14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη στελεχών του Μουσείου της Βίβλου στην Πατριαρχική Μονή Βλατάδων

Την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών επισκέφθηκαν σήμερα ο ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Museum of Bible (Washingthon, DC) κ. Steve Green, οι επιμελητές του Μουσείου Dr. Jeff και Ms. Susan Kloha, ο επιμελητής των μεσαιωνικών χειρογράφων του Μουσείου Dr. Brian Hyland και η ειδική σύμβουλος του Μουσείου καθηγήτρια Elizabeth Prodromou, οι οποίοι βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του επαναπατρισμού από το Μουσείο της Βίβλου στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου του κλαπέντος το 1917 χειρόγραφου Ευαγγελισταρίου Εικοσιφινίσσης 220 (10/11 αι.) που πραγματοποιήθηκε, μετά από σύντονες προσπάθειες και τη συνεργασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Μουσείο της Βίβλου, υπό την καθοδήγηση και τις ευλογίες της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

H oμάδα των εκλεκτών προσκεκλημένων, συνοδευόμενη από τον Μ. Αρχιμανδρίτη κ. Αγαθάγγελο Σίσκο, Αρχειοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επισκέφθηκε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής την ιστορική Ιερά Μονή Βλατάδων και ξεναγήθηκε στο Καθολικό και το σκευοφυλάκιο της Μονής από την Έφορο του ΠΙΠΜ δρ Φλώρα Καραγιάννη.

Εν συνεχεία, ξεναγήθηκαν στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών από τον διευθυντή του καθηγητή Συμεών Πασχαλίδη, ο οποίος τους παρουσίασε το επιστημονικό και εκδοτικό έργο του Πατριαρχικού Ιδρύματος, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν για τη μελέτη των πολύτιμων βιβλικών χειρογράφων των Αγιορειτικών μονών που απόκεινται σε μικροταινίες και έγχρωμες φωτογραφίες στο τμήμα μικροταινιών του ΠΙΠΜ, καθώς και στις συλλογές χειρογράφων της Ι. Μονής Βλατάδων και του ΠΙΠΜ. Παρούσα κατά την παρουσίαση ήταν και η καθηγήτρια της ΚΔ Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, μέλος του Επιστ. Συμβουλίου του ΠΙΠΜ, η οποία συνεργάζεται επί έτη σε διεθνή επιστημονικά προγράμματα που συντονίζει το Μουσείο της Βίβλου.

Η παρουσία των εκλεκτών προσκεκλημένων του Μουσείου της Βίβλου προοιωνίζεται μια μακρά συνεργασία με το ΠΙΠΜ, στο πλαίσιο των κοινών επιστημονικών ενδιαφερόντων τους.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ