20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο καθηρημένος πρ. Κλιν Λεωνίδας καθιερώνει σωρηδόν αντιμήνσια για την Αφρική

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η Ιερά Σύνοδος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της (22 Νοεμβρίου 2022), προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του τέως Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα διά σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας, καθιέρωση αντιμηνσίων, διανομή αγίου Μύρου, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.).

Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει εδώ στο Φως Φαναρίου την ρωσική εισβολή στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μέσω των αντιμηνσίων, δηλαδή μέσω της λειτουργικής και ευχαριστιακής «καθιέρωσης» της αντικανονικής ενέργειας του Πατριαρχείου Μόσχας να ιδρύσει την λεγόμενη «Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής».

Είχαμε, μάλιστα, τονίσει ότι η καθιέρωση των αντιμηνσίων πραγματοποιείται στην Ρωσία και ακολουθεί η μεταφορά τους στην Αφρική, πράγμα πρωτοφανές για την λειτουργική πράξη και τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο τότε Κλιν Λεωνίδας, πριν ένα χρόνο, καθήμενος στο γραφείο του στην Μόσχα εκαυχάτο: «Υπέγραψα τα πρώτα 115 αντιμήνσια για την Αφρική. Είναι ιστορία!».

Τώρα, καθηρημένος τ. Κλιν Λεωνίδας, ο οποίος δήλωσε ότι “δεν μπορούν να με καθαιρέσουν  και δεν επηρεάζεται το έργο της Πατριαρχικής  Εξαρχίας στην Αφρική από την καθαίρεση”, προέβη σε μία …δοκιμασμένη κίνηση, για να πιστοποιήσει τα λόγια του.

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, ο καθηρημένος Κλιν Λεωνίδος, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ναό των Αγίων Πάντων στο Kulishki της Ρωσίας και «καθιέρωσε» 200 αντιμήνσια για να σταλούν σε νέες ενορίες στις χώρες «ποιμαντικής ευθύνης» της αντικανονικής «Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής».

Έτσι, με τον πιο επίσημο τρόπο, αυτόν της λειτουργικής πράξης, ο καθηρημένος Κλιν θεωρεί ανυπόστατη την καθαίρεση του και συνεχίζει απτόητος την ρωσική εισβολή στην Αφρική μέσω των αντιμηνσίων.

Πολύ θα θέλαμε να ακούσουμε τη γνώμη, επί όλων αυτών, του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου – του οποίου η σιωπή είναι πλέον εκκωφαντική – αλλά και όλων όσοι θεωρούν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας έναν «εσμό αυτοχειροτόνητων και καθηρημένων». Αποδέχονται, άραγε, οι Ορθόδοξοι προκαθήμενοι την καθαίρεση του Κλιν Λεωνίδα από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ή θα την θεωρήσουν ανυπόστατη;

Σε μια εποχή που η «πολεμική θεολογία» της Μόσχας καλά κρατεί, η σιωπή των Ορθοδόξων Εκκλησιών είναι αντιθεολογική! Αν λάβουμε υπόψιν και την «πολιτική των αντιμηνσίων», πολύ φοβάμαι μήπως είναι και αντιεκκλησιαστική.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ