιο από την αστυνομία κοντά στη Μόσχα.

Ο καρδινάλιος Μαρξ σημείωσε, επίσης, ότι ήταν συγκλονισμένος από τη διάρκεια αυτού του πολέμου και τη βαρβαρότητά του. «Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να τελειώσει αυτό. Το μόνο που ξέρω είναι ότι θα τελειώσει. Αυτό που είναι αδιανόητο είναι ότι ο πόλεμος διαρκεί χρόνια». Αλλά το μονοπάτι θα είναι πιο δύσκολο από ό,τι αρχικά φανταζόταν, πρόσθεσε.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ