15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η εκδρομή της Κοινότητας Νεοχωρίου στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Η Κοινότητά μας στις 20-23 Οκτωβρίου 2022 διοργάνωσε εκδρομή στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, για να συναντηθεί με την ιστορική ελληνική παροικία, να προσκυνήσει το παλαίφατο Πατριαρχείο και να αποτίσει φόρο τιμής στον τάφο και την κατοικία του μεγάλου ποιητή Κ.Π. Καβάφη, η προσωπικότητα του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Νεοχώρι του Βοσπόρου.

Πρώτος σταθμός ήταν η Αλεξάνδρεια, όπου επισκεφτήκαμε την Α.Θ. Μακαριότητα τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ από τον οποίο πήραμε την ευλογία και τις ευχές του, ξεναγηθήκαμε στο Πατριαρχικό Μουσείο και Σκευοφυλάκιο, στη Βιβλιοθήκη, στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Παλαιό Πατριαρχείο και τη Μονή του Aγίου Σάββα, φιλοξενηθήκαμε στον Ναυτικό Όμιλο, στο Ελληνικό Τετράγωνο και τα μνημεία της πόλης, στο Ελληνικό Κοιμητήριο και τις Κατακόμβες του Κομ Ελ Σουκάφα. Είχαμε τη χαρά να γνωριστούμε και να συναναστραφούμε με στελέχη του αιγυπτιώτικου ελληνισμού, να ανταλλάξουμε απόψεις, βιώματα, να μοιραστούμε την αγωνία μας για το μέλλον των κοινοτήτων μας που βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της πληθυσμιακής συρρίκνωσης.

Περάσαμε οδικώς στο Κάιρο. Καθ’ οδόν κάναμε στάση στις πυραμίδες, τη Σφίγγα, το εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Εκκλησιαστήκαμε στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, όπου ξεναγηθήκαμε σε όλες τις πτέρυγες και φιλοξενηθήκαμε από τον Ηγούμενο της Μονής. Επισκεφτήκαμε το Αλαβάστρινο Τέμενος του Μοχάμετ Άλι και την αγορά του Χαν Ελ Χαλίλι.

Οι 37 εκδρομείς από την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα επιστρέψαμε με πολλές αναμνήσεις και αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης.

Διά του παρόντος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Α.Θ. Μακαριότητα τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ για την αγάπη που μας επέδειξε και την αβραμιαία φιλοξενία, για τον χαιρετισμό του κατά τον οποίο μας εξήγησε τον ρόλο και την ευθύνη της αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Αφρική, τις περιοδείες του, το μέλλον της Ορθοδοξίας σε αυτή τη μεγάλη ήπειρο. Ευχαριστίες εκφράζουμε, επίσης, στους Σεβ. Μητροπολίτες Μέμφιδος κ. Νικόδημο και Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, στον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ταμιάθεως κ. Γερμανό· στους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες κ. Δαμασκηνό Αλαζράϊ, Καθηγούμενο της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Καΐρου, και κ. Ελπιδοφόρο Λημναίο· στην κα Ιωάννα Μάζχαρ, Γραμματέα του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου· στους δραστήριους επιτρόπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας κ. Ανδρέα Βαφειάδη, Αντιπρόεδρο Α’, κ. Νικόλαο Κόπελο, Επίτροπο, κ. Γιώργο Μπούλο, Διευθυντή, και στον επιχειρηματία κ. Νικόλαο Κατσιμπρή.

Ευχόμαστε αυτή η πρώτη επαφή των δύο ιστορικών κοινοτήτων Κωνσταντινούπολης και Αιγύπτου να είναι η αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας.

20-23 Ekim tarihlerinde Yeniköy cemaati olarak İskenderiye ve Kahire’ye bir gezi tertipledik.

İlk durağımız tarihi İskenderiye şehri oldu. Rum Patrikhanesini, Kütüphaneyi, Yer altı mağaralarını, şehrin tarihi ve turistik yerlerini, ünlü Şair Konstantinos Kavafis’in kaldığı evi ve mezarını ziyaret ettik, Türkçe ve Yunanca şiirler okuduk, Yeniköy’den mezarına toprak götürdük, dua ettik, kadim Rum toplumu yöneticileri ile görüştük.

Daha sonra kara yolu ile Kahire’ye geçtik.

Piramitler, Sfenks, Arkeolojik Müze, Mehmet Ali Paşa Camii, Aya Yorgi Kilisesini ve Han el-Halili çarşını ziyaret ederek İstanbul’a döndük.

İstanbul ve Atina’dan gelen 37 katılımcımız güzel anılar ve izlenimlerin heyecanı içinde döndü.

Ziyaretlerimiz esnasında bizlere yakınlık gösteren , misafirperverliği ile ihya eden Patrik Theodoros Hazretlerine ve kilise yetkililerine, her iki Şehrin Rum toplumu yöneticilerine teşekkürü borç biliriz.

Bu geziyi organize eden Mario Travel’ın yöneticilerine ve varlıkları ve dostluklarıyla bizleri onurlandıran tüm katılımcılara yönetim kurulumuz adına teşekkür ederiz.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ