18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το χρονικό της επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Μάλτα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Επίσημη επίσκεψη στην Μάλτα πραγματοποίησε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, από την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, μέχρι την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, ύστερα από πρόσκληση του Σεβ. ΡΚαθολικού Αρχιεπισκόπου Μάλτας κ. Charles Jude Scicluna.

Ο Παναγιώτατος συνοδευόταν από τους Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Θυατείτων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτα και Μητροπολίτη Σάρδεων κ. Ευάγγελο, τους Πανοσιολ. Υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου κ. Βοσπόριο, και Αρχιμανδρίτη κ. Καισάριο Χρόνη, τον Ελλογιμ. κ. Νικόλαο-Γεώργιο Παπαχρήστου, Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, και τον Εντιμ. κ. Θεμιστοκλή Καρανικόλα, Πατριαρχικό υπάλληλο. 

Κατά την άφιξή του, στον Αερολιμένα της νησιωτικής χώρας, τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Scicluna, και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης. Παρέστησαν επίσης, ο Θεοφιλ. ΡΚαθολικός Επίσκοπος Joseph Galea-Curmi, βοηθός Επίσκοπος Μάλτας, κληρικοί και στελέχη της Πατριαρχικής Εξαρχίας, η Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στην Βαλέτα κ. Τασία Αθανασίου, καθώς και εκπρόσωπος της Νουντσιατούρας.

Τη Δευτέρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με τη συνοδεία του, επισκέφθηκε την έδρα της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής, στην παλαιά Πρωτεύουσα της Mdina, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Scicluna και είχε συνάντηση με Επισκόπους και στελέχη της Αρχιεπισκοπής.

Αργότερα, την ίδια ημέρα, είχε συνάντηση με τον Εξοχ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας κ. George William Vella, στο Μέγαρο του Αγίου Αντωνίου στην πόλη Attard. Ο Εξοχ. κ. Πρόεδρος υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα τον Παναγιώτατο, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως το προσφυγικό, η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και άλλα κοινωνικά ζητήματα μείζονος σημασίας, που άπτονται της διδασκαλίας της Εκκλησίας και απασχολούν σήμερα εντόνως την κοινωνία της Μάλτας. Στη συνάντηση παρέστησαν τα μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας, καθώς και συνεργάτες του κ. Προέδρου, ο οποίος αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της προέπεμψε τον Οικουμενικό Πατριάρχη μέχρι τα προπύλαια του Μεγάρου.

Νωρίτερα, ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας κ. Ian Borg. Στη συνάντηση, στην οποία παρέστησαν οι Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας και Μητροπολίτης Κρήνης Κύριλλος, καθώς και συνεργάτες του κυρίου Υπουργού, ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της χώρας για την άμεση αναγνώριση της Πατριαρχικής Εξαρχίας και της νομικής προσωπικότητάς της.

Το απόγευμα, ο Πατριάρχης χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Νικολάου, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Βαλέτας, τον οποίο παραχώρησε η ΡΚαθολική Αρχιεπισκοπή Μάλτας στην Πατριαρχική Εξαρχία.

Παρέστησαν ο Σεβ. ΡΚαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μάλτας κ. Charles Jude Scicluna, με κληρικούς της Αρχιεπισκοπής του, οι Σεβ. Αρχιερείς του Θρόνου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Νικήτας, Σάρδεων κ. Ευάγγελος και Κρήνης κ. Κύριλλος, η Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στην Βαλέτα κ. Τασία Αθανασίου, ο Ελλογιμ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, κληρικοί άλλων χριστιανικών κοινοτήτων της χώρας, και πλήθος ορθοδόξων πιστών, πολλοί εκ των οποίων Έλληνες και Ουκρανοί που ζουν στην Μάλτα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτισε τα μέλη της ελληνικής παροικίας, και ακολούθως, μιλώντας στην αγγλική γλώσσα, απευθύνθηκε στο σύνολο του εκκλησιάσματος. Προηγουμένως τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Σεβ. Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης κ. Κύριλλος. [Οι ομιλίες του Παναγιωτάτου και του Πατριαρχικού Έξαρχου δημοσιεύονται εδώ].

Προηγουμένως, ο Παναγιώτατος, με τη συνοδεία του, επισκέφθηκε τον ιστορικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Βαλέτα, όπου τον υποδέχθηκε ο Ιερατικώς Προϊστάμενος και το πρεσβυτέριο του Ναού. Ο Πατριάρχης ενημερώθηκε για την ιστορία και τα σπουδαία έργα εκκλησιαστικής τέχνης που φυλάσσονται στο Ναό και τα παρεκκλήσιά του, και είχε την ευκαιρία να θαυμάσει ιδιαιτέρως τα αριστουργήματα του σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου Caravaggio.

Την Τρίτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το Μέγαρο του Κοινοβούλιου της Μάλτας όπου τον υποδέχθηκε θερμά ο Εξοχ. Πρόεδρος αυτού κ. Angelo Farrugia. Μετά την κατ’ ίδιαν συνάντησή τους, στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων,ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με την συμμετοχή της Πατριαρχικής συνοδείας, βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, αλλά και συνεργατών του κ. Προέδρου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της ο κ. Πρόεδρος συνόδευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Αίθουσα της Ολομέλειας, όπου τον ενημέρωσε για την λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος μετέβη στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της Floriana, όπου μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Scicluna και τους συνεργάτες του, καθώς και τα μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας, είχε συνάντηση με ομάδα προσφύγων από διάφορες χώρες. Κατόπιν προτροπής του Παναγιωτάτου ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ.Βρεταννίας απηύθυνε πνευματικούς λόγους οικοδομής και ηθικής ενίσχυσης των εμπεριστάτων συνανθρώπων μας, τους οποίους ο Πατριάρχης ευλόγησε πατρικώς και τους προσέφερε μικρά αναμνηστικά.

Το μεσημέρι ο Παναγιώτατος, συνοδευόμενος από μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Εξοχ. Πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Kerem Kiratli, στην Πρεσβευτική κατοικία, ενώ την προηγουμένη είχε πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στο Μέγαρο της Πρεσβείας. 

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Μάλτας, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του εκπαιδευτικού ιδρύματος, στην Βαλέτα. Παρέστησαν ο Εξοχ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας κ. Vella, μαζί με τη σύζυγό του, ο Σεβ. ΡΚαθολικός Αρχιεπίσκοπος Scicluna, οι Ιεράρχες του Θρόνου που συνόδευαν τον Παναγιώτατο, ο Σεβ. Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης, ο Εξοχ. Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας, Έρευνας και Καινοτομίας κ. Clifton Grima, βουλευτές, κληρικοί, Διπλωμάτες, και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων, καθώς και φοιτητές. Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Ελλογιμ. Καθηγητής κ. David J. Attard, προήδρευσε της Τελετής, παρουσία μελών του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου, ενώ για την προσωπικότητα, το έργο και τη διακονία του Πατριάρχου μίλησε ο Οσιολ. Δρ. Kevin Schembri, από το Τμήμα Ποιμαντικής Θεολογίας, Λειτουργικής και Κανονικού Δικαίου, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Το Ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου ανέγνωσε ο Πρύτανης, Ελλογιμ. Καθηγητής κ. Alfred J. Vella, και τον πάπυρο επέδωσε στον Παναγιώτατο ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου. Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της Θρησκείας στον σύγχρονο κόσμο και στην αξία του διαλόγου σε διαχριστιανικό και διαθρησκευτικό επίπεδο, επικεντρώνοντας στις σχετικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και στη διαρκή προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη προστασίας της Δημιουργίας. [Η ομιλία του Παναγιωτάτου δημοσιεύεται εδώ]

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε Οικουμενική Προσευχή, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, στο τέλος της οποίας ο Παναγιώτατος απηύθυνε εκτενή ομιλία, εστιάζοντας στην Οικουμενική Κίνηση και στις σχετικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά και στο διάλογο ανάμεσα στη Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία. [Η ομιλία του Παναγιωτάτου δημοσιεύεται εδώ] 

Το βράδυ ο Παναγιώτατος, παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Εξοχ. Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Μάλτα κ.Τασία Αθανασίου.

Την επομένη, Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα της επισκέψεώς του στην Μάλτα, ο Παναγιώτατος προσκύνησε και προσευχήθηκε στο Σπήλαιο όπου φυλακίστηκε ο Απόστολος των Εθνών Άγιος Παύλος, στο Rabat, και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της παλαιάς Πρωτεύουσας Mdina και το παρακείμενο σε αυτόν Μουσείο του, όπου και ενημερώθηκε για την ιστορία και τα έργα τέχνης που φυλάσσονται εκεί. 

Το απόγευμα επισκέφθηκε το Κοιμητήριο Ta’ Braxia, όπου τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εκεί αναπαυομένων ομογενών και άλλων Ορθοδόξων χριστιανών, μεταξύ των οποίοων και ο εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Παπάφης.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ελληνικής κοινότητας, στην Βαλέτα, όπου τον υποδέχθηκαν ο Πατριαρχικός Έξαρχος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος με κληρικούς της Εξαρχίας, και ομογενείς που ζουν στην Μάλτα. Αμέσως μετά επισκέφθηκε τον ελληνο-καθολικό Ναό της Παναγίας, όπου προσκύνησε τις δύο περίφημες ιστορικές εικόνες της Παναγίας (της Δαμασκηνής και της Ελεημονίτισσας) που είχαν μεταφερθεί από τη Ρόδο. Τελευταίος σταθμός της επισκέψεώς του, πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για την Πόλη, ήταν το Σωφρονιστικό κατάστημα του Corradino, στον Ναό του οποίου συναντήθηκε με Ορθοδόξους χριστιανούς κρατουμένους. Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τη Διοίκηση του Σωφρονιστικού καταστήματος για τη δυνατότητα που του έδωσε να επικοινωνήσει με τους κρατουμένους, στους οποίους απηύθυνε, στην αγγλική γλώσσα, πατρικούς λόγους παρηγορίας και υπενθύμισε πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι στα μάτια του Θεού. Ευχήθηκε δε σύντομα, και αφού εκτίσουν τις προβλεπόμενες ποινές τους, να επανέλθουν στην κοινωνία για να συνεχίσουν την ζωή τους κοντά στις οικογένειές τους. Πριν τους αποχαιρετήσει προσέφερε σε όλους σταυρουδάκια και γλυκίσματα.

Στο αεροδρόμιο τον Παναγιώτατο και την συνοδεία του προέπεμψαν ο ΡΚαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μάλτας και ο Μητροπολίτης Κρήνης, καθώς και η Πρέσβης της Ελλάδος. Αργά το βράδυ ο Παναγιώτατος επέστρεψε, με πτήση των τουρκικών αερογραμμών, στην Πόλη.  

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ