21.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρόγραμμα «Ελληνομάθεια» για τους μαθητές των Ομογενειακών Σχολείων στην Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

Η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τις 19 έως 25 Αυγούστου 2022 υλοποίησε το Πρόγραμμα «Ελληνομάθεια». Στο πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος τα παιδιά των 3 Ομογενειακών Σχολείων της Κωνσταντινούπολης και του Ελληνικού Σχολείου  της Ίμβρου.

Τα παιδιά, τα οποία συνόδευσαν η κ. Αγνή Νικολαΐδου, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Πριγκήπου και Πρόεδρος των βακουφίων του Νησιού  και η καθηγήτρια του Ζωγραφείου Γυμνασίου – Λυκείου κ. Αθανασία Λώτση, φιλοξενήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Κατασκήνωσης  της Μητροπόλεως στο Ποσείδι της Χαλκιδικής.

Μέσα στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον οι μικροί ομογενείς είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πλήθος δραστηριοτήτων, όπως: να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Οδύσσεια» από το θίασο «ο  Μικρός  Βορράς», να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια δομημένα στην αναζήτηση ελληνικών λέξεων οργανωμένα από την ομάδα « Gamecraft», να κατασκευάσουν,  με τη βοήθεια της ομάδας της Ρομποτικής του κ. Κώστα Βασιλείου, έναν τροχό, να  ψυχαγωγηθούν στο Λούνα Παρκ της Φούρκας, να ξεναγηθούν από τη Φιλόλογο κ.Μαρία Ψωμά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και να παρακολουθήσουν, ειδικά σχεδιασμένο για εκείνα, εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον Αρχαιολόγο κ. Χάρη Τσούγγαρη, να  δειπνήσουν  παρά θιν’  αλός, να διαγωνιστούν  στην κατασκευή διακοσμητικών από αρωματικό σαπούνι υπό την καθοδήγηση της  κυρίας Ελπίδας Αβέστα.
Επιπλέον, τα παιδιά της Ρωμηοσύνης παρακολούθησαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, τα οποία, έμπειροι εκπαιδευτικοί, με σύγχρονα παιδαγωγικά μέσα, παρέδωσαν.

Ο φιλοξενών Ιεράρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας υποδέχθηκε τα παιδιά στην Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως στο Χορτιάτη, γευμάτισε μαζί τους, τους δώρισε  μια όμορφη καλοκαιρινή μπλούζα και τούς διαβεβαίωσε ότι: «η πατρική μου αγκαλιά θα είναι πάντα ανοικτή, η Μητρόπολή μας θα είναι το σπίτι σας στην Ελλάδα.Να θυμάστε πάντα ότι έχετε εδώ έναν πατέρα που θα σάς νοιάζεται, θα σάς περιμένει, θα σας αγαπά,  θα προσεύχεται για εσάς…»
Την  Τρίτη 23 Αυγούστου 2022,  οι μικροί ομογενείς  περιηγήθηκαν  στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης με το λεωφορείο  City Sightseeing, έκαναν τον περίπλου του Θερμαϊκού Κόλπου, ενώ  στην προβλήτα των Νέων Επιβατών τους περίμενε εντεταλμένος ιερεύς, ο π. Σωτήριος, από το Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς  κ. Ιουστίνο, ο οποίος παρέθεσε στην όμορφη συντροφιά δείπνο σε πιτσαρία.

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου, τα παιδιά  παρακολούθησαν στη χρονογραμμή τα στάδια εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Εκφραστικής Ανάγνωσης και χόρεψαν με λεβεντιά παραδοσιακούς χορούς.

Στην επιτυχία προγράμματος συνετέλεσε και το γευστικό διαιτολόγιο το οποίο εφάρμοσαν με θυσιαστική αγάπη οι κυρίες που διακόνησαν στην κουζίνα: Ελισάβετ Ησαηλιδου, Ευδοκία Σωτηρίου, Άννα Σιδηροπούλου, Αγγελική Μουλαδάκη, Σοφία Σαββουλίδου, Ιωάννα Τσουλπάκη και Κυριακή Φιρινίδου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ως προς την κινητοποίηση των μαθητών ήταν η αρωγή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Προγκηποννήσων κ.Δημητρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ.Κυρίλλου, καθώς και των τριών Διευθυντών των Ομογενειακών Σχολείων της Κωνσταντινούπολης του κ.Δημητρίου Ζώτου της  Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, του κ. Ιωάννη Δεμιρτζόγλου του Ζωγραφείου Γυμνασίου- Λυκείου, του κ.Αντώνη Ηλιάδη του  Ζαππείου Σχολείου,   καθώς και του κ.Ιωακείμ Καμπουρόπουλου και της κυρίας Παρασκευής Μπερμπέρη από τα Ελληνικά  Σχολεία της Ίμβρου. 

Το εκπαιδευτικό κομμάτι του προγράμματος υλοποίησαν οι καθηγήτριες φιλολογίας  Ελισάβετ Παπαδοπούλου  και Χριστίνα Κεναμέα,  καθώς και η δασκάλα της Ειδικής Αγωγής Σαββούλα Φιρινίδουκαι ο φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών Χρήστος Γιαχούδης. 

Την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είχε αναλάβει η γενική γιατρός Ελένη Καρανίκα. 

Την εκπόνηση και τη γενική ευθύνη του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού προγράμματος είχε η Φιλόλογος  κυρία Μαρία Χαραλαμπίδου.

Όλο το πρόγραμμα «Ελληνομάθεια» τελούσε υπό τις ευχές και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  κ. Βαρνάβα.

Η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών, Θεού θέλοντος, θα υποδεχθεί και πάλι τα παιδιά της Ρωμηοσύνης οργανώνοντας τη δεύτερη φάση  του προγράμματος « Ελληνομάθεια»!…..

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ