16.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πατριαρχική χοροστασία σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Κομοτηνής

Φωτογραφίες: Κώστας Τζιβανίδης

Φως Φαναρίου

Σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, επί τη εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή, ιερουργούντος του Πανοσιολ. Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Γρηγορίου Φραγκάκη.

Συμπροσευχόμενοι: οι Αρχιερείς που αποτελούν την συνοδεία του Πατριάρχου, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης, μαζί με τους εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητος, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος και πλήθος κόσμου που έσπευσε να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας “Άξιον Εστί” που μεταφέρθηκε στην Κομοτηνή από το Πρωτάτο.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο οικείος ποιμενάρχης κ. Παντελεήμων προσφώνησε τον Πατριάρχη και εν συνεχεία αποδόθηκε η ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής στον Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους, Γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη και στον Άρχοντα της Μ.τ.Χ.Ε. και Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο.

Ο Πατριάρχης ομίλησε καταλλήλως, αναφερόμενος στο υψηλό νόημα της σημερινής Θεομητορικής εορτής. Επίσης, αναφέρθηκε και στον πειρασμό της έλλειψης εμπιστοσύνης μέρους του ποιμνίου στις αποφάσεις της Εκκλησίας, όπως και στην συστηματική αμφισβήτηση των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μάλιστα, σημείωσε με νόημα πως η αμφισβήτηση αυτή εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, για να συμπληρώσει ότι ορισμένοι ζητούν την αποσταθεροποίηση της Εκκλησίας.

Για μια ακόμα φορά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αφορμή την εκχώρηση του τόμου αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι συνεργάζεται με σχισματικούς, ότι λειτουργεί με αχειροτόνητους επισκόπους, ότι έχει πολιτικές σκοπιμότητες και ότι είναι όργανο της Αμερικής. Στηλίτευσε τη στάση και την αδιαφορία της Εκκλησίας της Ρωσίας ώστε να δοθεί μια βιώσιμη λύση στο ουκρανικό ζήτημα και την προσπάθειά της να υπονομεύσει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, αμφισβητώντας το κανονικό δικαίωμα του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχη να συγκαλεί τέτοιες συνόδους και να προεδρεύει.

Ο κ. Βαρθολομαίος θύμισε ότι τα όσα έπραξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Εκκλησία της Ουκρανίας τα έπραξε κατά το παρελθόν και για την Εκκλησία της Βουλγαρίας, για την οποία μάλιστα υπήρχε και συνοδικό έγγραφο της Εκκλησίας της Ρωσίας, με το οποίο ζητούσε από την Πρωτόθρονη Εκκλησία να πράξει τα προβλεπόμενα από τους ιερούς κανόνες.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας προέτρεψε τους πιστούς να μην παρασύρονται από τα ψεύδη, τις συκοφαντίες και την προπαγάνδα. Υπογράμμισε ακόμα ότι ανάλογη έλλειψη πίστης και εμπιστοσύνης προς την Εκκλησία και τις συνοδικές αποφάσεις υπήρχε και κατά την υγειονομική κρίση, στη διάρκεια της οποίας πολλοί πιστοί ακούγανε διάφορες αλλότριες έξωθεν φωνές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από την πανδημία.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ