test
32.3 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ειδήσεις από την Ι. Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου (6 Νοεμβρίου 2022)

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ

ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ

Το απόγευμα της Κυριακής, 6ης Νοεμβρίου 2022, στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ» της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, πραγματοποιήθηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Πρόδρομο ο Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων στις Σχολές Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού.

Μετά το πέρας της τελετής του Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την εκκίνηση των δύο αυτών Σχολών, στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 160 πρόσωπα, γεγονός το οποίο είναι ελπιδοφόρο και δηλώνει την ανάγκη και την προθυμία των ανθρώπων να εξασκήσουν τις ιερές αυτές τέχνες, αξιοποιώντας το χάρισμά τους, αλλά και να συναναστραφούν σε ένα χώρο πνευματικό υπό την σκέπη της Εκκλησίας για την πνευματική τους ωφέλεια και προκοπή.

Στην ακολουθία του Αγιασμού παρέστησαν κληρικοί της Μητροπόλεώς μας, οι διδάσκοντες στις δύο Σχολές, ο αγιογράφος-ψηφιδογράφος κ. Εμμανουήλ Ρουκούδης και ο αγιογράφος κ. Νικόλαος Ρουσσάκης, άνθρωποι όλων των ηλικιών από τους εγγεγραμμένους σε αυτές, καθώς και μέλη της οικογένειας Σιγανού, προς τους οποίους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Τοπικής Εκκλησίας, καθώς χορηγός της λειτουργίας των δύο αυτών Σχολών για την εφετινή χρονιά προθύμως ανέλαβε, κατόπιν παρακλήσεως του Επισκόπου μας, ο κ. Γεώργιος Σιγανός, επιχειρηματίας, ομογενής μας στις Η.Π.Α., ευπατρίδης άνθρωπος του τόπου μας, ο οποίος διαπρέπει στην αλλοδαπή, αλλά δεν λησμονεί ποτέ τη γενέτειρά του και στέκεται πάντοτε αρωγός σε όλα τα έργα πολιτισμού και παιδείας στον τόπο μας και στην Ιερά Μητρόπολή μας, στο Μυλοπόταμο από όπου κατάγεται, ανταποκρινόμενος στα σχετικά αιτήματα διαφόρων φορέων που απευθύνονται στα φιλογενή και φιλάνθρωπα αισθήματά του. Χάρη σε αυτή τη γενναιόδωρη προσφορά του κ. Σιγανού τα μαθήματα στις δύο Σχολές θα παρέχονται δωρεάν σε όλους τους μαθητές τους.

Ο Επίσκοπός μας, εκφράζοντας τις εγκάρδιες ευχαριστίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας προς τον κ. Γεώργιο Σιγανό, επέδωσε στους παριστάμενους κατά σάρκα οικείους του ιερά εικόνα του Τιμίου Προδρόμου και το προσφάτως εκδοθέν βιβλίου του μακαριστού Καθηγητού Γεωργίου Αντ. Γαλίτη με τον τίτλο «Ήλιος και Όλεθρος» και διαβεβαίωσε ότι πάντοτε θα βρίσκονται στις προσευχές της Τοπικής μας Εκκλησίας ώστε ο Θεός να τους αντιδωρίζει εκατονταπλασίονα της προσφοράς και της αγάπης τους προς την Ιερά Μητρόπολή μας.

Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εκφράζει τη χαρά της που δίδεται μια ακόμη δυνατότητα στους ανθρώπους του τόπου μας να ασχοληθούν με τις ιερές εκκλησιαστικές τέχνες της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού και να καρποφορήσουν πνευματικά μέσα στον ευλογημένο κυριακό αμπελώνα της Αγίας μας Εκκλησίας.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ

Μέσα σε κλίμα πνευματικής ευφροσύνης και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 6η Νοεμβρίου 2022, στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο η εις Διάκονον χειροτονία του εντιμ. κ. Ανδρέα Μπεμπή, υιού του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Μπεμπή, Αρχιερατικού Επιτρόπου της Β΄ Αρχιερατικής Περιφερείας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και Εφημερίου της Ενορίας Αγίου Αντωνίου Πρινέ Ρεθύμνης.

Στο τέλος του Όρθρου, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη και σε Υποδιάκονο τον υποψήφιο και εντός της Θείας Λειτουργίας, κατά την τάξη της Εκκλησίας, τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του.

Ο χειροτονηθείς αναφέρθηκε με λόγους συγκινητικούς στον από ετών πόθο του για την Ιερωσύνη, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό, προς τον μακαριστό Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρό Άνθιμο, ο οποίος διείδε το πρώτον την ιερατική του κλίση, προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, ο οποίος κατά την δωδεκαετή ποιμαντορία του στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου περιέβαλλε με αγάπη και στοργή εκείνον και την οικογένειά του, καλλιεργώντας ακόμη περισσότερο τον ιερό αυτό πόθο του, καθώς και προς τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Πρόδρομο, ο οποίος υπούργησε το σχέδιο του Θεού και τον εισήγαγε στον πρώτο της Ιερωσύνης βαθμό. Ο νέος Διάκονος εξέφρασε επίσης ευχαριστίες στον ιερέα πατέρα του και σε όλους τους κατά σάρκα και κατά πνεύμα οικείους του και υποσχέθηκε υπακοή στην Εκκλησία και στα εντάλματα του Επισκόπου για την δόξα του Θεού, δηλώνοντας, για μία ακόμη φορά, την διαρκή ευγνωμοσύνη του για τη μεγίστη αυτή δωρεά.

Στη Θεία Λειτουργία και στη χειροτονία παρέστησαν πολλοί κληρικοί, συλλειτουργούντες και συμπροσευχόμενοι, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Μπατσάκης, Υπογραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Τίτος Βαμβακάς, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Παρθένιος Καλυβιανάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, ο και πνευματικός πατήρ και συμμαρτυρήσας τον νέο Διάκονο. Παρέστησαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσεφέρθη κέρασμα και τράπεζα προς όλους τους συμμετέχοντες στη χαρά της Τοπικής Εκκλησίας.

Επίσης, μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, κήρυξε την εκκίνηση του Αρκάδιου Δρόμου Ανδρών και Γυναικών, συγχαίροντας το πλήθος των ανθρώπων που προσέτρεξαν από ολόκληρη τη μεγαλόνησο Κρήτη για να συμμετάσχουν στους 82ους Αρκάδιους Αγώνες, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.

Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ