17.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πολυχρονισμός του Πούτιν από τον ηγούμενο της Μονής Αγίου Παντελεήμονος Άθω

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο ηγούμενος της  Μονής Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος, Αρχιμ. Ευλόγιος, ευχήθηκε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή τα 70ά γενέθλιά του, να «γίνει παγκόσμια δύναμη» η Ρωσία υπό τη «σοφή ηγεσία» του, σύμφωνα με ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Συγκεκριμένα, η επιστολή που απέστειλε ο Αρχιμανδρίτης Ευλόγιος (Ιβάνοφ), προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ως εξής:

«Εξοχότατε και αξιότιμε Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς

Εκ μέρους των αδελφών της ρωσικής μονής του Άθω, της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, με μεγάλη χαρά σας συγχαίρω για τα 70ά σας γενέθλια. Εμείς οι Αθωνίτες μοναχοί προσευχόμαστε να σας χαρίσει ο Κύριος πολλά και ευλογημένα χρόνια για να συνεχίσετε την επίπονη υπηρεσία σας στην αγαπημένη μας Πατρίδα. Και πιστεύουμε ότι η Ρωσία υπό τη σοφή καθοδήγησή σας θα αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες και θα γίνει παγκόσμια δύναμη. Ο Θεός να σας ευλογεί!».

Σύμφωνα με ρωσικό τηλεγραφικό κανάλι https://t.me/dossiercenter/183, ο ηγούμενος Ευλόγιος, μαζί με το συγχαρητήριο μήνυμα, χάρισε στον Πούτιν μια αρχαία ασημένια εικόνα της Θεοτόκου και ένα μπουκάλι κονιάκ “Βλαντιμίρ Πούτιν” ως ευλογία εκ μέρους της Μονής.

Γίνεται έτσι κατανοητό ότι ο ηγούμενος Ευλόγιος με αυτό το μήνυμα υποστήριξε και ευλόγησε τον αδικαιολόγητο και αιματηρό πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και την σφαγή από τα ρωσικά στρατεύματα δεκάδων χιλιάδων αμάχων ουκρανικού ορθόδοξου πληθυσμού.

Είναι γνωστό ότι η Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στον Άθω λάμβανε τακτική χρηματοδότηση από τη ρωσική κυβέρνηση. Όπως, άλλωστε, έχει πει ο Λεονίντ Ρεσέτνικοφ, αντιστράτηγος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών και διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας: «Ο ρόλος της Μονής Αγίου Παντελεήμονος είναι πλέον πολύ μεγάλος. Επειδή τώρα το ρωσικό μοναστήρι στον Άθωνα είναι ο μόνος παράγοντας που ενώνει τον ρωσικό κόσμο. Η Ρωσία δεν θα είναι Ρωσία χωρίς τέτοιο πνευματικό κέντρο. Η Μονή Αγ. Παντελεήμονος είναι πνευματική έδρα της Ρωσικής Ορθοδοξίας, η πνευματική έδρα της Αγίας Ρωσίας. Το μοναστήρι είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Αγία Ρωσία. Εμείς οι προσκυνητές ερχόμαστε εδώ ακριβώς γιατί εδώ είναι το πνευματικό κέντρο του αγώνα μας. Εδώ τρεφόμαστε. Τώρα είμαστε σε μια φάση αναδιαμόρφωσης όλου του κόσμου. Υπάρχει ένας πολύ σκληρός αγώνας μεταξύ καλού και κακού».

Η Μονή Αγίου Παντελεήμονος είναι η μοναδική σε όλο το Άγιο Όρος και στην Ελλάδα όπου είναι υποχρεωτικό να μνημονεύεται ο Μόσχας Κύριλλος στις ακολουθίες. Η καινοτομία αυτή αποτελεί παραβίαση των παραδόσεων και του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους. Με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν, το Προεδρικό Φιλανθρωπικό Ίδρυμα για την αναγέννηση της Μονής Αγίου Παντελεήμονος ιδρύθηκε στη Μόσχα το 2013. Συμπρόεδροι αυτού του ταμείου είναι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Στη Ρωσία αυτό το ίδρυμα έχει επανειλημμένα αποτελέσει αντικείμενο μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς που αφορούν σε ξέπλυμα δημοσιονομικού χρήματος μέσω της Μονής Αγ. Παντελεήμονος στον Άθω.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ