16.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ειδήσεις από το Φανάρι (7 Οκτωβρίου 2022)

Στο Φανάρι αντιπροσωπείες από τους Δήμους Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πύργου

Ακρόαση και ευλογία από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, είχαν το πρωί της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου 2022, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας και αντιπροσωπεία του Δήμου Πύργου με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Δήμαρχο Γιάννη Γ. Αργυρόπουλο στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Ο κ. Γιάννης Λέντζας, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, μαζί με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Πέτρο Ανυφαντή και τον Γ.Γ. του Δήμου κ. Κώστα Βαρβαρέσο επισκέφθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων με θέμα «Ο Δάσκαλος, ο σιωπηλός εργάτης της παιδείας», που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε συνεργασία με τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, και τον Δήμο Πύργου.

Στον χαιρετισμό του προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας, τόνισε πως «είναι μεγάλη η τιμή και η συγκίνηση που βρισκόμαστε στον ιερό αυτόν τόπο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο», ενώ παράλληλα ευχαρίστησε θερμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αποδοχή της επίσκεψης, καθώς και για όλες τις δράσεις που έχει αναλάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη.

«Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχει αρκετά περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά έχει και ένα φυσικό κάλλος που δύσκολα συγκρίνεται. Έχει προστατευόμενες περιοχές όπως το δάσος της Στροφυλιάς και ο υγροβιότοπος του Κοτυχίου. Θα θέλαμε την αρωγή και την στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε όλες τις περιβαλλοντικές δράσεις που διοργανώνουμε», τόνισε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Τέλος, ο κ. Λέντζας προσκάλεσε επίσημα τον Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφθεί τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης στις 02 Φεβρουαρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, προκειμένου να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Μετά τον χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης πρόσφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο βιβλία με την ιστορία και τις ομορφιές της περιοχής.

Εκ μέρους του Δήμου Πύργου απηύθυνε χαιρετισμό ο αναπληρωτής Δήμαρχος Γιάννης Γ. Αργυρόπουλος ο οποίος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου στον Παναγιώτατο, εξηγώντας του ότι την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος βρισκόταν στην Ι.Μ. Πετράκη για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ηλείας.

Ο κ. Αργυρόπουλος, προσκάλεσε εκ μέρους τους Δημάρχου, τον Παναγιώτατο να επισκεφθεί την Ηλεία και τον Πύργο, όποτε το πρόγραμμά του, το επιτρέψει.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Αργυρόπουλος επαίνεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις πρωτοβουλίες του και το διαρκές ενδιαφέρον του σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και τόνισε: «Στη νέα τάξη πραγμάτων όπως αυτή διαμορφώνεται με την κλιματική αλλαγή, με την επισιτιστική κρίση και την τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας, επιβάλλεται να υπάρξουν συλλογικές δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αμβλύνουν την ανισότητα σε όλους τους κοινωνικούς τομείς. Στο πλαίσιο αυτό η προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη αποτελεί εγγύηση για την προώθηση τέτοιου είδους δράσεων. Ο Νομός Ηλείας έχει έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με προστατευόμενες περιοχές και αποξηραμένες λίμνες όπως η Μουριά και η Αγουλινίτσα, ποτάμια, οπότε κι ο Δήμος Πύργου έχει αναπτύξει δράσεις και συνεργασίες για την προστασία του φυσικού κάλλους με απώτερο στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη αυτών».

Στην αποστολή του Δήμου Πύργου συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννης Π. Αργυρόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς και ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Βασίλης Χριστακόπουλος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην παρουσίαση των βιβλίων του Νίκου Ατζέμογλου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 στην παρουσίαση των βιβλίων του Νίκου Ατζέμογλου, που πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη.

Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πόλης Ειρήνη Σαρίογλου μίλησε για το έργο του συγγραφέα – ερευνητή Ν. Ατζέμογλου και ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου για το περίφημο βιβλίο του «Τα αγιάσματα της Πόλης».

Μίλησε κατόπιν ο συγγραφέας και τέλος ο Πατριάρχης με θερμούς λόγους για την πολύτιμη προσφορά του Κωνσταντινουπολίτη και Ζωγραφειώτη Νίκου Ατζέμογλου στην ομογένεια, μέσα από το πολύχρονο και πολύπλευρο έργο του για την ιστορία της ρωμεϊκης κοινότητας της Πόλης.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

“Όσα και σήμερα συγκροτούν την ταυτότητά μας συνδέονται με την Ορθόδοξη παράδοση, μέσα στην οποία εντάχθηκαν και εμπλουτίστηκαν οι κεντρικές ανθρωπιστικές αξίες και παραδοχές του προγονικού αρχαίου ελληνικού πνευματικού πολιτισμού μας”, επεσήμανε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Πολίτη συγγραφέα Ελλογιμ. κ. Νικολάου Ατζέμογλου, το απόγευμα της Πέμπτης, 6 Οκτωβρίου 2022, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη.

“Με πολλή συγκίνηση απευθύνουμε προς εσάς, κύριε Ατζέμογλου, τον αξίως και δικαίως τιμώμενο στην ωραία αυτή εκδήλωση στο φιλόξενο Σισμανόγλειο Μέγαρο, χαιρετισμόν αγάπης και εκτίμησης και τον έπαινον της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας για την προσφορά σας στα γράμματα, στη διαφύλαξη και καλλιέργεια της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, στην τόνωση της αυτοσυνειδησίας της Ομογενείας, καθώς και για την πιστότητά σας στις πολύτιμες παραδόσεις της”, είπε ο Παναγιώτατος, τονίζοντας ότι η Ομογένεια ξέρει να τιμά τα μέλη της που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη διάσωση των αξιών, του τρόπου του βίου και της ιστορίας της.

“Γέννημα θρέμμα της Πόλης μας, με ρίζες, κι από τους δύο γονείς, από την «πάλαι ποτέ απίθανα ιστορική, αλλά κυρίως ελληνοχριστιανική Καππαδοκία», όπως γράφετε (Απομνημονεύματα, Αθήνα 2016, Πρόλογος), ζήσατε, μαζί με την ακμή της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, και τα Σεπτεμβριανά και την οδύνη των απελάσεων του 1964. Απόφοιτος του Ζωγραφείου του 1959 και με σπουδές στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Πόλης, εγκατασταθήκατε το έτος 1966, εικοσιπεντάχρονος, στην Ελλάδα, με την ψυχή σας γεμάτη με εκείνες τις τιμαλφείς αρχές που έσωσαν το Γένος ανά τους αιώνας, σφραγίζουν και σήμερα την ιδιοπροσωπία μας και εγγυώνται την επιβίωσή μας στο μέλλον.

Δώσατε με επιτυχία τον αγώνα σας, όπως και οι λοιποί Κωνσταντινουπολίτες, και προκόψατε, με την εργατικότητα, την ευφυία και την τιμιότητά σας, πάντοτε διαφυλάσσοντας την υπερηφάνεια για την καταγωγή σας. Διετελέσατε επί εξαετία Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, τον οποίο εκπροσωπήσατε σε διεθνείς οργανισμούς, και υπήρξατε ένας από τους βασικούς συντελεστές της έκδοσης της εφημερίδας «Ανατολή».

Απαύγασμα και αποκορύφωμα της αγάπης σας για τα πάτρια, το πλούσιο και πολύτιμο συγγραφικό σας έργο, το οποίο συνεχίζετε μέχρι σήμερα, με πείρα, γνώση και σοφία.” 

Όπως είπε ο Πατριάρχης, το όνομα του διακεκριμένου συγγραφέως, χάρη στα ωραία βιβλία του, θα παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:

“Πράγματι, σε μια κρίσιμη καμπή για την παρουσία μας στην Πόλη των Πόλεων στην τρισχιλιόχρονη ιστορία της, μας θυμίσατε τις ρίζες μας, το χρέος μας, τον πλούτο της παράδοσής μας, την αξεπέραστη και ασύγκριτη μεγαλωσύνη του Γένους. Συμφωνούμε απόλυτα με την προτροπή σας προς τη νέα γενιά να διαβάση το τελευταίο βιβλίο σας «Οι ρίζες μου» (Αθήνα 2021), ώστε να γνωρίση ο κάθε νέος βλαστός μας «τις ρίζες του, την πατρώα γη, όπου γεννήθηκαν οι πρόγονοί μας, τις μετακινήσεις τους, καθώς και τα συγγενικά τους πρόσωπα». Πολύ εύστοχα, προσθέτετε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό σήμερα «σε μια εποχή ανωνυμίας, όπου ο καθένας δεν γνωρίζει καν τους γείτονές του, οι κοινωνικές επαφές έχουν περιοριστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ελάχιστοι από τους νέους γνωρίζουν όχι μόνο την καταγωγή τους, αλλά και τα συγγενικά τους πρόσωπα ακόμη». Δείχνετε, αγαπητέ κύριε Ατζέμογλου, στους νέους μας, ότι κάθε κοίταγμα προς το παρελθόν, όχι μόνον δεν μας μετατρέπει σε στήλη άλατος, αλλά μας φέρει σε επαφή με τα σεμνά, τα δίκαια, τα εύφημα και τα προσφιλή της πατρώας παρακαταθήκης, που κρύβει μέσα της ένα πνευματικό πλούτο ασύλητο, ανέγγιχτο από τον χρόνο.”

Ο Παναγιώτατος, στη συνέχεια, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς  την Ευγεν. Γενική Πρόξενο κ. Σουλτανοπούλου για την πρωτοβουλία οργάνωσης της εκδήλωσης για να τιμηθεί ο κ. Νικόλαος Ατζέμογλου, “σαρξ εκ της σαρκός της καθ’ ημάς Ανατολής, ο λόγιος συγγραφέας, ο γνήσιος Πολίτης, από τον οποίο αναμένουμε και άλλα σοφά συγγράμματα, βγαλμένα μέσα από την αγάπη του για την καθ’ ημάς Ανατολή, για τον πολιτισμό του Γένους, για την αγιοτόκο Καππαδοκία, για την Βασιλεύουσα.”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επαίνεσε για άλλη μία φορά τον κ. Ατζέμογλου,  “για όσα -όπως είπε- κατορθώσατε για τη Ρωμιοσύνη, πάντοτε στο πλευρό των ολίγων και αμέτρητων, οι οποίοι ζούν στην Πόλη μας, ακοίμητοι φύλακες των παραδόσεών μας, με κέντρο και στήριγμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον ύπατο θεσμό του Γένους, το αμετακίνητο σύμβολο και τον εκπρόσωπο της παγκόσμιας εμβέλειας της μαρτυρίας της Ορθοδοξίας.”

Για τον συγγραφέα και το έργο του μίλησαν ο Εντιμολ. Άρχων της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Ιωάννης Δεμιρτζόγλου, Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, καθώς και η Ελλογιμ. κ. Ειρήνη Σαρίογλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών.

Στο τέλος, εμφανώς συγκινημένος, μίλησε ο τιμώμενος συγγραφέας, εκφράζοντας τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προς τον Παναγιώτατο και προς τους διοργανωτές της εκδηλώσεως. 

Παρέστησαν Ιεράρχες και κληρικοί του Θρόνου, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., Κοινοτικοί παράγοντες και μέλη της Ομογενείας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ