16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Χριστούγεννα στη Βοστώνη

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με ευλάβεια γιορτάστηκε η μεγάλη και ιστορική γιορτή των Χριστουγέννων στη Βοστώνη με επίκεντρο τους ιερούς ναούς των κοινοτήτων, στους οποίους προσήλθαν οι πιστοί παρά το πολικό ψύχος το οποίο επικρατούσε την παραμονή και ανήμερα της γιορτής.

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος προέστη της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Βοστώνης, βοηθούμενος από τον ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Τσινίνη και τον πρωτοπρεσβύτερο Αλκιβιάδη Καλύβα, συνταξιούχο και επίτιμο καθηγητή της Λειτουργικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού.

Στο μήνυμα του ο Μητροπολίτης Μεθόδιος ανάμεσα στα άλλα είπε πως «τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της γέννησης του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού. Γιορτάζει η αγάπη—η αιώνια, ανιδιοτελή και αυτοθυσιαστική αγάπη. Γιορτάζει η χαρά του μοιράσματος και της φροντίδας. Γιορτάζει η συγχώρεση και η συμφιλίωση. Γιορτάζουμε τον σεβασμό μπροστά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη αξιοπρέπεια των άλλων. Γιορτάζουν όσοι επιθυμούν και εργάζονται για την ειρήνη εδώ στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Και γιορτάζουν, κατ᾽ εξοχήν, εκείνοι που τους έχουμε ξεχάσει, οι άστεγοι και οι πεινασμένοι, οι φυλακισμένοι και οι περιθωριοποιημένοι, οι πληγωμένοι και οι κακοποιημένοι».

Σε άλλο σημείο τόνισε πως «η ανιδιοτελής αγάπη είναι η πραγματικότητα των Χριστουγέννων. Ανταλλάσσουμε δώρα την ημέρα των Χριστουγέννων για να συμβολίσουμε τον θησαυρό της αγάπης του Θεού. Η εκτυφλωτική λάμψη των τηλεοπτικών διαφημίσεων και των παιχνιδιών, των ξέφρενων αγορών, και των Χριστουγεννιάτικων ρεβεγιόν, τείνει να επισκιάζει στα μάτια μας την φλόγα της αγάπης του Θεού. Μας απορροφούν τα υπάρχοντά μας αντί να εστιάζουμε στον Μεσσία που άδειασε τον εαυτό Του λαμβάνοντας δούλου μορφή για να απελευθερώσει την ανθρωπότητα από τη δουλεία μας στην αμαρτία. Πολύ φοβάμαι πως η καταναλωτική φρενίτιδα των ημερών αποσπά την προσοχή μας τόσο ώστε τα Χριστούγεννα να έχουν ταυτιστεί με την λίστα των χριστουγεννιάτικων δώρων. Τέτοιες επαίσχυντες επιθέσεις του καταναλωτισμού απομυζούν από τις ημέρες των γιορτών τη χαρά των Χριστουγέννων».

Συμπλήρωσε πως «αντιθέτως, τα Χριστούγεννα θα πρέπει να είναι οι μέρες εκείνες που θα μας κάνουν να σκεφτούμε την θαλπωρή της οικογενειακής ζωής, τις ευλογίες του γάμου, της αγάπης, της δέσμευσης, της χάρης  και της πρόνοιας του Θεού στη ζωή μας και την δική μας ανταπόκριση στο κάλεσμά Του. Τα Χριστούγεννα θα πρέπει να γίνουν και πάλι η εποχή κατά την οποία καλούμαστε να αναλογιστούμε το μήνυμα του Ευαγγελίου και τη δύναμή του να αλλάξει τον κόσμο».

Ακολούθησε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ