12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Βίκη Δράκου Καφφά – Το καταπράσινο Καντιλλί του Ανατολικού Βοσπόρου

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής συνεχίζει τον δ΄κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.

Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος:

Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου

Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.

Βίκη (Βικτωρία) Δράκου Καφφά

Η Βικτωρία (Βίκη) Δράκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πόλη μέχρι την ηλικία των ένδεκά της χρόνων (1964), όταν η οικογένειά της εξαναγκάσθηκε να προσφύγει στη Θεσσαλονίκη, στην οποία είχαν προσφύγει από το έτος 1935, εκδιωγμένοι από τον «Νόμο περί Επαγγελμάτων» οι επίσης Κωνσταντινουπολίτες πρόγονοί της από τη μεριά της μητέρας της. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και υπηρέτησε ως Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας μας. Παράλληλα με τη διδασκαλία της, ασχολήθηκε όλα τα χρόνια της καριέρας της με το Θέατρο και το Περιβάλλον. Ως υποψήφια διδάκτωρ αποσπάστηκε επί δεκαετία στο Παιδαγωγικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του οποίου προΐστατο ο αείμνηστος γλωσσολόγος, Καθηγητής Χρίστος Τσολάκης. Στο διάστημα αυτό ασχολήθηκε και με την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής πάνω στη «Συγκριτική μελέτη των βιβλίων διδασκαλίας του Γυμνασίου στην Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα», με επιβλέποντα τον Τουρκολόγο Καθηγητή κύριο Τάσο Ιορδάνογλου. Ακολούθησε η τριετής μετάκλησή της (2003-2006) στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης, της οποίας προΐσταται ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η Βίκη Δράκου είναι συγγραφέας του βιβλίου ΒΙΚΤΩΡΙΑ, εκδόσεις Νησίδες, Θεσσαλονίκη 2018, το οποίο σε ένα πρώτο επίπεδο αφηγείται την ιστορία της οικογένειάς της στην Πόλη σε βάθος ενός αιώνα και πλέον, σε ένα δεύτερο επίπεδο περιγράφει την ιστορία της Ομογένειας της Πόλης στις τελευταίες της αναλαμπές και σε ένα τρίτο την ιστορία των Ελληνοτουρκικών, δηλαδή την Ιστορία από την πλευρά των πρωταγωνιστών της. Υπογράφει δύο ακόμη βιβλίων με τίτλους «Η Δική μου Κερκίνη», εκδ. Νησίδες, 2021 και «Αντιφεγγίσματα», 2021, επίσης από τις Νησίδες, ενώ υπό έκδοση βρίσκεται ένα ακόμη μεγάλο βιβλίο της, αντίστοιχο της ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ, για την άλλη πλευρά της οικογένειάς της. Στον ελεύθερό της χρόνο ζωγραφίζει και υφαίνει. Ζει στη Θεσσαλονίκη, παντρεμένη με τον μαθηματικό Γιάννη Καφφά, και έχουν δύο γιους που σπούδασαν εδώ, και εργάζονται στο εξωτερικό.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ