19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επίτιμοι Δημότες Θάσου ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Χθες, Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ανακηρύχθηκαν, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επίτιμοι Δημότες της Θάσου, ενώ στον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, ο Δήμος έδωσε αναμνηστική πλακέτα για την επίσκεψή του στο νησί.

Στην ευχαριστήρια ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας του Περιβάλλοντος, “να μην λεηλατούμε τον οίκο του Ανθρώπου”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Επεσήμανε ότι η Εκκλησία δεν αναμειγνύεται στην πολιτική, ωστόσο ο λόγος της υπέρ του ανθρώπου και του κόσμου του, οι προσπάθειες και οι παρεμβάσεις της για την υποστήριξή του, οδηγούν στην εδραίωση του πολιτισμού, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ειρήνης.

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προέτρεψε το δήμαρχο και τους τοπικούς άρχοντες να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη παρακαταθήκη από ένα πράσινο νησί με οικολογική παράδοση». Επίσης, αναφέρθηκε και στην παρουσία στο νησί πολλών επώνυμων Κωνσταντινουπολιτών, που μετά την άλωση του 1453 κατέφυγαν στη Θάσο όπου διέπρεψαν και μεγαλούργησαν.

Ακολούθησε συναυλία προς τιμήν του Πατριάρχη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ