13.6 C
Athens
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Αν δεν υπήρχε το Πατριαρχείο θα έπρεπε να το εφεύρουμε…»

Kavalapost

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν Αντιπεριφέρεια και Επιμελητήριο Καβάλας στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Κιέβου Επιφάνιο, στο Διοικητήριο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας αντίστοιχα, το πρωί της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου.

Η δεύτερη ημέρα της περιοδείας του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή περιελάμβανε επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη αλλά και παρουσία στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Καβάλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε στις 10.00 το πρωί στο Διοικητήριο της Καβάλας, όπου τον υποδέχτηκε ο Αλέξης Πολίτης και τον συνόδευσε στο γραφείο του με τον Πατριάρχη να δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον χώρο, χαρακτηρίζοντας τον ως επιβλητικό. Στην εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκε στον κ. Βαρθολομαίο πίνακας ζωγραφικής που αναπαριστά το υδραγωγείο της πόλης, έδωσαν το παρών οι βουλευτές Γιάννης Πασχαλίδης, Μακάριος Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κωστής Σιμιτσής, ο Δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς καθώς και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας Ντίνος Κλειτσιώτης.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας. Στον όμορφο χώρο εκδηλώσεων του Μουσείου λειτουργεί έκθεση εικόνων και κειμηλίων και παρουσιάστηκε ψηφιακά το κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Φιλιππησίων Χριστούπολις».

Στην ομιλία του ο κ. Δέμπας τόνισε ότι ο Πατριάρχης είναι εδώ και 11 χρόνια επίτιμο μέλος του Επιμελητηρίου Καβάλας και επισήμανε ότι η παρουσία του στην Καβάλα ενισχύει, εκτός των άλλων, και τον θρησκευτικό τουρισμό. Για τον Αρχιεπίσκοπο Κιέβου Επιφάνειο, τόνισε ότι η Καβάλα έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Στη συνέχεια ανταλλάχθηκαν τα καθιερωμένα δώρα, που από την πλευρά του Επιμελητηρίου ήταν έργα κεραμικής (πιατέλες φιλοτεχνημένες από τον ίδιο τον καλλιτέχνη) του Γιώργου Καρακίτσου.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Εκεί που εδρεύει το Πατριαρχείο, διαβαίνει δια μέσου παγίδων πολλών! Κι ο νοών νοείτω…

Η γεμάτη νόημα αποστροφή του λόγου του στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας, για τις συνθήκες που λειτουργεί και βιώνει

Μια αποστροφή του λόγου του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην αντιφώνηση του προς τον Αλέξη Πολίτη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο (και στα στενά πλαίσια των λεπτών ισορροπιών που πρέπει να κρατούνται) τους κινδύνους και τις απειλές που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στις μέρες μας.

«Εκεί που εδρεύει το Πατριαρχείο διαβαίνει δια μέσου παγίδων πολλών. Κι ο νοών νοείτω. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε την αγάπη όλων» είπε με νόημα, ανάμεσα στα άλλα, ο προκαθήμενος της Ορθοδόξου εκκλησίας με όλους τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να αντιλαμβάνονται πλήρως τα λεγόμενα του!

Αναφερόμενος στη συνέχεια για τον ρόλο και την αξία του Πατριαρχείου στην Ορθόδοξη Εκκλησία ανέφερε: «ενθυμούμαι αυτό που είπε ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο καλύτερος Θεολόγος του Χριστιανισμού όπως τον χαρακτήρισε ο Πάπας, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένας αναντικατάστατος θεσμός τον οποίον αν δεν τον είχαμε έπρεπε να τον εφεύρουμε, έπρεπε να τον δημιουργήσουμε». Κατέληξε δε λέγοντας ότι του προκαλεί ικανοποίηση η συνάντηση κλήρου και αιρετών στο ίδιο τραπέζι αφού σκοπός τους είναι «η διακονία του λαού του θεού».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ