Free Porn
xbporn
32.4 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Η ομιλία του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου σήμερα στη Θάσο

Η Ομιλία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ κατά την Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας Θάσου. Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα κ.κ. Βαρθολομαίε!

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε!

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανε!

Σεβασμιώτατοι Επίσκοποι, πατέρες, αδελφοί και αδελφές!

Με ιδιαίτερα αισθήματα εσωτερικής πνευματικής ευφορίας πάτησα το πόδι μου στην ευλογημένη γη της Ελλάδος, στην ιερά Μητρόπολη, τα θεμέλια της οποίας έθεσε ο άγιος απόστολος Παύλος. Εδώ άρχισε το κήρυγμα του Ευαγγελίου στις χώρες της Ευρώπης. Και μετά από σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια, νιώθοντας την πνευματική παρουσία ανάμεσά μας αυτού του αποστόλου πολλών λαών, γράφεται εδώ μια νέα ειδική σελίδα για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Εδώ οι Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Ουκρανίας μαζί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και άλλους Ιεράρχες θα τελέσουν τη Θεία Λειτουργία, μαρτυρώντας ότι είμαστε όλοι ένα εν Χριστώ Ιησού (Γαλ. 3:28).

Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για μένα που ξαναπάτησα το πόδι μου στην ελληνική γη, γιατί από την εποχή των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν πάντα στην καρδιά μου. Αλλά για πρώτη φορά, αυτή η ευλογημένη γη υποδέχεται τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας – της Τοπικής Εκκλησίας, η οποία, χάρη στη θυσιαστική διακονία της Παναγιότητός σας, μετά από πολλά βάσανα στο παρελθόν, έλαβε από τα χέρια σας τον Τόμο για την αυτοκεφαλία και πλέον έχει τη θέση της στα Δίπτυχα ως αυτοκέφαλη Αδελφή Εκκλησία.

Είμαι βαθιά συγκινημένος από την εγκάρδια υποδοχή εμένα και των αδελφών μου, μελών της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Πριν ακριβώς ένα χρόνο είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε την Παναγιότητά σας και εσάς, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα κ. Στέφανε, ως μέλος της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας, στο Κίεβο. Και τότε, Σεβασμιώτατε, μας πληροφορήσατε για την πρόθεσή σας να μας προσκαλέσετε να σας επισκεφθούμε εδώ τον επόμενο χρόνο.

Η πρόσκλησή σας ήρθε σε εμάς στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους – σε τρομερές και σκοτεινές μέρες για το Κίεβο, για την Ουκρανία και για ολόκληρο τον κόσμο, όταν ο Ρώσος τύραννος έστειλε τα στρατεύματά του να καταλάβουν την πρωτεύουσά μας και να καταστρέψουν το κράτος μας. Όταν διάβαζα την πρόσκλησή σας, άκουγα κατά καιρούς ήχους εκρήξεων και πυροβολισμών που ηχούσαν ήδη στα περίχωρα της πόλης μας. Άκουγα τον ήχο της σειρήνας που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο από τις ρωσικές βόμβες και τους πυραύλους.

Και εν μέσω όλων αυτών των σημείων του πολέμου, από εσάς, Παναγιώτατε, λάβαμε, σαν ηλιακτίδα χαράς, μια πρόσκληση για τη Θεία Λειτουργία και τις επίσημες εκδηλώσεις που θα γίνουν τώρα εδώ. Εκείνες τις μέρες της άνοιξης, δεν ξέραμε τι θα μπορούσε να μας συμβεί σε μια ώρα ή την επόμενη μέρα, αλλά το σημάδι της εν Χριστώ αδελφικής σας αγάπης άγγιξε βαθιά την καρδιά μου. Στην πρόσκλησή σας, είδα ένα σύμβολο της ευλογίας του Θεού και ένα σημάδι ότι ο εχθρός που ήρθε με πόλεμο στη γη μας δεν θα πετύχει τα σατανικά του σχέδια και θα έχουμε την ευκαιρία να αποδεχτούμε την πρόσκλησή σας και να μοιραστούμε με όλους σας, και ιδιαίτερα με την Παναγιότητά σας και την Μακαριότητά σας, τη χαρά της κοινής προσευχής και λατρείας.

Μακαριώτατε! Είμαι προσωπικά βαθιά ευγνώμων σε εσάς και σε όλους τους αδελφούς Επισκόπους της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, της οποίας ηγείσθε, για τη στήριξη και την αγάπη που έχετε ήδη δείξει και συνεχίζετε να δείχνετε στην Εκκλησία της Ουκρανίας. «Ἀλλήλων τὰ βάρη βαστάζετε, καὶ οὕτως ἀναπληρώσατε τὸν νόμον τοῦ Χριστοῦ» (Γαλ. 6,2) – μας διδάσκει ο μακάριος Απόστολος Παύλος. Εσείς, όπως ένας μεγαλύτερος αδελφός που βοηθά έναν μικρότερο, έχετε βαστάσει τα βάρη μας και μας βοηθάτε να τα μεταφέρουμε. Σας είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες γι’ αυτό και προσβλέπουμε με χαρά στην αυριανή Θεία Λειτουργία, στην οποία συγκεντρωμένοι ενώπιον της Αγίας Καθέδρας θα μαρτυρήσουμε την άρρητη εν Χριστώ ενότητά μας.

Παναγιώτατε!

Πριν από ένα χρόνο μας φιλοξενήσατε στο πατρικό σας σπίτι, στο νησί της Ίμβρου, που βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από εδώ. Και είχαμε την τύχη να σας υποδεχτούμε στην πρωτεύουσά μας, το Κίεβο. Τώρα, με την ευλογία σας και ανταποκρινόμενοι στην κλήση σας, συγκεντρωνόμαστε ξανά για προσευχή και αδελφική επικοινωνία. Η καρδιά μας χαίρεται και λέει μαζί με τον προφήτη και βασιλέα Δαυίδ: «Ἰδοὺ δὴ τί καλὸν ἢ τί τερπνόν, ἀλλ᾿ ἢ τὸ κατοικεῖν ἀδελφοὺς ἐπὶ τὸ αὐτό;» (Ψαλμ. 132:1). Είθε αυτή η ειρήνη και η ευλογημένη συμφωνία να εξαπλωθεί περαιτέρω σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία. Μια καταιγίδα ταράζει τη θάλασσα και ρίχνει μεγάλα κύματα στο πλοίο, αλλά ένας έμπειρος καπετάνιος το οδηγεί σε ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος. Και έτσι, Παναγιώτατε, καθοδηγείτε το πλοίο της Ορθοδοξίας, αν και κύματα κατευθύνονται προς αυτό από διαφορετικές κατευθύνσεις που θα ήθελαν να το βυθίσουν.

Πολλά μπορούν και πρέπει να ειπωθούν σε μια τόσο ιδιαίτερη και ιστορική στιγμή, αλλά η κοινή μας προσευχή και λατρεία, η αδελφική μας συναναστροφή έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πει περισσότερα από ό,τι χιλιάδες λέξεις. Ας μιλήσει λοιπόν η εν Χριστώ αγάπη που υπάρχει ανάμεσά μας με τα λόγια, αλλά ακόμη περισσότερο, ας μαρτυρήσει με τις πράξεις.

Έτη πολλά, Παναγιώτατε!

Έτη πολλά, Μακαριώτατε!

Έτη πολλά, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα κ.κ. Στέφανε!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ