21.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μια σημαντική έκθεση στο Ηράκλειο για Αγίους βρακοφόρους και φουστανελάδες

Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ, του Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου, κληρικών, εκπροσώπων πολιτειακών φορέων και πλήθος κόσμου, εγκαινιάσθηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, η έκθεση εικονογραφίας με τίτλο: “Άγιοι βρακοφόροι και φουστανελάδες, Εικονογραφία Νεομαρτύρων από την Κρήτη και άλλες περιοχές”  στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης “Αγ. Αικατερίνη Σιναιτών”, στο Ηράκλειο. 

Η ξεχωριστή αυτή έκθεση με τα 46 εντυπωσιακά έργα τέχνης, άνοιξε τις πύλες της, με ελεύθερη είσοδο  στους πολίτες της  Κρήτης, στους επισκέπτες της, στη μαθητιώσα νεολαία, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Χριστιανικής τέχνης ”Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και θα διαρκέσει έως στο τέλος του έτους, εντασσόμενη στο 2ο Φεστιβάλ Κρήτης της Περιφέρειας, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Τη σπουδαιότητα της έκθεσης και την πολιτιστική της αξία, παρουσίασαν στις προσφωνήσεις τους ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ Ευγένιος και ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Ευάγγελος Ζάχαρης, Εντεταλμένος σύμβουλος τέχνης και σύγχρονου Πολιτισμού, οι οποίοι αφού καλωσόρισαν θερμά τους παρευρισκόμενους χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ξεχωριστή την έκθεση, η οποία συγκεντρώνει εικαστικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, κοινωνικό, αλλά και λαογραφικό ενδιαφέρον, εκφράζοντας την επιθυμία τους η ίδια έκθεση να ταξιδέψει και εκτός Κρήτης. Ευχαρίστησαν θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την έμπρακτη στήριξή του καθώς και τους κ. Μιχάλη Κρασάκη, δημοσιογράφο – συλλέκτη έργων τέχνης και κ. Νίκο Ψιλάκη, δημοσιογράφο-συγγραφέα για την πολύτιμη βοήθεια τους στην οργάνωση της έκθεσης.

Ξεχωριστή ήταν η εναρκτήρια προσλαλιά του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, ο οποίος στον επίλογό της αφιέρωσε τη μοναδική αυτή έκθεση με την πρωτότυπη θεματική ενότητα, στον προκάτοχο του Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο, καταχειροκροτούμενος από τους παρισταμένους.

Επίσης διαβάστηκε μήνυμα του αντιπροέδρου του Μουσείου Χριστιανικής τέχνης  κ. Νίκου Γιγουρτάκη, όπως και μηνύματα των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Ιωαννίνων και Αλεξανδρουπόλεως οι οποίοι διέθεσαν στην έκθεση εικόνες φουστανελάδων Αγίων. 

Τη βραδιά των εγκαινίων παρουσίασε η θεατρολόγος κ. Μάρθα Κοσκινά, ενώ η επιμελήτρια του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Δρ Έφη Ψιλάκη, αφού πρώτα καλωσόρισε κατάλληλα τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, έπειτα ξενάγησε τους επισκέπτες στην έκθεση.

Στα εγκαίνια της έκθεσης,  παρευρέθηκαν επίσης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Γιώργος Λογιάδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παύλος Μπαριτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Γιώργος Πιτσούλης και κ. Ρένα  Χουδετσανάκη, ο Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού κ. Κώστας Φασουλάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ηρακλείου κ.κ. Μανόλης Βασιλάκης, Ρένα Παπαδάκη, Μαρία Καναβάκη, ο Δ/ντης Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανόλης Καρτσωνάκης, και ο Πρόεδρος του Περιφ. Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού-Δημοτικός Σύμβουλος κ.Νίκος Γιαλυτάκης, κληρικοί κ.α.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν  46 συνολικά αγιογραφίες τις οποίες διέθεσαν Ιερές Μητροπόλεις της Κρήτης, από την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Ανάμεσά τους ο φημισμένος Άγιος Γεώργιος Φουστανελάς από τα Ιωάννινα, οι Βρακοφόροι Άγιοι Μανουήλ και Ιωάννης των Σφακίων, οι Τέσσερις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου, η Αγ. Μαρία Μεθυμοπούλα, ο Αγ. Ιωάννης Φραγκοπούλου, ο Αγ. Μύρωνας εξ Ηρακλείου, ο Αγ.  Ιωάννης ο δραγάτης, ο Αγ. Μαθιός, ο Αγ. Γεώργιος ο Διβόλης, ο Αγ. Μάρκος ο Κρής, ο Άγ. Οδυσσέας, οι φουστανελάδες Άγιοι της Σαμοθράκης, η Αγία Αργυρή της Προύσας και πολλές άλλες ακόμα μοναδικής πνευματικής ομορφιάς και σπανιότητας αγιογραφίες.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Η παλαιότερη γνωστή εικόνα των Αγ. Μαρτύρων του Ρεθύμνου, του Ι. Φραγκόπουλου (1836). Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου, Ρέθυμνο
Οι Αγιοι Τέσσερες Μάρτυρες εν Ρεθύμνη. Εργο ανώνυμου ζωγράφου (1855).

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ