19.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ελληνοπρεπέστατη Μελβούρνη

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ελληνοπρεπέστατη Μελβούρνη, προεξάρχοντος, κατά τις Ιερές Ακολουθίες, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Την παραμονή της εορτής, ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου North Altona. Παρόντες ήταν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος, πλήθος κληρικών και αρκετοί πιστοί, οι οποίοι έσπευσαν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας.

Κατά τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσευχητική ζωή της Παναγίας και έδωσε βαρύτητα στην οικογενειακή προσευχή, η οποία, όπως τόνισε, έχει εκλείψει στις ημέρες μας. Σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά τα εξής: «Σήμερα οικογενειακώς πάμε διακοπές, οικογενειακώς πάμε για ψώνια, οικογενειακώς πάμε τις επισκέψεις μας, αλλά δεν κάνουμε οικογενειακή προσευχή. Όλοι μαζί. Ο πατέρας και η μάνα και τα παιδιά να σταθούν μπροστά στην εικόνα του Χριστού και να προσευχηθούν. Και μετά παραπονιόμαστε ότι αυξάνονται τα διαζύγια. Σας προκαλώ λοιπόν να μου δείξετε ένα ζευγάρι που κάνει οικογενειακή προσευχή και εγώ θα σας εγγυηθώ ότι αυτό το ζευγάρι δε θα χωρίσει ποτέ».

Ανήμερα της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας, εν πληθούση εκκλησία και σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ενορία Παναγίας Σουμελά στο προάστιο East Keilor της Μελβούρνης,  προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, πλαισιούμενου από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως και Κερασούντος, από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και από ιερείς της πόλεως της Μελβούρνης.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ανεγνώσθη το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου, δια του οποίου υπενθυμίζεται ότι με την Κοίμηση της Θεοτόκου «κλίμαξ προς ουρανόν ο τάφος γίνεται ..» και απευθύνεται πατρική παρότρυνση από τον Σεβασμιώτατο να μιμηθούμε τις αρετές της Παναγίας μας, ώστε να αξιωθούμε να βαδίσουμε στη νοητή κλίμακα που οδηγεί στην επουράνια ζωή.

Επίσης, έλαβε χώρα η χειροθεσία, σε Πρωτοπρεσβύτερο, του Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ενορίας Παναγίας Σουμελά, π. Ιορδάνη Κρικέλη, τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος επαίνεσε και ευχαρίστησε θερμά για την πολυετή προσφορά του στην τοπική Εκκλησία της Αυστραλίας.

Παρόντες, ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα, ήταν μεταξύ άλλων ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, η ομογενής ομοσπονδιακή Βουλευτής κ. Μαρία Βαμβακινού, η οποία δέχθηκε από τον Σεβασμιώτατο μία εικόνα ως δώρο για την ονομαστική της εορτή, καθώς επίσης ο κ. Νικόλαος Αρχοντώνης, κατά σάρκα αδελφός του Οικουμενικού Πατριάρχου, και η σύζυγός του, Αικατερίνη.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, παρατέθηκε εόρτιο γεύμα στην αίθουσα της Ενορίας.

Στο ελπιδοφόρο μήνυμα της θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εστιάζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, απευθυνόμενος στον Ιερό Κλήρο και στον φιλόχριστο λαό.

«Εκείνη που συνήργησε στη Γέννηση του Θεανθρώπου, ενώνοντας, ως έμψυχος κλίμακα, δηλαδή σκάλα, τον ουρανό με τη γη, τώρα, για δεύτερη φορά, μετατρέπεται σε νοητή κλίμακα, η οποία προσφέρει στον φθαρτό άνθρωπο την προοπτική της αιώνια και αληθινής ζωής», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος, ενώ καταλήγει με την πατρική παρότρυνση: «Ας θέσουμε ως σκοπό της παρούσας ζωής μας να μιμηθούμε τις αρετές της Υπεραγίας Θεοτόκου, ώστε να αξιωθούμε να βαδίσουμε στη νοητή εκείνη κλίμακα, η οποία οδηγεί στην επουράνια ζωή.

Ακολουθεί ολόκληρο το Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας:

Τιμιώτατοι αδελφοί συνεπίσκοποι και αγαπητά μου παιδιά,

Οι απανταχού Ορθόδοξοι Χριστιανοί προσερχόμαστε σήμερα ευλαβικά ενώπιον των ιερών εικόνων της Υπεραγίας Θεοτόκου, για να προσκυνήσουμε και να τιμήσουμε το πρόσωπο εκείνο που έχει ταυτιστεί, όσο οποιοδήποτε άλλο από το ανθρώπινο είδος, με τη Ζωή.

«Τὴν ζωὴν ἡ κυήσασα, πρὸς ζωὴν μεταβέβηκας, τῇ σεπτῇ Κοιμήσει σου, τὴν ἀθάνατον», ακούμε να ψάλλεται στις εκκλησίες μας την ευλογημένη ετούτη ημέρα, κατά την Ακολουθία του Όρθρου. Εκείνη που γέννησε τη Ζωή, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, με την κοίμησή της μεταβαίνει στην αθάνατη ζωή, μας περιγράφει ο υμνογράφος.

Αρκούν οι λιγοστές αυτές λέξεις, για να μας παρουσιάσουν τον λόγο που σήμερα οι «οὐρανοὶ ἐπαγάλλονται» και «πᾶσα ἡ γῆ εὐφραίνεται», τον λόγο που η Κοίμησις της Θεοτόκου είναι όντως εορτή και λαμπρά πανήγυρη κι όχι πένθος, θλίψη και οδύνη.

Ο ευσεβής λαός μας, ο οποίος τρέφει βαθύτατο σεβασμό προς το ιερώτατο πρόσωπο της Θεομήτορος, βιώνει σήμερα αισθήματα πηγαίας και ανυπόκριτης χαράς για το γεγονός ότι η Κεχαριτωμένη Μαρία μετέστη στους ουρανούς, στη Βασιλεία του Υιού της.

Είναι χαρά δικαίωσης αλλά και χαρά ελπίδος για το ανθρώπινο γένος. Χαρά δικαίωσης, διότι η Μητέρα του Κυρίου και Θεού μας, και Μητέρα όλων μας, μολονότι θνητή όπως κάθε άνθρωπος επί γης, γεύεται τη θεία δωρεά της νίκης επί του θανάτου, τη δωρεά της αιώνιας ζωής.

Και χαρά ελπίδος, διότι με την κοίμηση και τη μετάστασή Της «κλίμαξ πρὸς οὐρανὸν, ὁ τάφος γίνεται». Εκείνη που συνήργησε στη Γέννηση του Θεανθρώπου, ενώνοντας, ως έμψυχος κλίμακα, δηλαδή σκάλα, τον ουρανό με τη γη, τώρα, για δεύτερη φορά, μετατρέπεται σε νοητή κλίμακα, η οποία προσφέρει στον φθαρτό άνθρωπο την προοπτική της αιώνια και αληθινής ζωής.

Είναι γεγονός, αγαπητοί μου αδελφοί, ότι καθημερινά με πολλή πίστη προσφεύγουμε στην Παναγία μας, ζητώντας τις πρεσβείες Της για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τις δοκιμασίες και τις θλίψεις της παρούσας ζωής. Παράλληλα, όμως, ας φυλάξουμε στο νου και στην καρδιά μας το ελπιδοφόρο μήνυμα της σημερινής μεγάλης εορτής. Και ας θέσουμε ως σκοπό της παρούσας ζωής μας να μιμηθούμε τις αρετές της Υπεραγίας Θεοτόκου, ώστε να αξιωθούμε να βαδίσουμε στη νοητή εκείνη κλίμακα, η οποία οδηγεί στην επουράνια ζωή.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ