16.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Κιέβου Επιφάνιος Επίτιμοι Δημότες Δήμου Νέστου

Σήμερα το πρωί, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022, στην Χρυσούπολη της Καβάλας έγινε η αναγόρευση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου, σε Επίτιμους Δημότες του Δήμου Νέστου.
Ταυτόχρονα έγινε και η παρουσίαση του Λευκώματος «Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης – 50 χρόνια σιωπής, προσμονής, ελπίδας».

Με αφορμή την έκδοση του ιδιαίτερα καλαίσθητου φωτογραφικού λευκώματος για τη Χάλκη που εξέδωσε ο δήμος Νέστου με την επιμέλεια και φροντίδα του Θέμη Φασουλά, ο Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πονεμένη σχολή», όπως τη χαρακτήρισε, η οποία αποτελεί «κομμάτι της καρδιάς μας και οι επί πενήντα χρόνια κλειστές πύλες της αποτελούν μέγα τραύμα».

Ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και η εκ βάθρων κτιριακή ανακατασκευή της σχολής με τη συνδρομή του επιχειρηματία και άρχοντα οφφικιάλιου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θανάση Μαρτίνου. Ευχαρίστησε δε, τον σημερινό ηγούμενο της ιεράς μονής της Αγίας Τριάδας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, για τη «συγκινητική φροντίδα του» για τη σχολή.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης ξενάγησε τους ιεράρχες στο δημαρχείο και τους παρουσίασε τις τοιχογραφίες και τον ζωγραφικό διάκοσμο που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Δημήτρης Ναλμπάντης.

Στην εκδήλωση, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Με συγκινητικά λόγια και μιλώντας πάντα στα ελληνικά, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον δήμαρχο Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη και το δημοτικό συμβούλιο για την ιδιαίτερη τιμή να τον ανακηρύξουν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη επίτιμο δημότη.

Ο κ. Επιφάνιος υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι πάντα χρειαζόμαστε την υποστήριξη και τη βοήθεια των φίλων και συμπλήρωσε πως η φιλοξενία είναι η αγάπη προς τους ξένους «κι εμείς σήμερα αλλά και όλες αυτές τις μέρες της παραμονής μας στην Ελλάδα νιώσαμε αυτή την αγάπη».

Ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας ευχαρίστησε ακόμα για την έκφραση αγάπης προς το πρόσωπό του, προς τον πονεμένο λαό της Ουκρανίας και την εκκλησία τους.

Ομιλία Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ κατά την αναγόρευσή του ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Νέστου

Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα κ.κ. Βαρθολομαίε!

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανε!

Αγαπητοί εκπρόσωποι του Δήμου Νέστου!

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Με συγκινεί η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα να μου χορηγηθεί η ιδιότητα του επίτιμου δημότη του Δήμου Νέστου. Είναι επίσης μεγάλη τιμή για μένα να είμαι επίτιμος δημότης μαζί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ο Απόστολος Παύλος, του οποίου τα πρώτα βήματα στη γη της ηπειρωτικής Ευρώπης και το πρώτο κήρυγμα του Ευαγγελίου μεταξύ των Ευρωπαίων έγιναν σε αυτά τα μέρη, είπε στην προς Εβραίους Επιστολή ότι εμείς οι Χριστιανοί «οὐκ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν, ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμεν» (Εβραίους 13:14). Και παρόλο που σύμφωνα με τις ανάγκες της ζωής και της διακονίας, ο καθένας από εμάς έχει ένα μέρος που έχει γίνει το σπίτι του, την ίδια στιγμή όλοι παραμένουμε σε αυτόν τον κόσμο ως ταξιδιώτες που κατευθύνονται στο μοναδικό μας σπίτι – στον Οίκο του Επουράνιου Πατέρα.

Και το επόμενο γεγονός θα μας θυμίσει αυτό το ταξίδι μας – η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου ενός νέου ναού όπου οι άνθρωποι βρήκαν και θα βρουν την αιώνια ανάπαυση με το σώμα τους.

Όσο όμως ζούμε σε αυτόν τον κόσμο, όσο ταξιδεύουμε μέσα σε αυτόν, όπως κάθε ταξιδιώτης χρειαζόμαστε υποστήριξη από τους γείτονές μας, χρειαζόμαστε φιλοξενία. Φιλοξενία, που σημαίνει αγάπη για τους ξένους.

Αυτές τις μέρες της εδώ διαμονής μας νιώσαμε πλήρως αυτή την αγάπη που έχετε. Και η ιδιότητα του επίτιμου δημότη του Δήμου Νέστου είναι για μένα ορατό σημάδι της φιλοξενίας σας, μιας χριστιανικής αρετής βαθιά ριζωμένης στον ελληνικό πολιτισμό. Έτσι, παρόλο που πραγματικά δεν έχουμε μια μόνιμη πόλη και, ως Χριστιανοί, ταξιδεύουμε συνεχώς σε αυτόν τον κόσμο προς το αιώνιο σπίτι του Πατέρα μας, είμαι ευγνώμων για αυτή την έκφραση της αγάπης σας για μένα, για τον λαό της Ουκρανίας που υποφέρει και για την Αγιωτάτη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Είθε ο Κύριος να προστατεύει αυτήν την πόλη και όλους τους κατοίκους της, να την ευλογεί με όλες τις πνευματικές και επίγειες ευλογίες, να την ευλογεί με ειρήνη και ευημερία! Θα είστε για πάντα στην καρδιά μου και στις προσευχές μου!

Ακολούθησε η Κατάθεση θεμελίου λίθου, υπό του Πατριάρχου, του Ιερού Κοιμητηριακού Ναού στην Χρυσούπολη Νέστου, προς τιμήν του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ