13.4 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Αγιασμός και επίδοση πτυχίων στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης

Με τη δέουσα λαμπρότητα και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2022  ο Αγιασμός για την έναρξη του νέου Ακαδημαϊκού έτους στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, όπως επίσης η επίδοση του Πτυχίου στους αποφοίτους των Προγραμμάτων Σπουδών ΠΙΣ & ΠΕΜΨ, παρουσία του Σεβασμιωτάτου  Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου.

            Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκ των Μελών του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου οι Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρος Μεϊμάρης, Πρωτοπρεσβύτερος Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης, Μιχαήλ Στρουμπάκης, Χριστόφορος Αρβανίτης, Ιωάννης Λίλης και Ροδάνθη Ανδρουλιδάκη, τα μέλη του Διδακτικού και Διοικητικού προσωπικού, φοιτητές και φοιτήτριες, πλήθος κόσμου.

            Ο Προεδρεύων στην ΠΑΕΑΚ και Διευθυντής του ΠΙΣ, Αν. Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Κ. Δουνδουλάκης, στο λόγο του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις υψηλής στάθμης σπουδές που παρέχονται στην Ακαδημία και στην ανάγκη αναστοχασμού του ρόλου και της αποστολής της, στο συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Μνημόνευσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως σημείο αναφοράς και αναγωγής και εξήρε το ρόλο  του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος στηρίζει την πορεία της ΠΑΕΑΚ, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο για την πολύπλευρη συνεισφορά του στην Ακαδημία όλα αυτά τα χρόνια και έκανε μνεία στους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς που συγκροτούν την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης. Η ομιλία του προεδρεύοντος ολοκληρώθηκε με νουθετήριους λόγους προς φοιτητές και πτυχιούχους, όπως επίσης ευχαριστίες προς γονείς, συγγενείς και φίλους που στήριξαν την προσπάθειά τους.

            Οι ως άνω εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τον εμπνευσμένο και πάντα επίκαιρο λόγο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, ο οποίος διαβεβαίωσε για την επιθυμία και πρόθεση της Εκκλησίας της Κρήτης να στηρίξει την ΠΑΕΑΚ, να συσφίξει τις σχέσεις και τη συνεργασία της τοπικής Εκκλησίας με την ΠΑΕΑΚ. Ο λόγος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου συγκίνησε ιδιαίτερα όταν, με αφορμή την επίδοση του πτυχίου στην κ. Ελένη Γιακουμάκη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αδικοχαμένο αδελφό της Βαγγέλη Γιακουμάκη († 2015), σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το πτυχίο της Ελένης, σήμερα,  λογίζεται για δύο,  διότι μαζί με αυτήν, λαμβάνει το πτυχίο και ο αδικοχαμένος αδελφός της».

            Ακολουθούν αποσπάσματα από το λόγο του Προεδρεύοντος στην ΠΑΕΑΚ και Διευθυντή του ΠΙΣ, Αν. Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Κ. Δουνδουλάκη:

«… Η Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, φέροντας στους ώμους της τριάντα χρόνια καλλίκαρπης πορείας και πολύτιμης προσφοράς στην Εκκλησία, στην επιστήμη, στον πολιτισμό και την κοινωνία, χαίρεται διπλά σήμερα. …

Η Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης έχοντας επίγνωση του ρόλου και της αποστολής της, επιδεικνύει σεβασμό προς το πρόσωπο και την ελευθερία του, ενώ στέκεται διακριτικά στις ανάγκες και τους προβληματισμούς του. Με αίσθημα ευθύνης, παρέχει υψηλής στάθμης θεολογικές & μουσικές σπουδές, από διακεκριμένους στο αντικείμενό τους πολυτάλαντους επιστήμονες και σοφούς διδασκάλους, χωρίς να παραβλέπει το στοιχείο του εκκλησιαστικού ήθους και της θεοσέβειας διότι, όπως σημειώνει ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης, που τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, ‘‘καλές είναι όλες οι σπουδές, ανωτέρα πάντων όμως είναι η ευσέβεια, να είναι ευσεβείς οι άνθρωποι και θεοσεβούμενοι.’’ (Ανώνυμος, Ο Γέρων Ιάκωβος… εκδ. Ενωμένη Ρωμηοσύνη. Ορθόδοξο Βίωμα 4, Θεσσαλονίκη 2016, σ. 99).

Το ευμετάβλητο των πραγμάτων στο σύγχρονο κόσμο από την άλλη, η πολλαπλώς τραυματισμένη κοινωνία μας, απαιτεί από όλους να είμαστε σε εγρήγορση και προσεκτικοί, διαλεκτικοί και διαλλακτικοί, άνθρωποι της καταλλαγής και της συγχώρησης. Την ίδια στιγμή, καλούμαστε εδώ στην Ακαδημία να αναστοχαστούμε το ρόλο μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα που τίθενται ενώπιόν μας. Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο δείχνει το δρόμο της εξωστρέφειας και του διαλόγου, του μαρτυρίου και της μαρτυρίας στο σύγχρονο κόσμο, ενώ παρέχει στην Ακαδημία μας την ασφάλεια και την «κραταιά προστασία», που της είναι απαραίτητα. Η σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, διδάσκει με το λόγο και το πολυσχιδές έργο του να μην επαναπαυόμαστε, αλλά να τολμούμε, πορευόμενοι πάντα με διάκριση.

Το ειλικρινές ενδιαφέρον, η πολύτιμη συμβολή και πολύπλευρη στήριξη που προσφέρετε στην Ακαδημία μας, όλα αυτά τα χρόνια, Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ.κ. Ευγένιε, είναι αξιομνημόνευτα. Μέσω του προσώπου Σας, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, το διοικητικό προσωπικό μας, προς ένα έκαστο των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων, των συγκροτούντων την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, προς τους οποίους, παρακαλώ να διαβιβάσετε το σεβασμό και τις ευχαριστίες μας.

Επιτρέψτε μου τώρα να στρέψω το λόγο προς τους αγαπητούς φοιτητές, φοιτήτριες και πτυχιούχους μας. Αγαπητοί μας νέοι και νέες! Η ανερμήνευτος πρόνοια του Θεού σας έστειλε (δεν σας έφερε) σπουδαστές στους χώρους της Πατριαρχικής Ακαδημίας μας, όπως συνέβη και σε μένα πριν από 30 χρόνια. Μην αναζητάτε τώρα να μάθετε το πώς και το γιατί. Ίσως να μη λάβετε απόκριση, στην παρούσα φάση. Τις απαντήσεις θα τις λάβετε, Άνωθεν, «όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου» (Γαλ. 4, 4). Επιτρέψτε μου όμως ως προς αυτό, να δανειστώ τους στίχους ποιήματος ενός σοφού Πρωθιεράχη, του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού Χαρκιανάκη,  ο οποίος σημειώνει:

«Μην χάνεις τον καιρό σου να ρωτάς …

κανείς δεν μπορεί να διακόψει

τις αποκλειστικές εντεύξεις σου με το Θεό.

Όχι λοιπόν ποιός, εκτός από σένα

αλλά  τι,  μέσα σε σένα

μπήκε στο σχέδιο του Θεού απροσδοκήτως.» (Ποίημα: «Διάκριση»).

Σε τέτοιες περιπτώσεις, εμείς, «τα βιαστικά και άπειρα όντα της στιγμής» κατά τον Αλεξανδρινό ποιητή Κ. Καβάφη, «ξενιτευόμαστε» (Ιωάννης Κλίμακος) από το θέλημά μας και υποτασσόμαστε στη βούληση και το έλεος του Θεού, «το οποίο μας καταδιώκει πάσας τας ημέρας της ζωής μας» (Ψαλμ. 22, 6). Επιτρέψτε μου να σας πω και κάτι ακόμη, δανειζόμενος και πάλι τις σκέψεις του Αυστραλίας Στυλιανού:

«Η κοινωνία τούτη, όπως την φτιάξαμε …

Πολλαπλασιάζει -δυστυχώς-δειλούς και τεμπέληδες

κουράζει τους γενναίους

και προκαλεί τους μάταιους να γίνουν πιο μάταιοι…». (Ποίημα: «Σύγχρονη κοινωνία»).

Κάτω από το πνεύμα αυτό, που πολλές φορές δεν δικαιώνεται το καλό, αποσιωπάται ο μόχθος και επιβραβεύεται η υποκρισία, εμείς, ως Καθηγητές, διδάσκαλοι και παιδαγωγοί, σας ζητούμε να συντάσσεστε με το Χριστό και την Εκκλησία, να κουρνιάζετε τις ανησυχίες και τους λογισμούς σας στο ευσκιόφυλλο δέντρο της προσευχής. Να προσκολλάστε στο αγαθό και να υπηρετείτε την αλήθεια, να διέπεστε από ταπείνωση και συστολή, να διακρίνεστε στη φιλομάθεια και την εργατικότητα, να έχετε παρρησία και να προστατεύετε τον αδύναμο, να προκρίνετε τη συνεργασία και την καταλλαγή στις μετ’ αλλήλων σχέσεις.

Μέσω των προσώπων σας, αγαπητοί φοιτητές και πτυχιούχοι, υποκλινόμαστε στον κόπο και το μόχθο, στις αγρυπνίες και τις στερήσεις των οικείων σας, γονέων, συγγενών και φίλων, οι οποίοι με πόνο και αγωνία, στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθειά σας και χαίρονται σήμερα με τη χαρά σας….»

Εκ της ΠΑΕΑΚ

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ