15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καμερούν Γρηγόριος: Ρωσικά χρήματα “επί τιμή αίματος” στην Αφρική

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου

(Με αφορμή το κείμενο Τα αντιμήνσια στην υπηρεσία της ρωσικής αποικιοκρατίας)

Ο πρώην ιερέας Γεώργιος Μαξίμoβ έχει προ πολλού καθαιρεθεί από το Πατριαρχείο Αλεξανδρειας. Αυτό όμως δεν τον ενοχλεί καθόλου να περιέρχεται την Αφρική αναζητώντας προσήλυτους. Ένα άλλο θέμα είναι ότι ούτε τους ιερείς της κάθε Μητροπόλεως τούς ενοχλεί να συλλειτουργούν με έναν πρώην ιερέα που η ανώτατη τους αρχή τον έχει καθαιρέσει. Το δέλεαρ των Ρώσσων είναι φυσικά τα χρήματα. Όμως τα χρήματα αυτά προέρχονται από την Ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner. Άρα είναι χρήματα “επί τιμή αίματος”. Αυτό δεν ενοχλεί ούτε την Ρωσσική Ιεραρχία ούτε τους εντεταλμενους αυτής στην Αφρική. Δεν ενοχλεί και όσους υποστηρίζουν τις θέσεις της Ρωσσικής Εκκλησίας. Δεν ενοχλεί ούτε τους Αφρικανούς κληρικούς που προσέρχονται να υπηρετήσουν στην Ρωσσική Εξαρχία. Παρατηρούμε λοιπόν μια ταύτιση απόψεων που συγκλίνουν στα χρήματα και των Ρώσσων κληρικών και των Αφρικανών κληρικών. Στους μεν Ρώσσους λείπουν 1000 χρόνια Χριστιανισμού στους δε Αφρικανούς 1850 χρόνια Χριστιανισμού.

Επίσης προωθείται ένα σύστημα διοικήσεως της λεγόμενης Εξαρχίας, “εξ αποστάσεως” με τηλεχειριστήριο. Δεν υπάρχει τοπικός επίσκοπος ούτε μέχρι στιγμής προβαίνουν σε χειροτονίες, το αντίθετο μάλλον. Βρίσκουν όσους έχει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καθαιρέσει από πολλών ετών και τους επαναφέρουν στην κατά την ιδική τους νοουμένη “κανονικότητα”, κάτι για το οποίο έψεγαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τη βοήθεια των εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος φίλα προσκειμένων κληρικών, επισκόπων, θεολόγων, θεολογούντων, και εν γένει εχόντων γνώμην περί παντός επιστητού. Μαζεύουν και κάθε αυτοανακηρυγμενο “ιερέα” Αφρικανό. Πώς τα δικαιολογούν αυτά δεν γνωρίζω! Πώς τα δικαιολογούν όσοι τους υποστηρίζουν ούτε αυτό γνωρίζω. Άρα η λεγόμενη κανονικότης ή δεν υπάρχει στην δική τους Θεολογία ή είναι κάτι πολύ ελαστικό όταν το εφαρμόζουν οι ίδιοι.

Μοιράζουν επίσης σε όλους τους ιερείς Σταυρούς (για το έθος αυτό στην Ρωσσία υπάρχει σχετική διήγησις περί ενυπνίου κάποιου τσάρου. Για την περίπτωση της Αφρικής ποιός είδε σχετικό ενύπνιο; Άγνωστο). Όμως στην Αφρική εκ της παραδόσεως της Καθολικής Εκκλησίας όσοι φορούν επιστήθιο σταυρό είναι μόνον Επίσκοποι. Οι ορθόδοξοι κληρικοί στην Αφρική κάνουν τα πάντα για να γίνουν Πρωτοπρεσβύτεροι διότι δι’ αυτού του τρόπου λανσάρουν εαυτούς ως Επισκόπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας και παραπλανούν τους αδαείς αγυρτεύοντας. Όχι όλοι αλλά μεγάλο ποσοστό. Στα 1985 θέμα μέγα εγένετο στην Κένυα, Ουγκάντα και Τανζανία με κληρικούς που τύπωναν επαγγελματικές κάρτες με τα τηλέφωνα τους, γράφοντας κάτω από το όνομα τους Archpriest και όχι Protopresbyter. Διότι το πρώτο ερμηνεύεται και ως αυτός που άρχει των Ιερέων = Αρχιερεύς. Σχετική εγκύκλιος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας απαγόρευσε την χρήση του όρου Archpriest σε όλη την επικράτεια του Πατριαρχείου και υπέδειξε την χρήση του όρου Protopresbyter. Οπότε πλέον καταλαβαίνει κανένας τι πρόκειται να συμβεί με όλους τους σταυροφορούντες ιερείς.

Ένα άλλο σημείο είναι ότι ο λεγόμενος Έξαρχος σε μια συνέντευξη του προσδιόρισε ένα νέο είδος εκκλησιαστικής διοικήσεως όπου απλά δεν υπάρχει επίσκοπος. Δεν θα στείλουν επισκόπους διότι λευκοί ρώσσοι επίσκοποι θα θεωρηθούν ρατσιστές όπως οι Έλληνες επίσκοποι…

Κάτι που δεν πρόσεξαν οι Αφρικανοί κληρικοί που προσχώρησαν στην λεγόμενη Εξαρχία είναι ότι σε όλους προσφέρουν υποτροφίες για τα παιδιά τους να σπουδάσουν στην Ρωσσία. Αυτό το σύστημα το εφαρμόζουν εδώ και αιώνες οι Βασιλείς και οι Αρχηγοί των φυλών της Αφρικής: κάθε οικογένεια δίνει ένα παιδί της στον Βασιλέα-Αρχηγό. Αυτό είναι σημείο απολύτου υποταγής, διότι αν κάτι κάνει κάποιος πάρα την γνώμη του Βασιλέως-Αρχηγού θα την πληρώσει το παιδί τους…

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ