13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Πατριάρχης

Η αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, το πρωί στο Φανάρι, γεγονός που χαρακτηρίζεται πολύ σημαντικό.

Η πρόταση είχε κατατεθεί το 2015 επί Κοσμητείας του αείμνηστου Μιχάλη Πιερή, αλλά ο Πατριάρχης δεν κατέστη δυνατόν να μεταβεί στην Κύπρο.

Η πρόταση οδηγήθηκε εκ νέου στο Συμβούλιο του ΠΚ και αποφασίσθηκε όπως πραγματοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου του 2022 στην Κωνσταντινούπολη.  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες για την τιμητική αυτή πρόταση και την αποδέχθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση.

«Σήμερα το Φανάρι κύπρισε, που θα πει στα αρχαία ελληνικά ‘άνθισε’», σχολιαζόταν στους διαδρόμους του Οικουμενικού Πατριαρχείου όταν περνούσε η κυπριακή αποστολή 47 ατόμων.  

Κατά την τελετή ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης περιένδυσε με την τήβεννο του Πανεπιστημίου τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στη συνέχεια ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου πρόσφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα αντίγραφο αγγείου της περιόδου 1700-1600 Π.Χ. από την περιοχή της Κυθραίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε «το μεγαλύτερο δώρο ήταν η τιμή που κάνατε με την προσέλευσή σας, στο ταπεινό μου πρόσωπο και δι εμού στη Μητέρα Εκκλησία».

Ο Τάσος Χριστοφίδης κήρυξε την έναρξη και τη λήξη της ειδικής συνεδρίασης του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αίθουσα του Θρόνου στο Φανάρι.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Μάρτιν Πίτενμπεργκερ ανέγνωσε το ψήφισμα, ενώ ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Σπυρίδωνας Τζούνακας παρουσίασε το έργο και την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στην ομιλία του, ο Σπυρίδων Τζούνακας, είπε στη ομιλία του ότι «ο Παναγιώτατος θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ο Πατριάρχης της αγάπης, της συναδέλφωσης και της συμφιλίωσης, καθώς κύριο μέλημα της Πατριαρχίας του υπήρξε η ενίσχυση της ενότητας του ορθοδόξου κόσμου και η σύσφιξη των διαχριστιανικών και διαθρησκευτικών σχέσεων μέσω θεολογικού διαλόγου, με στόχο την υπερπήδηση εμποδίων του παρελθόντος, τη σμίκρυνση της απόστασης που χωρίζει τους ανθρώπους και την αλληλοκατανόηση».

Όπως είπε «ήδη τον Μάρτιο του 1992 εκλήθησαν στο Φανάρι οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών σε μία κίνηση αγάπης και προβολής της διορθοδόξου ενότητας και συνεργασίας, ενώ παρόμοιες Συνάξεις επαναλήφθηκαν το 1995 στην Πάτμο, το 1998 στη Σόφια, το 2000 στα Ιεροσόλυμα, το 2005, το 2008 και το 2011 στην Κωνσταντινούπολη και οδήγησαν στην επίλυση ποικίλων προβλημάτων και κρίσεων που ταλάνιζαν Ορθόδοξες Εκκλησίες. Επιστέγασμα των προσπαθειών αυτών υπήρξε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας που έλαβε χώρα στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016».

Εξαιρετικά σημαντική η αναγόρευση, λέει ο Πρύτανης

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Πρύτανης του ΠΚ είπε ότι «η αναγόρευση ήταν για μας του Πανεπιστημίου Κύπρου εξαιρετικά σημαντική», σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά μια ακαδημαϊκή τελετή γίνεται σε αυτό τον χώρο, στην αίθουσα του Θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρώτη φορά γίνεται αναγόρευση εκτός των χώρων του Πανεπιστημίου».

Οπως είπε, “είμαστε πάρα πολύ συγκινημένοι, η αποστολή όλη είναι συγκινημένη».

Ανέφερε περαιτέρω ότι «η αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο διδάκτορα γίνεται για τρεις λόγους. Πρώτον για την ευαισθησία και τη δράση του σε θέματα οικολογίας. Δεν είναι τυχαίο που ονομάστηκε Πράσινος Πατριάρχης. Για τη δράση του σε θέματα συμφιλίωσης των ανθρώπων, των λαών, των δογμάτων και των θρησκειών. Και τρίτον για την αγάπη του για τον ελληνικό πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως «είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, συγκινημένοι με αυτή την λιτή τελετή. Αποδώσαμε τιμή στον Πατριάρχη, αλλά ταυτόχρονα αυτή η τιμή επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου διότι η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Κύπρου μιας τέτοια προσωπικότητας δεν μπορεί παρά να περιποιεί τιμή και για το ΠΚ».

Η σημερινή τελετή στο Φανάρι περιλάμβανε:

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη

*Παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του Παναγιωτάτου από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Σπυρίδωνα Τζούνακα

*Αναγόρευση

*Ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Martin Hinterberger

*Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Πρύτανη

*Αντιφώνηση από την Α.Θ. Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σήμερα, το απόγευμα στις 6:30 το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (25 άτομα) θα ανεβάσει την παράσταση «Σπουδή στον Θεατρικό Καβάφη: Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου» στο Ζωγράφειο Λύκειο.

Η σκηνοθεσία, η επιλογή και η επιμέλεια των κειμένων ανήκει, όπως και η πρόταση για την Αναγόρευση, στον αείμνηστο Καθηγητή Μιχάλη Πιερή.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ