17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το ιωβηλαίο αρχιερωσύνης του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου

Στις 19 Νοεμβρίου 2022 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τη χειροτονία εις Επίσκοπον Ανδρούσης για τη θέση του Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Αναστάσιου (Γιαννουλάτου), σημερινού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.

Το πρωί του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου, στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό των Τιράνων τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία αναγνώσθηκαν στην αλβανική γλώσσα η προσφώνηση του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Α΄ και η αντιφώνηση του χειροτονουμένου τότε Επισκόπου Ανδρούσης Αναστασίου.

Στη συνέχεια, στο Πολιτιστικό Κέντρο του συνοδικού συγκροτήματος, κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδηλώσεως, όπου συμμετείχαν πάνω από 700 νέοι μαθητές και μαθήτριες από τα διάφορα σχολεία της Εκκλησίας της Αλβανίας, προβλήθηκε η ταινία  «Πάσχα στην Κένυα» της  Μαρίας Μαυρίκου, από την περίοδο της διακονίας του Αρχιεπισκόπου στην Αφρική. Ακολούθησαν χορωδιακά τραγούδια, ποιήματα, θεατρικά δρώμενα, λαϊκοί χοροί σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα.  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  την ομιλία του π. Γρηγορίου Πελούσι, με θέμα: «Η πολυδιάστατη ορθόδοξη μαρτυρία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στον σύγχρονο κόσμο» και τις εγκάρδιες ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου.

Ολόκληρο το χρονικό του εορτασμού στη συνέχεια.

Χειροτονία εις Επίσκοπον 19 11 1972. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καί πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Α΄, Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, Μητροπολίτης Αιγιαλείας Γεώργιος.
Ορθόδοξη Πατριαρχική Σχολή Πάσχα (1988)
50 χρόνια Αρχιεροσύνης 19 11 2022
Παγκόσμιο Ιεραποστολικό Συνέδριο του Π.Σ.Ε. Πρόεδρος (Moderator) Καθηγήτης και Επίσκοπος Ανδρούσης Αναστάσιος, Σαν Αντώνιο, Τέξας,1989

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ