21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διάλογος Ορθοδόξων και Αγγλικανών στο Διορθόδοξο Κέντρο της Πεντέλης

Φως Φαναρίου

Άρχισαν σήμερα, Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Αγγλικανών, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Ιερά Μονή Πεντέλης.

Συμπρόεδρος του Διαλόγου από Ορθοδόξου πλευράς είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά την πρώτη ημέρα εργασιών απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες και ο Διευθυντής του Διορθόδοξου Κέντρου Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης.

Τα θέματα που εξετάζονται σε αυτή την συνάντηση άπτονται της βιοηθικής και αφορούν στην ευθανασία και τις μεταμοσχεύσεις.

Ο θεολογικός διάλογος της Ορθοδοξίας με την Αγγλικανική Κοινωνία είναι ένας από τους παλαιότερους διαλόγους. Η απόφαση από ορθοδόξου πλευράς για την έναρξη των συζητήσεων ελήφθη κατά τη δεκαετία του 1960 στις Πανορθόδοξες Διασκέψεις της Ρόδου. Οι αποφάσεις εκείνες υλοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ο διάλογος συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας με μεγάλη πρόοδο.

Επί σειρά ετών συμπρόεδρος της Επιτροπής του Διαλόγου ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ.

Οι εργασίες του Διαλόγου στην Αθήνα θα διαρκέσουν μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ