21 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον Πρόεδρο Μπάιντεν για την ρωσική εισβολή στην Αφρική

Συνάντηση διάρκειας σχεδόν μισής ώρας είχε στον Λευκό Οίκο ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόσεφ Μπάιντεν μέσα σε θερμό, εγκάρδιο κλίμα.

Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν η εισβολή του Πατριαρχείου της Μόσχας στην κανονική εκκλησιαστική Δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η ιεραποστολή του Πατριάρχη στην Αφρική και οι δυσκολίες της, ενώ υπογράμμισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος ότι ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός Πρόεδρος έδειξε το έντονο ενδιαφέρον του όχι μόνο για το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική που απευθύνεται στους δοκιμαζόμενους ανεξάρτητα από το Θρήσκευμά τους αλλά και για εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας μέσω της “Εξαρχίας” που ίδρυσε στην Αφρικανική Ήπειρο. Σημειώνεται ότι η εισπήδηση του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Αφρική έγινε ως αντίποινα για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας από τον Πατριάρχη Θεόδωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πατριαρχική αποστολή παρέδωσε λίστα με ονόματα ιερέων, οι οποίοι σε συνεργασία με τις τοπικές ρωσικές πρεσβείες στην Αφρική χρηματοδοτούν και δωροδοκούν Αφρικανούς προκειμένου να εγκαταλείψουν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και να μπουν στην παράνομη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι Ελληνοναμερικανικές σχέσεις, η θρησκευτική ελευθερία, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης του Πατριάρχη Θεόδωρου με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος απένειμε στον Πρόεδρο Μπάιντεν τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου, την ύψιστη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ευχαριστώντας τον για την συνεχή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ ως Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και αναφέρθηκε με τα πιο θερμά λόγια για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον οποίο χαρακτήρισε ως άνθρωπο της πίστης. Επίσης, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την αγάπη που τρέφει προς την Εκκλησία του Απόστολου Μάρκου αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για την αμέριστη υποστήριξη που του προσφέρει.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ