Ιβάν Πετρουστσάκ
Διάκονος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας
Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος (Γκουντιάεβ) μίλησε για την ιστορική Ρους. Για να ενθαρρύνει τους ρώσους εισβολείς, ο Κύριλλος θυμήθηκε τη Μάχη του Κουλίκοβο και τις προηγούμενες νίκες και τους ζήτησε να μην φοβούνται τον θάνατο. Ανέφερε επίσης το σχίσμα της εκκλησίας στην Ουκρανία, επειδή το Κρεμλίνο φοβάται πολύ την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.
Παρά τις θηριωδίες των ρασιστών στην Ουκρανία (Ιζιούμ, Μπούτσα, Μαριούπολη και άλλες πόλεις), ο Γκουντιάεβ σημείωσε, ότι οι ρώσοι είναι ένας «βαθιά θρησκευόμενος» λαός και για αυτό επέμειναν.
Τη δεύτερη ημέρα αφότου η Ρωσική Κρατική Δούμα υιοθέτησε τον νόμο με τροποποιήσεις για τις τιμωρίες για λιποταξία, λεηλασία και οικειοθελή παράδοση, ο Κύριλλος είπε τα εξής: «…είναι ο φόβος του θανάτου, που διώχνει έναν πολεμιστή από το πεδίο της μάχης, σπρώχνει τους αδύναμους να προδώσουν και μάλιστα να στρέψει τον αδελφό εναντίον του αδελφού.».
Ο Κύριλλος υποστηρίζει, επίσης, τα αυτοκρατορικά σχέδια του Πούτιν για την αποκατάσταση της ρωσικής αυτοκρατορίας. Ο Γκουντιάεβ καλύπτει αυτά τα σχέδια του Κρεμλίνου με μια στρεβλή κατανόηση της ιστορίας. Ανέφερε τη Ρους, αλλά αγνοεί το γεγονός, ότι το κέντρο της Ρους είναι το Κίεβο και ότι η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με τη Ρους.
«Σήμερα, η πατρίδα μας, η Ρους, η ιστορική Ρους περνάει δύσκολες δοκιμασίες. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Γνωρίζουμε ποιος κίνδυνος διατρέχει τον ουκρανικό λαό, τον οποίο προσπαθεί να αναδιαμορφώσει, να μετατραπεί σε ένα κράτος εχθρικό προς τη Ρους, εχθρικό προς τη Ρωσία.» είπε ο Κύριλλος.
Στην πραγματικότητα, μόνο ο Πούτιν θέλει να μεταρρυθμίσει την Ουκρανία. Ήταν η στρατιωτική επίθεση του Κρεμλίνου, που έκανε τους Ουκρανούς εχθρικούς προς τη Ρωσία, και όχι κάποιες άλλες τρίτες δυνάμεις, που αναφέρει χειριστικά ο Γκουντιάεβ. Και οι Ουκρανοί δεν είναι εχθρικοί προς τη Ρους, αλλά προς τη στρεβλή αντίληψη της Ρους, που προωθεί ο Κύριλλος στα «κηρύγματά» του.
Κάθε έθνος θα είναι εχθρικό προς τους κατακτητές και τα ψέματα του Κύριλλου για τις τρίτες δυνάμεις (συλλογική Δύση, ΕΕ, ΗΠΑ) έχουν σχεδιαστεί για να πάνε οι ρώσοι στην Ουκρανία, για να τη «σώσουν» από «αναδιαμόρφωση, κίνδυνο».
Ο Γκουντιάεβ αναφέρθηκε, επίσης, στο σχίσμα της εκκλησίας στην Ουκρανία
Συνεχίζοντας τις αυταπάτες του για την «Αγία Ρους», ο Γκουντιάεβ αναφέρθηκε στο σχίσμα της εκκλησίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, λέει ότι στην Ουκρανία υπάρχουν Αρχιερείς ποιμένες από την λεγόμενη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, οι οποίοι μαζί με το Πατριαρχείο Μόσχας συνεχίζουν να προσεύχονται για τον τερματισμό του πολέμου.
«Πρέπει να προσευχηθούμε σήμερα ώστε ο Κύριος να ενισχύσει τα αδελφικά αισθήματα των λαών της Αγίας Ρους, έτσι ώστε η ενότητα της Εκκλησίας μας, που είναι πραγματικά η εγγύηση της ειρήνης στο έδαφος της Ρους, να γίνει ακόμη πιο δυνατή και ισχυρότερη – γιατί η κατάρρευση της χώρας μας αρχίζει με προσπάθειες διάσπασης της Εκκλησίας, δημιουργία σχισμάτων και διχασμών. Ο εχθρός ήξερε ότι αυτό το σημείο έπρεπε να χτυπηθεί. Και παρόλο που έχουμε υποστεί απώλειες και ένα επικίνδυνο, αμαρτωλό και ανελέητο σχίσμα έχει προκύψει στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή, η Ορθόδοξη πίστη διατηρείται εκεί και οι αδελφοί και οι αδελφές, οι αρχιερείς και οι ποιμένες μας είναι ενωμένοι και, πιστεύω, μαζί μας συνεχίζουν να προσεύχονται γύρω από την Αγία Τράπεζα του Θεού και για τον τερματισμό των εσωτερικών εχθροπραξιών και για την αποκατάσταση της ειρήνης στο έδαφος της ιστορικής Ρους,» λέει ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η Ρωσία φοβάται πολύ το σχίσμα από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Γκουντιάεβ αναφέρει το σχίσμα της εκκλησίας, την οποία χαρακτηρίζει ως «άχαρη» και την αποκαλεί την αιτία της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ. Φυσικά, μια αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Ουκρανία θα συμβάλει στην ενίσχυση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και ως εκ τούτου θα βλάψει τον ρώσο επιτιθέμενο, ο οποίος χρησιμοποιεί την Εκκλησία ως ήπια δύναμη εναντίον της Ουκρανίας, για να επιτύχει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Πούτιν.
Προκειμένου να υποστηρίξει το μαχητικό πνεύμα των ρώσων εισβολέων για την «αποκατάσταση της Ρους», ο Κύριλλος μίλησε για τις νίκες των ρώσων στο παρελθόν και για τον Ντμίτρι Ντονσκόι.
«Η σημερινή μέρα συνδέεται με τη μνήμη της μεγάλης νίκης του λαού μας, το πνευματικό του κατόρθωμα, με τη μνήμη του πώς η πνευματική εξουσία επηρέασε τη διαμόρφωση του θάρρους και του ηρωισμού. Εννοώ, πρώτα απ’ όλα, την ευλογία του αγίου Σεργίου του Ράντονεζ, που δόθηκε στον Ντμίτρι Δονσκόι. Πώς όλα αυτά διαμόρφωσαν την αληθινή πνευματική δύναμη του στρατού μας, ο οποίος κέρδισε μια νίκη στην ιστορική μάχη», είπε ο Γκουντιάεβ, μη σημειώνοντας ότι ο Ντονσκόι καταράστηκε από τον Μητροπολίτη Κιέβου Κυπριανό και τον αναθεμάτισε.
Στα κηρύγματά του ο Κύριλλος αποκαλεί την Ουκρανία και τη Ρωσία Ρους και λέει ότι προσεύχεται για την ενοποίηση της Ρους, δηλαδή για την κατάληψη της Ουκρανίας από τη μοσχοβια.
«…σήμερα προσευχόμαστε στον Κύριο ξανά και ξανά να ηρεμήσει τη Ρους, να σταματήσει τις εσωτερικές διαμάχες, ώστε η Αγία Ρους να επανενωθεί – με την έννοια ότι κανένας καυγάς και διχασμός να μην βασανίζει τους κληρονόμους της μίας και μοναδικής Αγίας Ρους. Και σήμερα, όταν θυμόμαστε τη νίκη του λαού μας στη μάχη του Κουλίκοβο, ζητάμε χωρίς ιδιαίτερες μάχες και αιματοχυσία, να έρθει μια πραγματική νίκη, που θα μας επέστρεφε πνευματική ενότητα, ειρήνη, ευημερία και αμοιβαία αγάπη».
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Λόγω του γεγονότος ότι στις 21 Σεπτεμβρίου, στην ομιλία του προς τους ρώσους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική κινητοποίηση των ρώσων στις τάξεις του ρωσικού στρατού, ο οποίος αυτή τη στιγμή προσπαθεί να κατέχει την Ουκρανία, ο Γκουντιάεβ υποκινεί τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να πάνε στον πόλεμο.
Ο πατριάρχης της Μόσχας, ο οποίος θα έπρεπε να ζητά ειρήνη και να σταματήσει το αμάρτημα του φόνου που διαπράττουν επί του παρόντος τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αντ’ αυτού εκφωνεί μιλιταριστικά κηρύγματα ζητώντας την αποκατάσταση της ρωσικής αυτοκρατορίας. Ο Κύριλλος σπρώχνει τέτοιες σοβινιστικές και εγκληματικές ιδέες του Κρεμλίνου στο μυαλό των ρώσων, καλύπτοντάς τις με την αποκατάσταση της «ιστορικής Ρους». Ο Γκουντιάεβ σκόπιμα δεν λέει ότι η Μόσχα και η Ρωσία δεν έχουν καμία σχέση με τη Ρους και ότι το κέντρο της Ρους βρίσκεται στην Ουκρανία – την πόλη του Κιέβου, γιατί τότε θα κατέρρεε ολόκληρη η προπαγανδιστική έννοια της «ιστορικής Ρους».
Οι πρόσφατες επιτυχίες της Ουκρανίας στην αντεπίθεση μειώνουν περαιτέρω το ήδη φτωχό ηθικό μεταξύ των ρωσικών μονάδων, οι οποίες μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου θεωρούνταν ελίτ, ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην καθημερινή του έκθεση στις 19 Σεπτεμβρίου.
Μετά την καταστροφική ήττα των ρώσων στην περιοχή του Χάρκοβο, την επιτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Ρωσία υιοθέτησε μια σειρά νόμων που αυξάνουν την τιμωρία για οικειοθελή παράδοση, εγκατάλειψη από το στρατό και άρνηση συμμετοχής σε εχθροπραξίες. Προσπαθεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους ρώσους για τη «νίκη» και την ορθότητα των πράξεων του καθεστώτος Πούτιν από τις πρώτες μέρες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και ιδιαίτερα από την αρχή της ευρείας εισβολής.
Προκειμένου να δώσει κάποιο νόημα στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο Γκουντιάεβ υποστηρίζει την επέμβαση τρίτων δυνάμεων στην Ουκρανία, αναφερόμενος στη «συλλογική Δύση» και καλεί τους ρώσους να προστατεύσουν τους Ουκρανούς από «κινδύνους» και μεταρρυθμίσεις. Τα λόγια του απηχούν αυτά του Πούτιν. Ο τελευταίος κατηγορεί επίσης τη Δύση για παρέμβαση στην Ουκρανία και έτσι εξηγεί τον πόλεμο εναντίον της.
Ο Γκουντιάεβ υποστηρίζει συνεχώς τα εγκλήματα των ραSSιστών
Προηγουμένως, ο Κύριλλος είπε ψέματα ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «φέρνει τον λόγο της ειρήνης» και τα ρωσικά στρατεύματα «δικαιοσύνη».
Στις 23 Απριλίου, ο Γκουντιάεβ εξέφρασε την άποψη ότι η «ειδική επιχείρηση» θα τελείωνε γρήγορα. Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος καταδίκασε άθελά του τον εαυτό του, λέγοντας: «Όπου υπάρχει το κακό, εκεί είναι και ο διάβολος».
Στις αρχές Μαΐου, ο Κύριλλος είπε ψέματα ότι η Ρωσία «δεν επιτέθηκε σε κανέναν». Δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός «επέλεξε τον σωστό δρόμο». Επιπλέον, μετά την ανακάλυψη των τρομερών θηριωδιών του ρωσικού στρατού στην Μπούτσα, το Ιρπίν, τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις, ο Γκουντιάεβ χαρακτήρισε την υπηρεσία στον ρωσικό στρατό «κατόρθωμα». Είπε ψέματα για μιλώντας για τη Ρωσία ως μια «ειρηνόφιλη χώρα» και ότι οι ρώσοι είναι «ειρηνόφιλος και πολύπαθος λαός».
Στα τέλη Ιουνίου, μετά την πτώση του στον ναό στο Νοβοροσίσκ, ο Κύριλλος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ρώσοι δεν θα έχουν φόβους και αισθήματα ανασφάλειας.
Ο Γκουντιάεβ προσπάθησε επίσης να μεταφέρει την ποινική ευθύνη για τις ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία από τη Ρωσία σε άλλες χώρες, ιδίως στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Θυμήθηκε πώς στο παρελθόν οι διαιρέσεις στη Ρους «προκαλούνταν τεχνητά από έξω». Ο Γκουντιάεφ δεν κατηγόρησε τη Ρωσία για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά εξωτερικές εχθρικές πολιτικές δυνάμεις για τη διαίρεση των λαών της «ιστορικής Ρους».
Ο Κύριλλος (Γκουντιάεβ ), μιλώντας στις 17 Μαΐου στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπενθύμισε ότι η εκκλησία του βρίσκεται επίσης στην Ουκρανία, και επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι ο πόλεμος, αλλά η αυτοκεφαλία φέρεται να βλάπτει την ενότητα των « αδελφικών εθνών» των Ρώσων , Λευκορώσων και Ουκρανών. Την ίδια μέρα, ο Γκουντιάεβ παραδέχτηκε ότι η απαγόρευση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία θα καθιστούσε αδύνατη την «υπηρεσία της ενότητας των αδελφών ρωσικών και ουκρανικών λαών».
Στα τέλη Αυγούστου, ο Κύριλλος είπε ψέματα ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «φέρνει τον λόγο της ειρήνης» και τα ρωσικά στρατεύματα «δικαιοσύνη».
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, ο Κύριλλος δήλωσε ότι ο Θεός δήθεν δεν θα εγκαταλείψει τη Ρωσία, επειδή η αλήθεια είναι με το μέρος της. Υποστήριξε επίσης την κατοχή της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Ρωσία πρέπει να υπερασπιστεί.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022, ο πατριάρχης Μόσχας διαβεβαίωσε υποκριτικά ότι μόνο η Ρωσία μπορεί να διακρίνει το καλό από το κακό.
Κυρώσεις κατά του Κύριλλου για την υποστήριξη του της κατοχής της Ουκρανίας
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, επέβαλαν κυρώσεις στον Κύριλλο για υποστήριξη της ρωσικής επιθετικότητας, των εγκλημάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Πούτιν.
Τον Ιούνιο η Μεγάλη Βρετανία επέβαλε κυρώσεις κατά του Γκουντιάεβ. Αργότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αντέδρασε σε αυτά.
Ο Καναδάς ακολούθησε το παράδειγμα των προηγούμενων χωρών και επέβαλε κυρώσεις κατά του Κύριλλου επειδή δικαιολογούσε και υποστήριξε τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Μετά τις κυρώσεις από τον Καναδά, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προσποιήθηκε ότι δεν ήταν ένοχοι και ότι οι πράξεις τους δεν άξιζαν τιμωρία. Η επιβολή κυρώσεων από τον Καναδά κατά του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου ονομάστηκε «αυθαιρεσία κυρώσεων».
Επίσης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πρότεινε την επιβολή κυρώσεων κατά εκπροσώπων επισκοπών της λεγόμενης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κριμαία.
Στις 31 Μαΐου, το Βερχόβνα Ράντα (η Βουλή) της Ουκρανίας επέβαλε κυρώσεις κατά του αρχηγού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλου (Γκουντιάεβ) και άλλων προσωπικοτήτων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Προηγουμένως, η Λιθουανία προσπάθησε να συμπεριλάβει τον Κύριλλο Γκουντιάεβ στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, αλλά λόγω της θέσης της Ουγγαρίας, δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις. Ωστόσο, η Λιθουανία απαγόρευσε στον Πατριάρχη Κύριλλο την είσοδο στη χώρα της. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ευχαρίστησε αργότερα τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Όρμπαν που έσωσε τον Κύριλλο από τις κυρώσεις. Ο ίδιος ο Όρμπαν δήλωσε τον Μάιο ότι δεν θα υποστηρίξει κυρώσεις κατά του Πατριάρχη Κύριλλου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και μίλησε ξανά κατά του εμπάργκο πετρελαίου.
Η ίδια η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία λέει ότι οι κυρώσεις κατά του Πατριάρχη Κύριλλου (Γκουντιάεβ) δεν θα τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει τις απόψεις του και επομένως «δεν έχουν νόημα».
Στα τέλη Ιουνίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Josep Borrell, εξέφρασε τη λύπη του που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να εγκρίνουν κυρώσεις κατά του αρχηγού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
© Πνευματικό Μέτωπο της Ουκρανίας.