12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Το μνημόσυνο του μακαριστού π. Κωνσταντίνου Ζαρκανίτη στο Λουτβικσχάφεν

Στις 3 Οκτωβρίου 2022 τελέστηκε στον κατάμεστο, μεγάλων διαστάσεων, Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη Λουτβικσχάφεν το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Ζαρκανίτη, επί 40 ετών προϊσταμένου της Ενορίας αυτής.

Ο κυρός π. Κωνσταντίνος χειροτονήθηκε κληρικός από τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Ειρηναίο το 1978, υπηρέτησε επί 4 χρόνια την Ενορία αυτή, αρχικά ως συνεφημέριος του τότε προϊσταμένου της Ενορίας Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση και μετά την μετάθεση του π. Αποστόλου στο Μόναχο (1982), ανέλαβε την διοίκηση της ενορίας. Ευρισκόμενος με άδεια στο χωριό του Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας εκοιμήθη, όλως απρόσμενα στις 24 Αυγούστου 2022 και ετάφη στο κοιμητήριο του χωριού του. Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Γερμανίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος.

Η είδηση του θανάτου του διεδόθη ως κεραυνός εν αιθρία και βύθισε στο κατά Χριστόν πένθος την οικογένειά του, την Ενορία του και την Μητρόπολη Γερμανίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας σε εγκύκλιό του ανεφέρθη στα εξαίρετα χαρίσματα και ταλέντα του π. Κωνσταντίνου και στην προσφορά του στην Εκκλησία και στον απόδημο Ελληνισμό.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από την κοίμησή του η Μητρόπολη Γερμανίας και η χηρεύουσα Ενορία διοργάνωσαν τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο στην πόλη όπου έζησε, έδρασε ανύστακτα και θυσιαστικά και πρόσφερε πολύπλευρο εκκλησιαστικό και θαυμαστό έργο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κ. Βαρθολομαίος τέλεσε την ακολουθία του Όρθρου, τη Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο, με συμμετοχἠ κληρικών της Μητρόπολης Γερμανίας, δύο κληρικών του Πατριαρχείου Αντιοχείας, δύο κληρικών του Πατριαρχείου Ρουμανίας και ενός κληρικού του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, συνεργατών, φίλων και γνωστών του μακαριστού π. Κωνσταντίνου.

Ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Βαρθολομαίος ανεφέρθη στην ομιλία του στην ευαγγελική περικοπή της παραβολής του Κυρίου για το χωράφι, με τον κρυμμένο θησαυρό και τα μαργαριτάρια, και την συνέδεσε με την προσωπικότητα και το έργο του εκλιπόντος, τονίζοντας μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα.. Σήμερα τα πάντα είναι αναστάσιμα, ο πολύκλαυστος και πολυαγαπητός π. Κωνσταντίνος μετέχει της κοινωνίας του Θεού στον παράδεισο. Από μετανάστης με ένα διαβατήριο στο σταθμό του Μονάχου  (δεκαετία 1960), βρήκε τον θησαυρό στην εκκλησιαστική διακονία στη  Μητρόπολη Γερμανίας όπου και υπηρέτησε με ζήλο, αυθορμητισμό, χαμόγελο, ως πατέρας της ενορίας, σύζυγος και παππούς και με ιδιαίτερη περηφάνεια επεδείκνυε τα έργα που τέλεσε με την ευλογία του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου και την αμέριστη συνδρομή, στήριξη και σύμπραξη των ενοριτών του, ιδιαίτερα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και της Ορθοδόξου Διακονίας. Ο Μητροπολίτης Γερμανίας έλεγα πάντα ότι ο π. Κωνσταντίνος δεν τον κούρασε στη πολύχρονη διακονία του, ως εφημερίου της Ενορίας Λοτυβικσχάφεν απεναντίας τον εμψύχωνε με το προσωπικό του παράδειγμα αυτοθυσίας, αυταπάρνησης και πλήρους δημιουργικής αφοσίωσης στις πατρικές συμβουλές του και γενικά στο έργο της Μητρόπολης. Σήμερα στο Βερολίνο ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας και οι βοηθοί Επίσκοποι Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος και Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ συμπροσεύχονται μαζί με μας για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού π. Κωνσταντίνου.

Στην τελετή του Μνημοσύνου ο Επίσκοπος κ. Βαρθολομαίος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την βαθύτατη συγκίνησή του και με δάκρυα στα μάτια, δάκρυα που έβλεπε κανείς και στα μάτια όλων των ενοριτών ανέγνωσε στις ευχές για τους κεκοιμημένους.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν η Γενική Πρόξενος στη Φραγκφούρτη κ. Ιωάννα Κριεμπάρδη, ο εκπρόσωπος του Δήμου Ludwigshafen k. Marcel Jurkart και ο πρώην προϊστάμενος της Ενορίας π. Απόστολος Μαλαμούσης. Ο μακαριστός π. Κωνσταντίνος αγαπούσε ιδιαίτερα τον π. Απόστολο και τον αποκαλούσε δημόσια Γέροντά του, επειδή όπως έλεγε, τον οδήγησε στο Άγιο Θυσιαστήριο και επίσης για όσα βίωσε κοντά του.

Ό κ. Jurkart εκπροσώπησε την Αρχιδήμαρχο της πόλης κ. Jutta Steinruck η οποία είχε δηλώσει την συμμετοχή της στο μνημόσυνο, όμως προσβλήθηκε από τον κωρονοϊό και για τον λόγο αυτό δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως.

Η κ. Γενική Πρόξενος αναφέρθηκε στην ομιλία της, με ιδιαίτερη κατάθεση ψυχής και προσωπική συναισθηματική φόρτωση, στην προσωπικότητα του μακαριστού π. Κωνσταντίνου, ενώ ο εκπρόσωπος του Δήμου αναφέρθηκε στην προσφορά του π. Κωνσταντίνου στη γερμανική κοινωνία, στις διεκκλησιαστικές και οικουμενικές σχέσεις στη συνεργασία του με τον Δήμο Λουτβικσχάφεν και στη συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης. Μεταξύ των ἀλλων ανέφερε τα ακόλουθα: Σήμερα ο Δήμος Λουτβικσχάφεν αποχαιρετά τον π. Κωνσταντίνο, ένα πολύτιμο συνήγορο της ελληνικής παροικίας, και ο θάνατός του αφήνει ένα μεγάλο κενό στη ζωή των συμπολιτών μας που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί. Οι άγγελοι ας τον συνοδεύουν στον Παράδεισο.

Ο ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Επισκοπής Speyer Σεβασμ. Dr. Karl-Heinz Wiesemann με επιστολή του στον Μητροπολίτη Γερμανίας εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του π. Κωνσταντίνου και ευχαριστεί και μεταθανατίως τον μακαρίτη για το πολύπλευρο έργο του.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο μακαριστός π. Κωνσταντίνος χρηματοδότησε μια μεγάλη αγιογραφική παράσταση στον Ναό με τον Χριστό να ευλογεί τα παιδιά, γεγονός που υποσημειώνει την αγάπη του π. Κωνσταντίνου στα παιδιά της Ενορίας του και στην προσευχή του για την πρόοδό τους.

Ακολούθησε αβραμιαία δεξίωση στο ενοριακό κέντρο, όπου το πλήθος των ενοριτών χαιρέτισε την οικογένεια του μακαριστού π. Κωνσταντίνου.

Την όλη οργάνωση των εκδηλώσεων είχε αναλάβει ο π. Βίκτωρας Βαφειάδης, συνεργάτης του π. Κωνσταντίνου στο ενοριακό έργο. Ο π. Βίκτωρας είναι καθηγητής για Συστήματα Λογισμικού στο Ινστιτούτο Max Planck του πανεπιστήμιου της πόλης Kaiserslautern Γερμανίας. Στη δύσκολη αυτή στιγμή της ζωής της Ενορίας ο π. Βίκτωρας, η Εκκλησιαστική Επιτροπή και η Ορθόδοξη Διακονία πρόσφεραν πλουσιοπάροχα όλη τους την αμέτρητη αγάπη, συμπάθεια και εκτίμηση στον αγαπητό κ. Κωνσταντίνο, ανταποδίδοντας στη πράξη τα όσα βίωσαν κοντά του.

Αιωνία του η Μνήμη

π. Απόστολος Μαλαμούσης

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ